Karpeista nousi talvella iso kohu Kokkolassa, nyt niiden ruokkimisesta tehdään yleisötapahtuma

Kaupunki toivoo, ettei kaloja ruokita omin päin.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Kokkolassa Pikiruukin karppilammen kalojen ruokinnasta tehdään yleisötapahtuma kesän aikana. Kaloille annetaan ruokaa elokuun puoliväliin aina määräpäivisin, jos sää sallii. Kovalla sateella ruokkiminen siirtyy.

Karpit oleilevat muuten enimmäkseen lammen pohjassa, katsojilta piilossa. Ruokinnan yhteydessä ne voivat tulla näkyville.

Kokkolan kaupunki toivoo julkisen ruokkimishetken vähentävän myös halua ruokkia karppeja omin päin. Veteen ja rannoille päätyvä ruoka houkuttelee nimittäin paikalle lokkeja ja haittaeläimiä. Karpit saattavat myös saada syötäväkseen niille sopimatonta ruokaa. Kaupunki ruokkii kaloja niille tarkoitetulla ruualla.

Karpit saavat lisäravintoa kesäkaudella tarpeen mukaan, yhdestä kolmeen kertaan viikossa. Veden lämpö vaikuttaa ravinnon tarpeeseen: mitä viileämpää vesi on, sitä vähemmän kalat liikkuvat ja syövät.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Pikiruukin lammessa on kahdenlaisia karppeja: suomukarppeja ja peilikarppeja. Suomukarppien suomut ovat symmetriset, peilikarpilla taas suomut muodostavat kalan kylkiin erilaisia mosaiikkikuvioita.

Karppien kohtalosta nousi kohu viime talvena, kun Kokkolan kaupunki päätti lopettaa lammen hapettamisen turvallisuussyistä. Hapetin aiheutti jäähän sulapaikan, ja jäällä liikkui paljon lapsia, joiden turvallisuudesta heräsi huoli.

Kokkolan kaupunki sai asiassa runsaasti yhteydenottoja, ja Animalia teki tilanteesta jopa rikosilmoituksen. Palautevyöry sai kaupungin harkitsemaan uudestaan, ja joulukuussa päätettiin, että karpit saavat sittenkin hapetuslaitteen.