Poliisitarkastaja Temppeliaukion terroriuhasta: Turvatoimia kiristetty jo aiemmin, kyky reagoida on hyvä

Keskusrikospoliisi kertoi maanantaina mahdollisesta terroristisen teon valmistelusta Helsingissä. Teon kohteena olisi ollut Temppeliaukion kirkko.

Kotimaa
Turisteja ja poliiseja Temppeliaukion kirkon edustalla Helsingissä 18. kesäkuuta 2017.
Turisteja ja poliiseja Temppeliaukion kirkon edustalla Helsingissä 18. kesäkuuta 2017.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Turvallisuustoimia on Suomessa kiristetty jo ennen Helsingin Temppeliaukion kirkkoon kohdistuneen terroriuhan ilmenemistä.

– Viranomaiset tekevät jatkuvasti tilannearvioita tapahtumista. Ja mikäli olisi jotain konkreettista toimintaa, joka vaarantaisi kansalaisten turvallisuuden, niin ilman muuta poliisi siitä myös tiedottaisi, kertoo poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen sisäministeriöstä.

– Tällä hetkellä tilanne ei kuitenkaan ole sen kaltainen, poliisitarkastaja jatkaa.

Kilpeläisen mukaan Suomessa on jo usean vuoden ajan varauduttu mahdollisiin terroritekoihin.

– Päälinja tekojen estämisessä on ennalta estäminen yhteistyössä eri viranomaisten ja muiden toimijoiden kesken.

Mikäli tietoon tulee joitain vakavia viitteitä terrori-iskun mahdollisuudesta, niin viranomaisten kyky reagoida tämänkaltaisiin tekoihin on Kilpeläisen mukaan erittäin hyvä.

– Tästä näkyvä poliisitoiminta viime sunnuntaina on yksi osoitus, Kilpeläinen muistuttaa.

Keskusrikospoliisi kertoi maanantaina Helsingin Temppeliaukion kirkkoon kohdistuneesta terroristisen teon valmistelusta. Tietojen perusteella poliisilla oli iso operaatio kirkon ympärillä sunnuntaina. Teosta epäiltyä ei saatu kiinni, mutta kirkon eteen sijoitettiin valtavasti betoniporsaita esteiksi.

Temppeliaukion kirkko Helsingissä on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. Kirkossa vierailee kesäisin jopa 10 000 ihmistä päivässä.