KRP epäillyn terroriteon valmistelusta Helsingissä: "Tilannearvio johti näkyvään poliisitoimintaan"

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Tero Haapala kommentoi epäillyn terroristisen teon valmistelua Ylelle.

keskusrikospoliisi
Temppeliaukion kirkon eteen pystytetyt betoniesteet, 19. kesäkuuta.
Temppeliaukion kirkon eteen pystytetyt betoniesteet, 19. kesäkuuta.Irene Stachon / Lehtikuva

Keskusrikospoliisi tiedotti maanantaina sen tietoon tulleen seikkoja, joiden perusteella on syytä epäillä terroristisen teon valmistelua. Tietojen mukaan mahdollisen teon kohteena olisi Temppeliaukion kirkko Helsingissä.

– Asian selvittäminen on edelleen kesken. Voidaan vain todeta, että poliisi on saanut sellaisia tietoja jotka tilannearvion jälkeen johtivat myös näkyvään poliisitoimintaan, ja myös siihen että nyt tutkitaan epäiltyä terrorismirikoksen valmistelua, kertoo rikosylikomisario Tero Haapala keskusrikospoliisista

Näkyvällä poliisitoiminnalla Haapala viittaa ainakin betoniporsaiden pystyttämiseen Temppeliaukion kirkon alueelle ja poliisioperaatioon, jossa poliisi etsi sunnuntaina rikoksesta epäiltyä tai epäiltyjä Temppeliaukion kirkon lähistöllä.

– Tämän tyyppiseen näkyvään toimintaa, mitä eilen oli, ei ole tällä hetkellä syytä tai tarvetta.

Haapala ei voi kertoa millaisesta iskusta oli kyse, kenen toimesta ja mikä olisi mahdollinen motiivi. Hän ei voi myöskään kertoa tarkkaan kuinka pitkälle iskun suunnittelu olisi edennyt tai onko kyse yhdestä vai useammasta henkilöstä muissa paikoissa.

– Suunnitelma tarkoittaa sitä, että ei ole vielä yritysvaiheessa eikä missään tapauksessa täytetyn teon vaiheessa.

Millä mielin ihmisten tulisi nyt olla?

Haapala haluaa rauhoittaa tilannetta.

– Meidän tehtävänä on mahdollisuuksien mukaan ennakolta torjua kaikki uhat. Se on poliisin jokapäiväistä tehtävää, ja monet niistä asioista jäävät tavalliselta kansalaiselta havaitsematta. Nyt on haluttu toimia ennaltaehkäisevästi ja ennakoiden torjua mahdollinen tilanne. Kansalainen siinä mielessä voi olla turvallisella mielellä, että poliisi suorittaa jatkuvasti turvallisuusarviota ja tekee tilannearviot olemassa olevalla tiedolla.

Haapalan mukaan Temppelinaukion kirkon alueella voi liikkua normaalisti.