Hyppää sisältöön

"Sinua ei sitten enää nähdä" – 22-vuotias Otto Warmbier ei selvinnyt lomamatkasta Pohjois-Koreaan

Yhdysvaltalainen opiskelija sai 15 vuoden vankeustuomion, koska hän varasti Pohjois-Korean mukaan propagandajulisteen. Hän kuoli saatuaan vankeudessa vakavia aivovammoja, joiden syytä ei tiedetä.

Otto Warmbier
Pohjois-Koran viranomaiset pakottivat yhdysvaltalaisen Otto Warmbierin pyytämään anteeksi väitettyä rikostaan keväällä 2016. Warmbier kuoli tiistaina. Lähde: CBS / EBU, kuva: AOP.

Otto Warmbier oli juuri täyttänyt 21 vuotta, kun hänet pidätettiin Pohjois-Korean pääkaupungin Pjongjangin lentokentällä 2. tammikuuta 2016. Yhdysvaltalaisopiskelija oli juuri lähdössä maasta kolmen päivän ryhmämatkan päätteeksi.

– Olimme kaksi viimeistä, jotka menivät passitarkastukseen. Annoimme passimme, ja virkailija osoitti Ottoa ja ovea. Kaksi vartijaa tuli ja vei hänet pois, Warmbierin britannialainen matkakumppani Danny Gratton kertoo yleisradioyhtiö BBC:lle. (siirryt toiseen palveluun)

– Heitin siinä ironisen kommentin. Sanoin, että sinua ei sitten enää nähdä. Hän vähän naurahti, ja se oli viimeinen kerta kuin hänet nähtiin.

Warmbier palasi Pohjois-Koreasta 17 kuukautta myöhemmin lähes aivokuolleena. Hän kuoli maanantaina kotikaupungissaan Ohion Cincinnatissa.

Warmbierin kohtalo Pohjois-Korean käsissä on herättänyt raivoa Yhdysvalloissa ja hyytänyt entisestään maiden jääkylmiä välejä. Presidentti Donald Trump on tuominnut Pohjois-Korean hallinnon brutaalina.

"Matkakohteita, joista äitisi haluaa sinun pysyvän kaukana"

Otto Warmbier päätyi Pohjois-Koreaan Kiinasta, jossa hän matkaili vuoden 2015 lopulla. Investointipankkiirin urasta haaveilleen ja urheilusta innostuneen miehen oli tarkoitus aloittaa keväällä vaihto-opinnot Hong Kongissa.

Matkatoimisto Young Pioneer Tours mainosti länsimaisille turisteille järjestävänsä matkoja paikkoihin, joista "äitisi haluaa sinun pysyvän kaukana". Pohjois-Koreassa on mahdollista vierailla ainoastaan osana tarkasti valvottua ryhmämatkaa.

BBC:n julkaisemalla videolla (siirryt toiseen palveluun) näkyy, kuinka naurava turistiryhmä heitteli lumipalloja kohti kameraa Pohjois-Koreassa. Uudenvuodenaattona ryhmä kävi Etelä-Korean rajalla ja katseli uuden vuoden ilotulituksia Pjongjangin keskusaukiolla.

Pohjois-Korean mukaan Warmbier yritti samana yönä varastaa propagandajulisteen ulkomaisille tarkoitetun Yanggakdo-hotellin henkilökunnan alueelta. Hänet tuomittiin teosta pakkotyöhön 15 vuodeksi.

Warmbierin kanssa samassa hotellihuoneessa asunut Danny Gratton sanoo, ettei hänellä ole mitään havaintoa varkaudesta eikä Warmbier sanonut mitään siihen viittaavaa. Hänen mukaansa ryhmä käyttäytyi kaikin puolin asiallisesti.

Matkatoimisto kertoi Warmbierin kuoleman jälkeen, ettei se enää vie amerikkalaisia Pohjois-Koreaan.

Pakotettu tunnustus

Warmbier ilmestyi kameroiden eteen kaksi kuukautta matkan jälkeen. Kaksi sotilasta retuutti vaaleaan pukuun pukeutuneen miehen kahden valtavan, Pohjois-Korean entisiä johtajia esittävän muotokuvan alle.

Mies kumarsi syvään kameroille ja anoi anteeksiantoa. Hän sanoi, että oli aikonut viedä varastamansa propagandajulisteen kotikaupunkinsa kirkkoon ja että Yhdysvaltojen hallinto oli sekaantunut rikokseen.

