Hyppää sisältöön

Aktivistit: Meksikon hallitus salakuuntelee puhelimia israelilaisella vakoiluohjelmalla

Vakoiluviestejä on lähetetty niin laajamittaisesti ja huolimattomasti, että tarkoituksena on voinut olla toimittajien ja aktivistien pelottelu.

Meksikon presidentin vaimon maakauppoja tutkinut toimittaja Carmen Aristegui on yksi rikosilmoituksen tekijöistä. Kuva: Jose Mendez / EPA

Joukko toimittajia ja aktivisteja syyttää Meksikon hallitusta heidän puhelimiensa hakkeroimisesta israelilaisella vakoiluohjelmalla. Ryhmä on tehnyt epäillystä vakoilusta rikosilmoituksen oikeusministeriöön.

Toronton yliopistossa toimivan tutkimusryhmän mukaan Meksikon hallitus on käyttänyt vakoiluun israelilaista Pegasus-vakoiluohjelmaa, jota myydään ainoastaan valtioille rikosten ja terrorismin torjuntaan.

Ohjelman avulla pääsee kuuntelemaan puheluita sekä lukemaan viestejä ja muita tietoja, jos uhri avaa puhelimeensa lähetetyn viestin linkin.

Tutkimusryhmän mukaan vakoiluviestejä on lähetetty niin laajamittaisesti ja huolimattomasti, että tarkoituksena on saattanut olla toimittajien ja aktivistien pelottelu. Osa viesteistä oli täysin identtisiä, ja niitä oli lähetetty samoista osoitteista.

Hallitus kiistää vakoilun

Meksikossa on murhattu useita toimittajia ja aktivisteja, jotka ovat tutkineet korruptiota ja rikollisten toimintaa. Esimerkiksi toukokuussa huumekartelleja tutkinut toimittaja Javier Valdez murhattiin keskellä päivää.

Valituksen tekijöiden joukossa on muun muassa tutkiva journalisti Carmen Aristegui sekä juristeja, jotka ovat tutkineet 43 opiskelijan katoamista ja epäiltyä joukkomurhaa vuonna 2014.

Presidentti Enrique Peña Nieton tiedottaja on kiistänyt vakoilun. Hänen mukaansa siitä ei ole todisteita.

Lähteet: Reuters, AP.