Moni etsii unimaskista apua nukahtamiseen – hotelleissa luotetaan pimennysverhoihin

Kesäöiden valoisuus koetaan usein viehättävänä, mutta se saattaa aiheuttaa myös unettomuutta.

unettomuus
Mies nukkuu unimaski kasvoillaan.
Kalle Mäkelä / Yle

Suomen kesäöiden valoisuus sekoittaa helposti vuorokausirytmin ja voi aiheuttaa myös unettomuutta. Yhä harvempi kuitenkaan turvautuu enää unilääkkeisiin. Apua nukahtamiseen etsitään joskus silmät peittävistä unimaskeista.

Tutkimuskoordinaattori Marjo Sunnari Turun yliopiston unitutkimuskeskuksesta pitää unimaskin käyttöä hyödyllisenä vaihtoehtona varsinkin niille, jotka ovat erityisen herkkiä valolle.

– Pimeys on unta auttava tekijä. Valo häiritsee aina jonkin verran unen saantia ja unessa pysymistä. Toki siinäkin on yksilökohtaisia eroja: toiset sietävät valoisuutta paremmin kuin toiset, Sunnari kertoo.

Luulen, että valoisuus koetaan lähinnä sellaiseksi eksoottiseksi ja mukavaksi jutuksi.

Eva Dziedzig

Marjo Sunnarin mukaan kaikki eivät pysty unimaskeja käyttämään. Maski pitää asettaa paikalleen napakasti, jotta se oikeasti estää valon pääsyn silmille. Osa saattaa kokea tiukasti pään ympärille tulevan nauhan ahdistavaksi.

Kolme eri unimaskia Punanaamio-liikkeestä
Älä edes ajattele häiritseväsi muuten kuin syöttääksesi suklaata, ilmoittavat naamiaisasuliikkeen unimaskit. Kirsi Lätti / Yle

– Niille, jotka ovat kauhean herkkiä kaikelle ylimääräiselle pään ja kasvojen alueella, se ei varmaan tuo vastaavaa hyötyä, Sunnari toteaa.

Maskeja myynnissä niin hyöty- kuin hupikäyttöön

Unimaskeja voi löytää kaupoista ja apteekeista. Toiset maskeista on selvästi tarkoitettu lähinnä hauskaksi lahjaksi, eivät todelliseen tarpeeseen. Maskeja onkin tarjolla monia erilaisia silkkisistä tai iskeviä tekstejä sisältävistä versioista pelkistetympiin vaihtoehtoihin.

Emilia Eriksson Hansatorin apteekista esittelee liikkeen toiseksi viimeistä unimaskia. Se myydään paketissa toisen unimaskin ja korvatulppien kanssa. Lisää maskeja ei ole tällä hetkellä edes varastossa.

– Kyllä näitä aina välillä menee, mutta eivät ole mikään hittituote. Enemmän meillä menee korvatulppia, joita monet käyttävät yölläkin, Eriksson kertoo.

Hansatorin apteekin myyjän kädet ja unimaski
Apteekin unimaski on pelkistetty ja yksinkertainen. Kirsi Lätti / Yle

Turisteille valoisuus on yleensä positiivinen kokemus

Suomalaisille jokavuotinen kesän valoisuus ja sen aiheuttavat uniongelmat eivät tule yllätyksenä, mutta ulkomaisille turisteille kokemus voi olla ainutlaatuinen.

Edes keskieurooppalaiset eivät ole tottuneet tällaisiin valo-olosuhteisiin.

Gabor Pusztai

– Kyllä varmasti valtaosa on asiasta tietoisia, mutta silti se varmaan koetaan yllättävän voimakkaana sitten, kun ollaan paikan päällä, Scandic Hotelsin aluejohtaja Christer Skjäl toteaa.

Park Hotel Turun johtajan Eva Dziedzigin mukaan osa asiakkaista on saattanut kertoa valoisaan aikaan nukkumisen tuntuvan oudolta. Ongelmaksi asia ei kuitenkaan ole muodostunut, eikä hotelli ole joutunut hankkimaan unimaskeja asiakkaiden käyttöön.

– Luulen, että valoisuus koetaan lähinnä sellaiseksi eksoottiseksi ja mukavaksi jutuksi. Emmehän me itsekään ulkomaille lähtiessämme halua kokea samanlaisia asioita kuin Suomessa, vaan toivomme kokevamme erilaisuuden, Dziedzig toteaa.

Kolme unimaskia hyllyllä.
Miellyttävästä valosta huolimatta kesällä pitäisi saada välillä myös nukuttua. Kirsi Lätti / Yle

– Edes keskieurooppalaiset eivät ole tottuneet tällaisiin valo-olosuhteisiin. Yleensähän se aiheuttaa todella positiivisia reaktioita. On niin ihmeellistä ja positiivista, kun keskiyöllä voi vielä lähteä ulos kävelylle, Restel Hotellit Oy:n ketjujohtaja Gabor Pusztai sanoo.

Hotellit suosivat maskien sijaan verhoja

Useimmissa hotelleissa unen saantia helpotetaan pimennysverhoilla. Unimaskit ovat niissä harvinaisempia, mutta niitä voi olla saatavilla erikseen pyydettäessä.

Turun osuuskaupan matkailu- ja ravitsemistoimialan kehitysjohtaja Tuija Suominen-Åkerlund kertoo, että osa asiakkaista käyttää hotellissa omaa, matkoilla mukana kulkevaa unimaskiaan. Sitä saatetaan joskus käyttää enemmän tottumuksen kuin tarpeen vuoksi, sillä jo verhot estävät melko tehokkaasti valon pääsyn huoneeseen.

– Mitä enemmän matkustaa ja joutuu nukkumaan eri aikoihin vuorokaudesta, sitä useammin maski on varmasti myös mukana, Tuija Suominen-Åkerlund sanoo.

Kaksi unimaskia Hennes&Mauritzista. Kissa- ja sateenkaari -teemoilla.
Oma maski saattaa olla käytössä myös lentokoneessa. Kirsi Lätti / Yle

Yhdessä Restel Hotellit Oy:n helsinkiläisessä hotellissa unimaskit kuuluvat huoneiden vakiovarustukseen. Niiden lisäksi asiakkaille on tarjolla aromaattisia öljyjä. Useimmissa Restelinkin hotelleissa käytössä on kuitenkin vain pimentävät verhot.

– Joka huoneeseen ei automaattisesti jaeta maskeja, koska siihen ei ole ollut tarvetta. Pimennysverhojen tuoma 85–90 prosentin pimeys riittää valtaosalle asiakkaita. Ihmiset ovat tottuneet siihen, että valoa on sen verran kotonakin, tuli sitten mistä päin maailmaa tahansa, ketjujohtaja Gabor Pusztai kertoo.