Koira hätistää valkoposkihanhet ohrapellolta – kymmenien tuhansien säästöt

Viikin koetilalla Helsingissä on otettu poikkeukselliset keinot käyttöön rauhoitettujen valkoposkihanhien häätämiseksi. Kävimme katsomassa kuinka koira toimii hanhenkarkottajana.

valkoposkihanhi
Uutisvideot: Kelpaisiko Valtti-koiran apu sinulle?
Uutisvideot: Kelpaisiko Valtti-koiran apu sinulle?

Valkoposkihanhet eivät ole Helsingin yliopiston Viikin opetus- ja tutkimustilan työntekijöiden suosikkilintuja. Rauhoitetun, arktisen hanhilajin yksilömäärä ja rohkeus kasvaa samaa tahtia ruokailu- ja jätösongelmien kanssa. Hanhet tottuvat nopeasti uusiin karkotustapoihin, mikään laite tai ääni ei kauaa pelota. Tähän ongelmaan toivotaan vastausta nyt hanhien karkotukseen koulitusta koirasta. Kokeilusta kertoi ensimmäisenä Kennelliiton Koiramme-lehti.

Vuotuiset valkoposkihanhituhot ovat Viikin pelloilla nousseet kymmeniin tuhansiin euroihin. Kun tutkimusrehut päätyvät hanhien appeeksi, työn valmistuminen viivästyy ja osa rahoituksesta valuu hukkaan. Myös opiskelijoiden valmistuminen voi venähtää vuodella, kun lopputyö päätyy linnunruuaksi. Hanhien ulosteet karjan rehussa lisäävät myös salmonellariskiä.

koira
Hanhikoiran tärkein ominaisuus on tottelevaisuus.Esa Fills / Yle

Opetus- ja tutkimustilan sijainti Viikin ja Vanhankaupungin lahden luonnonsuojelualueen vieressä lisää vaatimuksia hanhen karkotukseen koulutettavalle koiralle.

– Kauriit ja muut eläimet on jätettävä rauhaan, kertoo hanhikoiranohjaaja Terhi Multamäki.

Lisäksi rauhoitettujen eläinten häiritsemiseenkin, eli tässä tapauksessa karkottamiseen, tarvitaan ELY-keskuksen lupa. Kuka hyvänsä paimenkoiranomistaja ei siis voi ryhtyä jahtaamaan valkoposkihanhia. Tosin maanviljelijät, joilla jo sattuu olemaan koulutettu paimenkoira työkäytössä, tietävät soveltuisiko se linnunkarkotukseen. Vaatimuksena on, ettei koira käy loukkaantuneen linnun kimppuun.

Koira karkotti hanhet kuukaudeksi

Nyt testikäytössä Viikissä olevalla koirakolla on jo kokemusta alkukesän hanhenkarkotuksesta. Tuolloin Multamäen Valtti-koira hätyytti lentoon tuhatkunta lintua, ja ne pysyivät poissa Viikin pelloilta kuukauden. Pesinnässään onnistuneet valkoposkihanhet pysyttelevät rannoilla poikastensa kanssa, kunnes nämä ovat lentokykyisiä.

Viime päivinä kuukauden hanhettomina olleille tutkimuspelloille on alkanut kertyä taas lintuja pienissä ryhmissä. Valtti on rodultaan unkarilainen mudi, jota käytetään kotimaassaan maatilojen yleiskoirana. Se on luokiteltu paimenkoiraksi.

– Valtin punainen väri muistuttaa hanhia niiden luontaisesta vihollisesta ketusta, huomauttaa Terhi Multamäki koirastaan.

työkoira
Valtti odottelee emäntänsä ajo-käskyä. Esa Fills / Yle

Hän pukee Valtin päälle oranssin työliivin, jotta ulkoilijat ymmärtävät koiran olevan luvallisella asialla. Mahdollisten loukkaantuneiden lintujen varalle mukaan otetaan iso kuljetuskassi, jolla apua tarvitseva eläin kuljetetaan hoitoon Korkeasaareen.

Valtti olisi enemmän kuin innokas säntäämään noin kolmesataapäisen hanhiparven perään, mutta odottaa kunnes saa luvan. On erittäin tärkeää, että koira on hallinnassa, kun toimitaan rauhoitettujen eläinten kanssa, korostaa Multamäki.

Vihdoin koira pääsee toimeen ja nelistää kohti pellolla ruokailevia valkoposkihanhia niin vauhdikkaasti, että jälkeen jää vain pölyvana. Linnut nousevat komeasti kaarrellen ilmaan, mutta laskeutuvat vielä neljä kertaa jollekin viereisistä palstoista. Koirakko siirtyy perässä hätistämään linnut kerta toisensa jälkeen pois.

Lopulta hanhet uskovat, että heidän pitää hakeutua muualle yöpuulle.

Tutkijan vuoden työ voi hävitä hanhen vatsaan

koira ja isäntä
Professori Frederick Stoddard luottaa Valtin kykyihin. Esa Fills / Yle

Hanhituhoista kärsinyt Helsingin yliopiston viljateknologian professori Frederick Stoddard on erittäin toiveikas Viikin koirakokeilusta.

– Meillä on käynnissä kansainvälinen koe ohran sopeutumisesta ilmastomuutokseen. On ensiarvoisen tärkeää, että Valtti turvaa koeviljelmät.

Toinen tärkeä kohde on tulevaisuuden proteiinilähde sinilupiini, joka kasvaa siellä missä härkäpapu ei viihdy eli hiekkamaassa.

Koirakokeiluun on otettu mallia Kanadasta, jossa Vancouverin lentokentällä on saatu hyviä kokemuksia erityisesti hanhien karkotukseen koulutetuista paimenkoirista.

Finavian lintupartiot vartioivat lentokentillä

Suomessa lentokentillä lintuja karkottavat erityiset lintupartiot ihmisvoimin. Lentoliikennettä vaarantavat siivekkäät pidetään poissa tekemällä lentokenttäalue niille mahdollisimman vähän houkuttelevaksi. Finavialta painotetaan, että lintujen suhteen on nollatoleranssi.

– Heinät ja ruohot sekä vesialueet peitetään, etteivät ylilennolla olevat linnut kokisi kenttää kiinnostavaksi levähdys- tai ruokailupaikaksi, kertoo kunnossapidon työnjohtaja, eläinvastaava Mikael Lindroos Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

Lentokentällä voidaan käyttää myös voimakkaampia äänikarkotteita kuin luonnonsuojelualueen kupeessa sijaitsevassa Viikissä, Lindroos arvioi.

Tarkkailu toimii niin, että kentän lintupartioon kuuluvat työntekijät ottavat yhteyttä lennonjohtoon, kun havaitsevat ongelmia mahdollisesti aiheuttavan linnun tai lintuparven. Lennonjohto tekee omat arvionsa tilanteesta ja joko antaa tai evää laskeutumisluvan. Ihmishenkiä vaatineita lintutapaturmilta on vältytty, kertoo Lindroos.