Itsemurhariski korkea heti psykiatrisen laitoshoidon jälkeen

Itsemurhariski oli kolmen kuukauden sisällä hoitojakson päättymisestä erityisen suuri.

itsemurha
Nainen kävelee sumuisessa maisemassa.
Henrietta Hassinen / Yle

Mielenterveyspotilaat ovat muuta väestöä suuremmassa itsemurhavaarassa. Tuoreen tutkimuksen perusteella tuo riski on erityisen suuri psykiatrisesta hoitoyksiköstä kotiutumisen jälkeisinä kuukausina.

JAMA Psychiatry -lehdessä julkaistu tutkimus (siirryt toiseen palveluun) perustuu sadan tutkimuksen aineistoihin 50 vuoden ajalta. Seurantojen aikana 18 000 potilasta teki itsemurhan.

Tulosten perusteella potilaiden itsemurhariski oli erityisen suuri kolmen kuukauden sisällä hoitojakson päättymisestä. Tuolloin riski oli peräti sata kertaa suurempi kuin yleisväestössä. Riski pieneni vähitellen, mutta oli vielä vuosia myöhemminkin 30-kertainen.

Itsemurhien määrä pysynyt tasaisena

Kaikista suurimmassa vaarassa olivat potilaat, joilla tiedettiin olevan itsetuhoisia ajatuksia. Heidän riskinsä oli hoidon jälkeisten kuukausien aikana 200 kertaa suurempi kuin terveiden, tulokset osoittivat.

Luvut ovat huolestuttavan suuria, mutta käytännössä ne tarkoittavat sitä, että noin kolme potilasta tuhannesta tekee itsemurhan kolmen kuukauden sisällä hoitojakson päättymisestä.

Huolestuttavaa on myös se, että potilaiden itsemurhat eivät ole juurikaan vähentyneet 50 vuoden aikana, vaikka monien sairauksien hoito on parantunut huomattavasti.

Maailmanlaajuisesti joka vuosi keskimäärin 11 ihmistä sadastatuhannesta päätyy itsemurhaan. Suuri osa heistä kärsii mielenterveysongelmista.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim