120-vuotiaalle sisävesilaivalle uusi rooli: Ukosta tulee Kuopion ensimmäinen ravintolalaiva

Ravintolalaiva Ukko otetaan käyttöön kesällä 2018.

Ravintolalaivat
Sisävesilaiva Ukko risteilee Kallavedellä.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Kuopion satamaan tulee ensi kesänä ensimmäinen ravintolalaiva. Sisävesiristeilyalus Ukko poistuu tämän kesän jälkeen laivaliikenteestä ja se muutetaan ravintolalaivakäyttöön. Ukko on 120-vuotta ensi vuonna täyttävä sisävesialus, joka on toiminut 1970-luvulta asti risteilykäytössä.

Ravintolalaivaa varten on perustettu uusi yritys, Kuopion ravintolalaivat Oy, jonka takana ovat kuopiolaiset Vararengasravintolat ja Roll Risteilyt.

Uusi ravintolalaiva sijoitetaan laituripaikalle Ravintola Albatrossin eteen.

Ravintolan lisäksi ehkä näyttelytila

Roll Risteilyjen ja nyt perustetun uuden yhtiön toimitusjohtaja Noora Kivi sanoo suunnitelleensa ravintolalaivaa Kuopion satamaan jo vuodesta 2007. Ravintolalaivan konseptia suunnitellaan vielä, mutta Kiven mukaan laivasta on tarkoitus tehdä ravintolan lisäksi myös kiinnostava käyntikohde muuten.

– Alakerrassahan on tanssiravintola, joka on pitkään ollut käyttämättä. Minua kiehtoo kovasti sataman ja sisävesilaivojen historia. Pohdinnassa on ollut pienimuotoinen laivamuseo tai näyttelypaikka, Kivi kertoo suunnitelmista laivan varalle.

Mahdollisuus laivaravintolalle avautui, kun Kuopion kaupunki myönsi talvella oikeudet ravintolatoimintaan yhdelle laituripaikalle. Kuopion kaupungin Matkustajasataman käyttösuunnitelmaan on kirjattu merkintä hotelli- ja ravintolalaivoista jo vuoden 2015 suunnitelmassa.

Ravintolalaivatoiminta sai Kiven mukaan ensimmäisen virstanpylvään jo vuonna 2009, kun Kuopion kaupunki antoi luvan risteilylaivojen iltaravintolatoiminnalle.