"Some on kunnalle riemu"– Joutsa palkkasi nuoren kesäsomettajaksi

Joutsa on palkannut kesätöihin nuoren, jonka tehtävänä on kertoa kunnan tapahtumista sosiaalisessa mediassa. Kunnanjohtajan evästyksellä "hömppääkin saa olla, mutta hyvällä maulla".

sosiaalinen media
Joutsan kunnan kesäsomettaja Tuuli Liukkonen
Heli Kaski / Yle

Joutsan ensimmäinen kesäsomettaja, 17-vuotias Tuuli Liukkonen on ollut työssään viikon. Ensimmäisinä työpäivinään hän on kuvannut paikkoja, joissa hän itse viihtyy. Yksi sellainen on urheilukenttä.

Kesällä hän kaipaa itse somesta katsottavaksi valoisia kuvia ja paljon luontoa. Samanlaista kuvaa hän haluaa Joutsastakin välittää.

– Tosi kiva, että voin vapaasti itse päättää tekemisistä ja tuottaa omannäköistä sisältöä, joka on iloista ja positiivista.

Tuuli tiedostaa, että kun kyse on kunnan virallisesta toiminnasta, tärkeää on myös hyvä maku.

– Silti ote voi olla rento.

Tuuli Liukkonen Joutsan kunnan kesäsomettaja.
Heli Kaski / Yle

Kesäsomettajan tehtävänä on tavoittaa erityisesti nuoria ja kesäasukkaita.

Joutsan kunnanjohtaja Harri Nissisen mukaan tehtävään haluttiin nuori, joka menee reippaasti, rohkeasti ja uteliaasti tapahtumiin.

– Kyllähän me tiedämme meidän tapahtumat, mutta nuori osaa mennä sellaisiin, missä nuoret liikkuvat, ja se voi olla epämuodollistakin: uimarannalla on 20 astetta, nyt tänne kaikki. Me haluamme myös aktivoida vapaa-ajan asukkaita, että hekin tietävät, missä tapahtuu.

Kunnanjohtaja on itsekin melko aktiivinen somettaja, niin työssä kuin vapaa-ajalla.

Nissisen mielestä some on kunnalle enemmän riemu kuin riesa.

Joutsan kunnan kesäsomettaja Tuuli Liukkonen
Kunnanjohtaja pitää tärkeänä nuorten palkkaamista kesätöihin. Hän olisi toivonut saavansa kuntaan myös katusoittajia.Heli Kaski / Yle

– Tiedottaminen on aina ontunut, aina sitä moititaan, kun viestintä ei koskaan mene kunnolla perille. Me yritämme pysyä hölkässä mukana.

Nissisen mukaan kunnan kotisivuja lueataan hyvin, mutta rinnalle tarvitaan myös nopeaa tiedottamista, jolle some eli Facebook, Twitter ja Instagram on luonnollinen kanava.

Tuulin mukaan olisikin tylsää ilman somea.

– Se on tärkeä osa nykypäivän elämää.

Hänestä onkin hyvä, että esimerkiksi järjestöt olisivat mukana somessa, vaikka päivittämisessä on työtä.

Kesäsomettaja Tuuli Liukkonen
Heli Kaski / Yle

Nissisen mukaan kesäsomettaja sai varsin vapaat kädet työhönsä.

– Hömppääkin saa olla, mutta hyvällä maulla. Tuulia evästettiin olemaan reipas, rohkea, utelias, menemään mopon selkään ja minne vain mieli tekee.

Jo ensimmäisen viikon jälkeen kunnanjohtaja myhäilee somettajan onnistumista, sillä ensimmäisillä päivityksillä tavoitettiin 3000 ihmistä.

– Tähän mennessä meitä on seurannut joitakin satoja ja ehkä 20 on tykännyt päivityksistä. Suunta on hyvä, sillä 5000 asukkaan kunnassamme on melko vanha ikärakenne.

Kesäsomettaja Tuuli työssään
Heli Kaski / Yle

Kirjoittamisesta ja kuvaamisesta pitävälle Tuulille kesätyö on mieluinen. Ylipäätään hän piti tärkeänä saada työtä kesäksi, koska lomaa koulusta on pitkästi.

Aikaisempina kesinä hän on ollut huoltoasemalla ja vetänyt jalkapallokoulua.

– Aika hieno tunne, että voi olla ensimmäinen ja antaa seuraajille esimerkkiä.