Terrorismin tutkija poliisin operaatiosta Helsingin keskustassa: Viesti siitä, että Suomessa ollaan hereillä

Helsingin yliopiston tutkijan Leena Malkin mukaan operaatio on luontevaa jatkumoa siihen, mitä suojelupoliisi sanoi päivittäessään uhka-arviota

terrorismi
Helsingin yliopiston terrorismintutkija Leena Malkki
Helsingin yliopiston terrorismintutkija Leena MalkkiYle

Keskusrikospoliisi tutkii mahdollista terroristisen teon valmistelua Suomessa. Eilen maanantaina Temppeliaukion kirkon eteen laitettiin betoniporsaita ja poliisilla oli sunnuntaina operaatio mahdollisen terroriteon valmistelijan kiinni saamiseksi.

– Kun tällaista päädytään tekemään, niin ennaltaehkäisy on tietysti yksi tavoite. Mutta sen lisäksi on varmasti ollut myös tavoitteena lähettää viesti siitä, että terrorismin torjunta on täällä Suomessakin hereillä ja toimintavalmiudessa, kommentoi terrorismin tutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta Yle Radio 1:n Ykkösaamussa tänään tiistaina.

– Suomessa on kuitenkin ollut tämän tyyppisiä uhkatilanteita vähän, ja terrorismin torjunta on hyvin vähän toistaiseksi konkretisoitunut tällaisena näkyvänä toimintana.

Suojelupoliisi kohotti viikko sitten Suomen terroriuhan tasoa pykälällä ylöspäin. Malkin mukaan operaatio on luontevaa jatkumoa siihen, mitä suojelupoliisi sanoi päivittäessään uhka-arviota.

– Eli iskun mahdollisuus Suomessa on tullut entistä todennäköisemmäksi liittyen tähän yleiseen terroritilanteen kehittymiseen Euroopassa.

– Mistä on lopulta ollut kysymys tässä nimenomaisessa operaatiossa on, niin siitähän me tiedämme tässä vaiheessa vasta hyvin vähän. Poliisi on tällä hetkellä ymmärrettävästi vielä vaitonainen.

Lue myös:

Poliisitarkastaja Temppeliaukion terroriuhasta: Turvatoimia kiristetty jo aiemmin, kyky reagoida on hyvä

KRP epäillyn terroriteon valmistelusta Helsingissä: "Tilannearvio johti näkyvään poliisitoimintaan"

Poliisi varautui terrori-iskuun – Temppeliaukion kirkon eteen pystytettiin järeät betoniporsaat

Etu-Töölössä iltapäivällä käynnistynyt poliisioperaatio on päättynyt – poliisi ei tavoittanut kohdehenkilöä