Riihimäen keskuspuistosta tulee selkeämpi, ilmavampi ja viihtyisämpi - kaupunkilaisten yhteinen olohuone

Kaupunki haluaa palauttaa keskuspuistoon sen alkuperäisen ilmeen. Kaupunkilaisten omat ideat ovat isossa osassa jo suunnitteluvaiheessa.

puistot
Riihimäen keskuspuisto
Riihimäen keskuspuisto syyskuussa 1960. Perusparannussuunnittelun lähtökohtana on palauttaa puistossa alun perin vallinnut ilmava, valoisa ja huoliteltu vaikutelma.Riihimäen kaupunginmuseo

Riihimäen Keskuspuisto saa uuden ilmeen lähitulevaisuudessa. Keskuspuiston perusparannuksen tarkoituksena on palauttaa puistolle sen alkuperäinen ilme. Myös kaupunkilaiset ovat voineet kertoa omia mielipiteitään puiston uudistamisesta, kertoo Riihimäen puutarhuri Heidi Peltonen.

– Kuntalaisten mukaan ottaminen tähän kaupungin työhön on otettu isompaan osaan, Peltonen kertoo. Asukkaiden mielipiteistä varmasti riippuu aika paljon, että tuleeko niistä esille joitakin tiettyjä asioita, mitä he haluavat.

Kaksi hanhea pitävät vartiota ankkalammessa
Keskuspuiston Ankkalammessa on ollut kesäisin asukkaita jo vuosikymmenien ajan. Suunnitelmien mukaan lintuja ei sinne enää ole tulossa. Miki Wallenius / Yle

Keskuspuisto on yksi Riihimäen suosituimmista puistoista. Kaupungin rakennuttajan Lasse Heikkisen mukaan perusparannuksen tarkoituksena on myös lisätä puiston käyttömahdollisuuksia kaikenikäisille kaupunkilaisille.

– Puisto on ollut tähän saakka kaupunkilaisten läpikulkupaikka. Nyt haluamme, että puistoa voi käyttää vaikka picnic-paikkana.

Myös Keskuspuiston leikkipaikka pysyy Heikkisen mukaan nykyisellä paikallaan.

– Tarkoituksena puiston kunnostuksessa on saada se vanha ilme sieltä vuosikymmenten takaa, joka oli silloin ilmavampi, selkeämpi ja puiston käytävät selkeästi rajattuja. Myös lammen ympärillä oleva aita puuttui, jolloin siihen veden ääreen pääsi nykyistä paremmin, kuvailee puutarhuri Heidi Peltonen.

Suunnitelma valmis kesän jälkeen

Keskuspuiston uudistuminen on osa pitkäaikaisempaa hanketta Riihimäen keskustan vanhojen puistojen perusparantamiseksi. Riihimäellä ei ole aiemmin tehty isoja puistoremontteja.

Keskuspuiston perusparannussuunnitelman tekee suunnitteluhortonomi Päivi Sundman Maisemasuunnittelu Sundmanilta. Suunnitelma valmistuu elokuussa ja tarkoituksena on, että alustavia töitä tehdään puistossa jo syksyllä.

Riihimäen puutarhuri Heidi Peltonen kertoo, että varsinainen rakentaminen on edessä vasta ensi vuonna.