Aurinkosähkö kiinnostaa kotitalouksia: "Hankinta on kannattava, kun järjestelmä on mitoitettu oikein"

Vähäinen tietoisuus haastaa aurinkosähköjärjestelmien kysyntää.

aurinkoenergia
Aurinkopaneeli katolla
Optimaalisin kohde aurinkosähkölle on talo, jossa on noin 20 m2 vapaata kattopinta-alaa, jonne paneelit asettaa. Pekka Havukainen / Yle

Noin sata kiinteistöä on kuluneen vuoden aikana hankkinut aurinkosähköjärjestelmän Pohjois-Savossa, kertoo Savon Voima. Valtaosa aurinkosähkön käyttäjistä on kotitalouksia. Maatiloja ja yrityksiä aurinkosähkön käyttäjissä on tällä hetkellä noin parikymmentä.

– Olemme lähes tavoitteissa. Tänä vuonna jo tähän mennessä aurinkosähköjärjestelmiä on toimitettu tuplasti verrattuna koko viime vuoteen, sanoo Savon Voiman liiketoimintapäällikkö Antti Martikainen.

Potentiaalisten aurinkosähköasiakkaiden määrä Pohjois-Savossa liikkuu Martikaisen mukaan kymmenissä tuhansissa.

Käyttäjät hakevat ekologisuutta ja rahan säästöä

Yksityistalouksien keskimääräinen panostus aurinkosähköjärjestelmään on 8 000 euroa. Järkevintä aurinkosähkön hankinta on silloin, kun valtaosa tuotannosta käytetään itse.

– Hankinta on kannattava aina silloin, kun järjestelmä on mitoitettu kohteeseen oikein, Martikainen kertoo.

Vähäinen tietoisuus aurinkosähköstä on haaste järjestelmien hankinnassa. Kysyntää aurinkosähkölle Martikaisen mukaan kuitenkin on ollut.

– Kymmeniä kyselyjä tulee kuukausittain. Viime vuonna kyselyt olivat vielä yleistiedusteluja, mutta nyt meitä lähestyvät ovat jo oikeasti hankinta-aikeissa.