1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Moskova

Onnea tuova kultainen kädenjälki on osa Kazakstanin presidenttikulttia

Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa moni toivoo meneillään olevasta maailmannäyttelystä piristystä maan talouteen. Toiset haluaisivat muutosta maan yksinvaltiaan koviin otteisiin.

Yle maailmalla: Moskova
Lapsi koskettaa presidentin kultaista kädenjälkeä Astanassa.
Se tärkeä hetki, kun koskettaa presidentin kultaista kädenjälkeä.Kerstin Kronvall / Yle

AstanaIhmisten ilo on tarttuvaa Kazakstanin pääkaupungin Astanan toiseksi korkeimman rakennuksen ylimmällä tasanteella. Sieltä avautuu huikea näköala, mutta tornin sisällä näkee vielä mielenkiintoisemman näyn.

Ihmiset nimittäin jonottavat pienen pöydän äärelle. Siellä sijaitsee varsinainen kultainen kädenpuristus, tai oikeammin kädenjälki.

Maan presidentin Nursultan Nazarbajevin kädenjälki on nimittäin valettu kultaan ja asetettu näytille torniin. Kädenjäljessä on taikaa. Jos toivoo jotakin samalla, kun laittaa kätensä siihen, toive toteutuu, ihmiset sanovat.

Presidentti hallitsee yksinvaltaisesti

Tämä on yksi pääkaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä ja osoitus vahvasta presidenttikultista, joka Kazakstanissa on ollut jo vuosikausia. Tosin turistien valokuvatessa toisiaan aurinkoisessa tornissa ilmassa on enemmän ihanan lomapäivän kuin raskaan poliittisen sorron tuntua.

Yksi Astanan tärkeimmistä nähtävyyksistä on presidentin kultaan valettu kädenjälki.
Yksi Astanan tärkeimmistä nähtävyyksistä on presidentin kultaan valettu kädenjälki.Kerstin Kronvall / Yle

Nursultan Nazarbajev on hallinnut Kazakstania aina Neuvostoliiton hajoamisesta alkaen. Hän täyttää heinäkuussa 77 vuotta, ja aikoo ilmeisesti hallita vielä pitkään.

Kukaan ei tunnu uskovan, että hänen seuraajaansa valitaan vapaissa vaaleissa, vaan ihmiset miettivät, kenet Nazarbajev itse valitsee seuraajakseen. Viime aikoina on puhuttu hänen tyttärenpojastaan.

Toisinajattelijoita sorretaan

Kazakstan on tunnettu paitsi demokratiavajeesta myös korruptiosta ja vakavista ihmisoikeusloukkauksista. Ammattiliitot, toimittajat, kansalaisaktivistit ja oppositiopoliitikot ovat vallan tulilinjalla. Ihmisiä tuomitaan vankeusrangaistuksiin epäilyttävissä oikeudenkäynneissä ja vankiloissa esiintyy kidutusta.

Ihmisoikeusloukkauksista ei mielellään puhuta julkisesti ja niin myös etukäteen sovittu haastattelu aiheesta peruuntui edellispäivänä. Haastateltava ilmoitti joutuneensa äkilliselle työmatkalle kaupungin ulkopuolelle.

Politiikan tutkija ja bloggari Galym Baituk pitää ihmisoikeusloukkauksia vakavana ongelmana. Hän viittaa muun muassa kidutukseen vankiloissa, mutta toteaa samaan hengenvetoon, että sellaista esiintyy vielä useammin ja räikeämmin naapurimaassa Uzbekistanissa.

Baitukin mielestä maan vakavin ongelma on korruptio, ja siitä seuraavat kaikki muutkin yhteiskunnalliset vaikeudet. Erityisesti häntä huolestuttaa niin sanottujen budjettilaisten hankala tilanne. Julkisen sektorin palkat ovat nimittäin kovin vaatimattomat ja samalla hinnat ovat nousseet nopeasti.

– Eräs kipeä kysymys on myös, miten vallan kriitikot saisivat äänensä kuuluviin. Maa tarvitsee kehittyäkseen vahvaa oppositiota, Baituk sanoo.

Rakennusmiehiä työmaalla.
Julkisen alan työt eivät houkuttele, koska palkka on huono.Kerstin Kronvall / Yle

Blogit pitävät poliitikot hereillä

Galym Baituk uskoo uudistuksiin ja demokratian kehittymiseen Kazakstanissa. Hän pitää uudistusten vipuvartena blogimaailmaa.

– Me häiritsemme vallanpitäjien unta ja tiedän, että jopa maan korkein johto lukee meidän kirjoituksiamme, Baituk sanoo.

Vanhempi tutkija Eset Esengarajev Karagandan talousyliopistolta ei ole yhtä optimistinen. Hänestä Kazakstanista puuttuvat välttämättömät perusteet demokraattisen ja ihmisoikeuksia kunnioittavan yhteiskunnan luomiseksi.

– Sitä ei voi rakentaa ylhäältä muuttamalla lainsäädäntöä, elleivät ihmiset kunnioita lakeja, Esengarajev sanoo.

Hän pitää erityisesti islamistisia ääriliikkeitä vaarallisina, koska ne tarjoavat yksinkertaisia ratkaisuja vaikeisiin kysymyksiin. Niillä on hänen mukaansa suuri vaikutusvalta nuoriin, joilla on huono koulupohja.

– Valitettavasti meillä ei niinkään kunnioiteta opintoja kuin todistuksia opinnoista, hän sanoo.

Hän tarkoittaa, että moni ei opiskele tiedonhalusta tai uteliaisuudesta vaan saadakseen tutkinnon.

Tutkija Eset Esengarajev ei usko nopeaan muutokseen Kazakstanissa.
Tutkija Eset Esengarajev ei usko nopeaan muutokseen Kazakstanissa.Kerstin Kronvall / Yle

Maailmannäyttely kerää käsityöläisiä kaduille

Juuri nyt Astanassa pidetään maailmannäyttely, joka näkyy myös katukuvassa. Moni käsityöläinen on pystyttänyt myyntipisteen kaupungin keskustaan ja toivoo ulkomaisia vieraita ostoksille.

Iltapäivän auringossa näyttää siltä, että moni on tullut paikalle vain jutellakseen tuttujen kanssa. Kauppa käy verkkaisesti.

Shadra Sumbiva myy koruja, jotka hän ja hänen tyttärensä ovat tehneet. Hän on tyytyväinen myyntiin ja kehuu muutenkin elävänsä hyvin sekä kunnioittavansa maansa johtoa.

– Minulla on kaikki, mitä haluan. Enää toivon vain pääseväni joskus ulkomaille myymään tuotteitamme, Sumbiva sanoo.

Astanan arkkitehtuuri on mahtipontista.
Astanan arkkitehtuuri on mahtipontista.Kerstin Kronvall / Yle
Lue seuraavaksi