Nilsiän yhtenäiskoululle murtautuneet altistuneet asbestille – tekijöitä etsitään terveystarkastusta varten

Murtautujat rikkoivat entisellä Ukko-Paavon alakoululla asbestisuojia, jonka vuoksi remontti viivästyy.

asbesti
Ukko-Paavon koulu eli Nilsiän yhtenäiskoulu.
Toni Pitkänen / Yle

Nilsiän yhtenäiskoululle murtauduttiin viime viikonloppuna perjantain ja lauantain välisenä yönä. Epätavalliseksi tapauksen tekee se, että tekijät altistuivat asbestille. Koululla on meneillään korjaus- ja asbestityöt.

Murtautujat ovat hengittäneet asbestia ja heidän vaatteissaan asbestia on voinut kulkeutua koteihin. Tekijät ovat rikkoneet ja avanneet asbestisuojia, minkä takia asbestipölyä on kulkeutunut myös suojattuihin ja asbestittomiin tiloihin. Tekijöiden tulisi hakeutua terveystarkastukseen viipymättä.

Tekijöiksi epäillään nuoria, koska rakennukseen on murtauduttu sisään vain 23 senttiä kapeasta alipaineistuskanavasta. Lisäksi ilkivallan tyyli viittaa nuoriin. Sisällä komeroiden sisältö on tyhjennetty lattialle, kelloja on rikottu sekä yksi vaahtosammutin on tyhjennetty pihalla.

Remontti viivästynee

Tekijöiden terveydentilan lisäksi huolissaan ollaan myös remontin aikataulusta ja kustannuksista. Koska asbestipölyä on kulkeutunut muihin tiloihin, se tulee hidastamaan remontin valmistumista ja aiheuttaa lisätöitä. Myös ilkivallan jäljet pitää siivota.

Ilkivallanteko voi vaikuttaa myös koululle suunniteltuihin tapahtumiin kuten musiikkileiriin ja Nilsiän herättäjäjuhliin (siirryt toiseen palveluun). Kaikki tilat pitää todeta puhtaiksi testeillä, ennen kuin tila voidaan avata jälleen käyttöön.

Tapahtumasta tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä Kuopion poliisilaitokselle, joka tutkii tapausta. Puh: 0295 450 311.

Asbesti ei aiheuta välittömiä oireita, mutta asbestin hengittämisellä voi olla vakavia seurauksia terveydelle pitkällä aikavälillä. Asbestipöly voi aiheuttaa esimerkiksi keuhkosyöpää.