1. yle.fi
  2. Uutiset

Juhannusmuistio – Missä on ruuhkaisinta, miten kaupat ovat auki ja miltä näyttää sää?

Nappaa tästä tärkeimmät tiedot talteen, niin jussi sujuu joutuisammin.

juhannus
Henkilö makoilee riippumatossa pihallaan.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vaikka säätä ja ruuhkaa voi joutua arvuuttelemaan, onneksi jokin on varmaa: Ylen juhannusmuistio!

juhannusmuistio
Yle Uutisgrafiikka

Milloin ovat ruuhkaisimmat hetket?

Juhannusliikenteessä kannattaa välttää ruuhkaisimpia hetkiä jos vain voi ja pakata mukaan leppoisa asenne ja kiireetön aikataulu. Liikenneviraston mukaan (siirryt toiseen palveluun) juhannuksen menoliikenne on vilkkaimmillaan torstaina kello 11–20. Ruuhkatuntien aikana liikenteen nopeus saattaa laskea jopa 20–40 km/h tien nopeusrajoitusta alemmaksi esimerkiksi valtatiellä 4 pohjoiseen päin.

Juhannusaattona perjantaina aamupäivällä menoliikennettä on myös runsaasti, mutta selvästi torstaita vähemmän. Paluuliikenne juhannuksenvietosta kotiin on vilkkaimmillaan sunnuntaina (siirryt toiseen palveluun) kello 11–22, varsinkin valtateillä 4 ja 5 Helsinkiin päin. Myös paluuliikenteessä voi ilmetä ruuhkia.

Liikenneviraston mukaan tietyöt voivat haitata liikennettä monin paikoin. Vaikka tietyöt yleensä keskeytetäänkin juhannuksen ajaksi, kaikkia liikennettä hidastavia esteitä ei niiltä voida poistaa.

Helsingin seudulla tietöitä on ainakin Kehä III:n ja valtatie 7:n liittymässä, Kehä III:lla Lentoasemantien liittymässä, Länsiväylällä (kantatie 51) Suomenojan liittymässä, Turunväylällä (valtatie 1) Espoossa Tuomarilan liittymän ja Kehä II:n liittymän välillä, Tuusulan väylällä (valtatie 45) Kehä I:n liittymän ja Kehä III:n liittymän välillä sekä valtateiden 4 ja 7 (Lahdenväylä-Porvoonväylä) liittymässä.

Liikenneviraston mukaan Etelä-Suomen ruuhkaisimmilla pääteillä on myös useita mahdollisesti liikennettä haittaavia tietöitä: siltatyömaa valtatiellä 3 Ikaalisissa Tampereen ja Vaasan välillä, tievalaistustyö Orivedellä valtatiellä 9 välillä Tampere–Jyväskylä, tienparannustyö valtatiellä 5 Mikkelissä, sekä tienrakennustöitä ja siltatyömaita valtatiellä 7 Kotkan ja Haminan välillä.

Tarkat tiedot käynnissä olevista tietöistä ja muista häiriöistä voi tarkastaa Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta (siirryt toiseen palveluun). Poliisi valvoo juhannusliikenteessä erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä. Lisää vinkkejä juhannusliikenteeseen voit lukea Trafilta tästä. (siirryt toiseen palveluun) Ahkerimmat peltipoliisit ja varmat kärypaikat voi tarkastaa tästä.

Liikenneruuhka Helsingissä.
Jukka Uotila / AOP

Sää

Torstai on viikon kolein päivä sään suhteen. Etelässä ja Lapissa sataa vettä, maan keskivaiheilla on poutaa. Etelässä voi tulla myös ukkoskuuroja. Perjantain juhannusaatto on lähes koko maassa poutainen ja osassa maata myös melko aurinkoinen päivä. Lämpötilat ovat hieman pitkäaikaisten keskiarvojen alapuolella.

Juhannuspäivänä lauantaina lännestä lähestyy vähitellen sateita. Sunnuntai on tämän hetkisten ennusteiden mukaan sadepäivä lähes koko maassa. Tuoreimmat säätiedot voit tarkastaa Ylen sääsivuilta.

Kaupat

Kauppojen aukioloajat vapautuivat viime vuoden alussa, joten ne voivat vaihdella juhannuksena. Aukioloajat kannattaa tarkistaa kauppojen omilta nettisivuilta. Katso linkeistä Lidlin myymälöiden (siirryt toiseen palveluun), K-ruokakauppojen (siirryt toiseen palveluun) ja S-Ryhmän kauppojen (siirryt toiseen palveluun) aukioloajat.

Alko

Torstaina Alko on auki normaalisti (siirryt toiseen palveluun) kello 9–20. Juhannusaattona perjantaina ovet ovat auki kello 9–13, joten miestä vahvempaa hakevan kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä. Juhannuspäivänä lauantaina ovea on turha kolkuttaa, sillä Alkot ovat kiinni.

Posti

Postin tuo, postin tuo, postin tuo Pate jokaisen luo – paitsi jussina. Postin omat myymälät palvelevat torstaina 22.6. kello 18 asti. Juhannusaattona ja juhannuspäivänä Postin omat myymälät ovat suljettuna. Myös Postin henkilö- ja yritysasiakkaiden asiakaspalvelut ovat kiinni 23.–25.6. Joitain poikkeuksia aikataulussa on Helsingin pääpostin, Lemin ja Uudenkaupungin posteissa, katso tarkemmin tästä (siirryt toiseen palveluun).