Pohjois-Korea tuomitsi viime vuonna amerikkalaisen Otto Warmbierin propagandajulisteen varastamisesta 15 vuodeksi pakkotyöhön. Kuva: Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA / EPA

.

– Tein elämäni pahimman virheen, mutta olen vain ihminen, itkuinen Warmbier sanoi.

Pohjois-Korean vapauttamat yhdysvaltalaisvangit ovat kertoneet, että vangitsijat ovat pakottaneet heitä tunnustamaan olemattomia rikoksia.

Vangitut yhdysvaltalaiset ovat Pohjois-Korealle arvokkaita panttivankeja, joiden avulla eristäytynyt diktatuuri on yrittänyt kiristää myönnytyksiä pääviholliseltaan Yhdysvalloilta.

Pohjois-Korealla on tällä hetkellä kolme amerikkalaisvankia, joista kaksi on otettu kiinni tänä vuonna. Valtaosa maassa vierailevista amerikkalaista pääsee kuitenkin lähtemään maasta ilman ongelmia.

Aivovaurioiden syy epäselvä

Pohjois-Korean viranomaisten mukaan Warmbier vaipui koomaan pian tuomion jälkeen. He väittivät, että kooma johtui harvinaisen botulismitaudin ja unilääkkeen yhteisvaikutuksesta.

Yhdysvaltalaislääkärien mukaan Warmbier ei kärsinyt botulismista. Sen sijaan he totesivat, että hänen aivonsa olivat vakavasti vaurioituneet.

Yhdysvaltalaislääkärit kertoivat kesäkuun puolivälissä, että Pohjois-Koreasta vapauttu Otto Warmbier oli saanut vakavia aivovaurioita. Kuva: Mark Lyons / EPA

Ei ole tiedossa, mitä Warmbierille tapahtui vankeudessa tai minkälaista hoitoa hän sai. Ulkopuoliset tarkkailijat eivät päässeet tapaamaan häntä vankeuden aikana.

Yhdysvaltalaisen tiedustelutiedon mukaan häntä olisi hakattu toistuvasti vankeuden aikana, sanomalehti New York Times kertoo. (siirryt toiseen palveluun) Tämä olisi poikkeuksellista: monet amerikkalaisvangit ovat kertoneet kaltoinkohtelusta mutta vain harvat fyysisestä pahoinpitelystä.

Pohjois-Korea on yleensä pitänyt ainakin jonkinlaista huolta yhdysvaltalaisvankien terveydestä. Maan maine tahriuisi entisestään, jos länsimaiset vangit kuolisivat jatkuvasti sen käsissä.

Yhdysvaltalaislääkärit eivät löytäneet Warmbieristä merkkejä pahoinpitelystä vapauttamisen jälkeen. He epäilevät, että aivovauriot saattoivat johtua sydämenpysäyksestä.

Vanhemmat kertoivat kuolemasta

Pohjois-Korea vapautti Warmbierin viime viikolla "humanitaarisista syistä". Hänet lennätettiin Yhdysvaltoihin ambulanssilennolla.

Lääkärien mukaan nuori mies ei reagoinut millään tavalla ympäristöönsä eikä tehnyt tahdonalaisia liikkeitä.

Ravintola kertoi rukoiluista Otto Warmbierin ja hänen perheensä puolesta tämän kotiseudulla Ohiossa. Kuva: Mark Lyons / EPA

Otto Warmbierin vanhemmat kertoivat poikansa kuolemasta maanantaiksi päivätyssä tiedotteessa. He eivät kertoneet hänen tarkkaa kuolinsyytään.

– Poikamme Pohjois-Korean käsissä kokeman kamalan kidutuksen ja kaltoinkohtelun jälkeen muu lopputulos kuin tänään kokemamme ei valitettavasti ollut mahdollinen, vanhemmat sanoivat.

Lue  myös kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläisen reportaasi Pohjois-Koreasta: Miten ihmiset selviytyvät alle euron kuukausipalkalla?

Sekä reportaasi pohjoiskorealaisista loikkareista Etelä-Koreassa: Yle Etelä-Koreassa: Näin Pohjois-Korean loikkareista tehdään tv-tähtiä

Lisäksi voit katsoa, miltä Pjongjangin kaduilla näyttää: Pjongjang – päivä suljetun kaupungin kaduilla

Lähteet: Reuters, AP.

.
.