PS:n Meri hallituskriisin hoidosta: Paha lommo kansalaisten luottamukselle poliitikkoihin

Hallituskriisin jälkipuinti jatkui maanantain A-studiossa.

politiikka
Touko Aalto, Leena Meri, Mauri Pekkarinen ja Simon Elo
Touko Aalto (vihr.), Leena Meri (ps.) juontaja Jan Andersson, Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Simon Elo (Uusi vaihtoehto) A-studiossa 19.6.2017.Yle

– Kansa on tosi paljon yhteydessä siitä, että tällä hetkellä hallituksen muodostaa kolmikko, josta yksi ei ole puolue, jota he eivät ole äänestäneet. Miten tämä voi olla mahdollista?

Näin kommentoi viime aikojen poliittisia tapahtumia perussuomalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri A-studion keskustelussa maanantaina. Meren mukaan viime aikojen poliittiset tapahtumat ovat jättäneet pahan kolauksen kansalaisten luottamukselle poliitikkoihin.

Kyllä me katsomme, että Macronin tapaan Suomessakin on aika tuoreelle vaihtoehdolle ja uudelle toivolle. Ei tässä hätää ole.

Simon Elo, Uusi vaihtoehto

– Se [luottamus] mitataan seuraavissa vaaleissa. En usko, että kansan muisti tässä asiassa on niin lyhyt, Meri jatkoi.

Meri valittiin hiljattain perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Hän oli myös ehdolla perussuomalaisten puheenjohtajakisassa. Puolue hajaantui sen jälkeen, kun Jussi Halla-aho valittiin puolueen johtoon.

Perussuomalaisista irtautuneen Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän Simon Elo ei luottamusasiasta ollut huolissaan. Elon mukaan ryhmä on saanut satoja kiittäviä viestejä ympäri Suomea.

– Paljon ihmisiä sekä perussuomalaiselta kentältä että sitoutumattomista haluaa lähteä tähän uuteen toivon kansanliikkeeseen, Siniseen tulevaisuuteen. Kyllä me katsomme, että Macronin tapaan Suomessakin on aika tuoreelle vaihtoehdolle ja uudelle toivolle. Ei tässä hätää ole, Elo sanoi.

En usko, että kansan muisti tässä asiassa on niin lyhyt.

Leena Meri, perussuomalaiset

Uusi vaihtoehto -ryhmä ilmoitti aiemmin maanantaina, että puolueeksi rekisteröitymisen yhteydessä se aikoo käyttää nimeä Sininen tulevaisuus.

Touko Aalto tarjosi yhteistyön kättä Halla-ahon suuntaan

Maanantain A-studiossa vihreiden tuore puheenjohtaja Touko Aalto avasi lisää puolueen mahdollisuutta tehdä yhteistyötä perussuomalaisen ryhmän kanssa.

– Näen, että Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa hallitusyhteistyö ei ole mahdollista, mutta vaikkapa valtiovarainvaliokunnassa aika monet perussuomalaiset edustajat ovat nyt heränneet soten laajan valinnanvapauden ongelmiin, niin tältä asiaperustalta voidaan yhteistyötä tehdä, Aalto sanoi.

Eduskunnassa käytiin aiemmin maanantaina kipakkaa keskustelua, jossa oppositio syytti hallitusta muun muassa demokratian yli kävelemisestä sen jälkeen kun hallitukseen otettiin mukaan perussuomalaisista irtautunut Uusi vaihtoehto -ryhmä.

Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa hallitusyhteistyö ei ole mahdollista.

Touko Aalto, vihreät

Kysymyksiä sateli myös siitä oliko hallituksella jonkinlainen etukäteissuunnitelma tiedossa hallituskriisin käänteisiin. Pääministeri Juha Sipilä vastasi opposition kehittelevän mielikuvitustarinoita ja salaliittoteorioita.

Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta tiistaina.