Brexit-neuvottelut alkoivat: Britannia suostui EU:n marssijärjestykseen

Neuvottelujen ensi tapaamisessa puhuttiin käytännön järjestelyistä ja asioiden tärkeysjärjestyksestä. Britannia lupaa tarjouksen kansalaisten oikeuksista ensi viikolla.

Brexit
David Davis ja Michel Barnier.
Brexit-ministeri David Davis ja EU:n Brexit-neuvottelija Michel Barnier kättelivät Brysselissä maanantaina.Stephanie Lecoqo / EPA

BRYSSEL Britannian eroneuvottelut EU:n kanssa alkavat kansalaisten asemasta, totesivat osapuolet ensimmäisen neuvottelukierroksen jälkeen.

Britannian EU-erosta vastaava ministeri David Davis ilmoitti aikovansa tehdä EU:lle tarjouksen kansalaiskysymyksestä ensi viikon maanantaina. Työryhmä kansalaisten aseman määrittelemiseksi aloitti työnsä jo tänään maanantaina.

Davis tapasi Brysselissä ensi kertaa EU:n pääneuvottelijan Michel Barnier'n ensi kertaa Brexit-neuvotteluissa. Tapaamisessa sovittiin, että neuvotteluita jatketaan tapaamisilla kerran kuussa.

Davis myönsi tiedotustilaisuudessa, että erosopimuksen tärkeimmät asiat on sovittava ennen kuin aletaan keskustella Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta. Britannian hallitus on aiemmin ilmaissut haluavansa puhua tulevasta suhteesta samaan aikaan kuin eroehdoista.

Molemmat vakuuttelivat, että tapaaminen oli hyödyllinen ja rakentava. Barnier siteerasi lehdistötilaisuudessa EU:n isähahmoa Jean Monnet'ta, Davis puolestaan Britannian entistä pääministeriä Winston Churchillia.

– Optimisti näkee mahdollisuuden jokaisessa vastoinkäymisessä, Davis sanoi.

Barnier aloitti tiedotustilaisuuden ranskan kielellä, mutta puhui tilaisuudessa myös englantia.

Työryhmät keskustelivat maanantaina siitä, keiden kansalaisten asemasta tarkalleen ottaen keskustellaan, ja millaisia oikeuksia heille voitaisiin myöntää.

Davis ja Barnier totesivat, että myös neuvotteluiden alkupuolella pitää ratkaista myös kysymys Britannian taloudellisista velvoitteista EU:lle. Irlannin rajakysymystä ryhdytään ratkomaan korkeiden virkamiesten tasolla.