1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnanvaltuustot

Kittilässä luottamuspaikat jaettiin suhteellisella vaalitavalla – maratonkokous kesti yli kahdeksan tuntia

Kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi valittiin Aki Nevalainen ja kunnanhallituksen puheenjohtajana jatkaa Pekka Rajala.

kunnanvaltuustot
Kittilän kunnanvirasto
Annu Passoja / Yle

Kittilän luottamuspaikat jaettiin maanantai-iltana suhteellisella vaalitavalla. Kunnanvaltuuston kokous kesti yli kahdeksan tuntia, sillä lähes kaikista luottamuspaikoista äänestettiin suhteellista vaalitapaa käyttäen.

Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi valittiin vasemmiston Aki Nevalainen ja kunnanhallituksen puheenjohtajaksi keskustan Pekka Rajala. Oikeudenmukainen Kittilä sai valtuuston toisen varapuheenjohtajan- sekä kunnanhallituksen toisen varapuheenjohtajan paikan.

Kaksi vaaliliittoa vastakkain

Valtuuston kokouksessa muodostui kaksi vaaliliittoa niin sanotut kutoset ja kolmoset. Näin toteaa keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Yrjötapio Kivisaari, joka on allekirjoittanut julkilausuman kuuden valtuustoryhmän puolesta.

Kuuden valtuustoryhmän teknisessä vaaliliitossa mukana olivat Keskusta, Vasemmisto, Perussuomalaiset, Sosiaalidemokraatit, Kuntalaislista ja Kristillisdemokraatit. Tällä ryhmällä oli 19 valtuutettua ja ääntä.

Kolmen ryhmän vaaliliiton muodostivat Oikeudenmukainen Kittilä, Kokoomus ja Vihreät kahdeksalla valtuutetulla ja äänellä.

Nopeampi menettely ei sopinut kaikille

Valtuuston kokouksen jatkuessa kuuden ryhmän vaaliliitto ehdotti muutamaan otteeseen kolmen ryhmälle että ryhmäneuvotteluissa voitaisiin tehdä sopimus listojen täydentämisestä yhdessä suhteellisen vaalin mukaisesti.

Se olisi tarkoittanut, että kokouksessa olisi siirrytty suoraan vaaliin.

– Tämä ei kuitenkaan sopinut OMK:lle, joten valtuustolle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin suorittaa toimielinten vaalit suhteellisella vaalilla, todetaan julkilausumassa.

Lue seuraavaksi