Meksikon huippukokous ei tuonut ratkaisua Venezuelan kriisiin

Samaan aikaan Venezuelassa jatkuneet mellakat vaativat jälleen kuolonuhrin, kun 17-vuotias teini ammuttiin hallituksen vastaisessa mielenosoituksessa.

Ulkomaat
Etualalla Venezuelan puna-sini-keltainen lippu, takana ihmisjoukko
Mielenosoittajia Caracasissa 15.5.2017 Miguel Gutierrez / EPA

Neuvottelut rauhan aikaansaamiseksi Venezuelaan ovat epäonnistuneet. Cancunissa Meksikossa järjestetyssä huippukokouksessa olivat koolla Amerikan valtioiden järjestön (OAS) ulkoministerit. Järjestöön kuuluu 34 valtiota.

OAS:n Venezuelan erityiskokous ei hyväksynyt yhteistä julkilausumaa, jolla olisi painostettu presidentti Nicolas Maduroa kutsumaan koolle kokous perustuslain muuttamiseksi.

Julkiausumalla oli tarkoitus lopettaa Venezuelan yhä vakavammaksi käynyt poliittinen kriisi. Sen aiheuttamissa mellakoissa on kuollut jo ainakin 70 ihmistä ja yli 1 300 on loukkaantunut.

Venezuelan ulkoministeri Delcy Rodriquez marssi ulos kokouksesta. Hän väitti että muitakin OAS:n jäseniä saattaa vetäytyä ryhmästä, joka ulkoministerin mielestä painostaa hänen hallitustaan uusien vaalien järjestämiseen, perustuslain muuttamiseen ja poliittisten vankien vapauttamiseen.

– Me emme tunnusta tätä kokousta, emmekä tunnista sen julkilauselmassa olevia ratkaisuja, Rodriquez perusteli.

Hän ei sanonut, mitkä maat harkitsevat OAS:n jättämistä.

Venezuela on saanut tukea lähinnä muilta OAS:n vasemmistotaustaisilta hallituksilta kuten Nicaragualta, Bolivialta ja Ecuadorilta.

Lähde: AP