Vaikka muuten posti on juhannuksena kiinni, Joulupukin pääposti Napapiirillä palvelee joka päivä kello 9–18.

Apteekki

Pääsääntöisesti apteekit ovat juhannuksena suljettuina. Osa apteekeista on juhannusaattona perjantaina auki puoleen päivään asti. Apteekkien aikatauluja ja yhteystietoja voi katsoa tarkemmin tästä (siirryt toiseen palveluun).

Pankit

Juhannusaattona perjantaina pankit tarjoavat vain joitakin palveluja (siirryt toiseen palveluun). Pankit ovat suljettuina lauantaisin ja sunnuntaisin läpi vuoden.

Kauko- ja lähijunat

Kuvassa juna Tampereen rautatieasemalla.
Jussi Mansikka / Yle

Kauko- ja lähijunat kulkevat juhannuksena poikkeusaikatauluilla. Torstaina 22.6. junat kulkevat perjantaiaikataulujen mukaan. Perjantaina juhannusaattona junat kulkevat kuten lauantaisin. Lauantaina 24.6. ja sunnuntaina 25.6. junat kulkevat sunnuntaiaikataulujen mukaan.

Kaukojunien toimintaan liittyy muutamia muitakin poikkeuksia. Perjantaina juhannusaattona 23.6. ja lauantaina juhannuspäivänä osa päiväjunista on peruttu eikä yöjunia ajeta. Osalla reiteistä on myös lisäjunia, kuten esimerkiksi Helsingistä Moskovaan ja Oulusta Tampereelle. Myös sunnuntaina 25.6. osa kaukoliikenteen päiväjunista on peruttu.

VR:ltä tiedotetaan, että juhannuksena eri puolilla Suomea tehdään paljon ratatöitä. Ratatöiden takia useilla kaukoliikenteen reiteillä junia korvataan busseilla. Ratatyöt keskittyvät juhannusaatolle ja -päivälle, kun juhannusliikenne hiljenee ja matkustajia on vähän liikkeellä. Ratatyöt käynnistyvät juhannusaattona perjantaina klo 12 ja kestävät sunnuntaihin klo 12 asti.

Juhannuksen junaliikenteen poikkeuksista voit lukea lisää VR:n nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Matkahuollon bussit

Juhannus tuo paljon muutoksia bussiaikatauluihin. Erityisesti juhannusaaton iltana 23.6. ja juhannuspäivänä 24.6. vuoroja liikennöidään rajoitetusti osan vuoroista jäädessä kokonaan ajamatta. Katso tarkemmat tiedot Matkahuollon verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Helsingin seudun liikenne HSL

Juhannuksen kynnyksellä torstaina joukkoliikenne kulkee perjantain aikataulujen mukaan. Juhannusaattona perjantaina joukkoliikenne kullkee lauantain aikataulujen mukaan. Seurasaareen ja Hernesaareen on luvassa lisäliikennettä. Juhannuspäivänä lauantaina joukkoliikenne kulkee sunnuntain aikataulujen mukaan heti aamusta alkaen.

Joitain poikkeuksia on Kirkkonummen kutsulinjoilla, U-linjojen busseissa ja yöliikenteessä. Näistä voit lukea tarkemmin HSL:n sivuilta tästä (siirryt toiseen palveluun).

Liputus

Jos haluaa juhlistaa Suomen suvea ja juhannusta perinteisesti, lipun voi nostaa salkoon juhannusaattona kello 18. Liputus päättyy juhannuspäivänä kello 21.

Jos liputuksen etiketti pohdituttaa, kannattaa yleisiä liputusohjeita katsoa esimerkiksi sisäministeriön nettisivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Suomen lippu
Anssi Leppänen / AOP

Valtakunnallinen kriisipuhelin – älä jää yksin!

Suomen Mielenterveysseuran (siirryt toiseen palveluun) valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää numerossa 010 195 202 juhlapyhien aikaan kello 15–7. Kesä ja juhannus voivat olla myös yksinäistä aikaa, joten keskusteluseuraa voi etsiä esimerkiksi EHYT ry:n Elokoloista. Toimipisteet ja aikataulut tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Viisaasti vesillä

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto listaa vinkit turvalliseen juhannuksen viettoon (siirryt toiseen palveluun). Ne kuuluvat näin:

Muista käyttää vesillä liikkuessasi pelastusliivejä. Älä ota alkoholia vesillä. Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan. Ui rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Varmista ennen veteen hyppäämistä, mihin hyppäät. Lataa 112-sovellus valmiiksi kännykkääsi. Erityisesti jos paikalla on lapsia, varmista, että joku aikuisista on selvin päin ja vastuussa lasten turvallisuudesta.

Lottoarvonta siirtyy sunnuntaille

Juhannus aiheuttaa muutoksia joidenkin Veikkauksen pelien peli- ja arvonta-aikoihin. Esimerkiksi Lotto, Lauantai-Jokeri ja Lauantai-Lomatonni arvotaan poikkeuksellisesti sunnuntaina – peliaika päättyy kello 22. Tarkemmat tiedot Veikkauksen sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi