Hovioikeuskäsittelyn käsikirjoitus: Syyttäjä puolustaa tynnyrihuumejutun tuomiota – Jari Aarnio huumepoliisin menetelmiä

Jari Aarnion tynnyrihuumejutun uusintakierroksella todistajien valtavaa määrää karsitaan hovioikeudessa.

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Helsingin hovioikeus joutuu käräjäoikeuden tavoin kahlaamaan läpi valtavan määrän kirjallisia todisteita huumepoliisin entisen päällikön, Jari Aarnion, huume- ja virkarikosjutussa. Hovioikeus aloitti niin sanotun tynnyrihaaran käsittelyn valmistelevalla istunnolla tänään.

Kihlakunnasyyttäjä Antti Sundberg korostaa, että käräjäoikeuden viime vuoden lopulla antama tuomio, jossa Aarnio tuomittiin törkeistä huume- ja virkarikoksista, perustuu ennenkaikkea syyttäjän kokoamaan kirjalliseen näyttöön.

Se koostui pääosin televalvontatiedoista ja puhelimien paikannustiedoista. Kirjallisia todisteita on noin 3 300.

– Kyllä aika pitkälle tässä joudutaan käymään sama todistelu läpi kuin käräjäoikeudessa. Syyttäjän puolesta on voitu jonkun verran karsia henkilötodistelua, mutta etenkin kirjallinen todistelu koko laajuudessaan tulee käytäväksi näillä näkymin.

Kyllä tässä joudutaan käymään sama todistelu läpi kuin käräjäoikeudessa.

Antti Sundberg

Sundberg luottaa siihen, että käräjäoikeuden vakuuttanut näyttö riittää myös hovioikeudessa. Käräjäoikeuden kuulemia noin 150 todistajaa ei marssiteta uudelleen oikeussaliin.

– Kova ydin on kirjallinen näyttö ja televalvontatiedot, jotka sitten osoittavat, että Jari Aarnio on ollut tämä "Pasilan mies", ja että hän on "Pasilan miehen" ominaisuudessa järjestellyt huumetynnyreitä Suomeen.

Syyttäjä hakee kovennuksia rangaistuksiin

Aarnio sai käräjäoikeudesta 10 vuoden rangaistuksen ja niin sanotussa Trevoc-jutussa hovioikeus tuomitsi hänelle 3 vuotta vankeutta. Yhteensä 13 vuoden rangaistus on maksimirangaistus, joten siihen syyttäjä ei hae pidennystä.

– Pääosin syyttäjän vaatimukset ovat käräjäoikeudessa menneet läpi, eli syyttäjän rooli täällä hovioikeudessa on enemmänkin puolustaa tätä käräjäoikeuden tuomiota.

Syyttäjä kuitenkin haluaa Aarnion vastuuseen vielä yhdestä törkeästä huumerikoksesta ja huumejutun tutkinnan sotkemiseen liittyneistä virkarikoksista, joiden osalta käräjäoikeus hylkäsi syytteet.

Syyttäjän rooli täällä hovioikeudessa on enemmänkin puolustaa käräjäoikeuden tuomiota.

Antti Sundberg

Aarnion rikoskumppaneiksi käräjäoikeudessa katsottujen henkilöiden rangaistuksiin syyttäjä hakee kovennuksia. Hovioikeudessa syytteisiin joutuu vastaamaan myös henkilöitä, jotka käräjäoikeus jätti tuomitsematta.

Aarnio puolustautuu entistäkin pontevammin

Jari Aarnio ei ollut paikalla valmistelevassa istunnossa, mutta hän aikoo puolustautua hovioikeudessa käräjäoikeutta paremmin. Hän kiistää edelleen kaikki syytteet ja vaatii käräjäoikeuden tuomiota kumottavaksi.

Aarniota avustava asianajaja Riitta Leppiniemi sanoo, että Aarnion kanta on edelleen se, että kyse on ollut pelkästään huumepoliisin työstä.

– Hänen pyrkimyksensä on tietysti entistä paremmin valottaa huumepoliisin työtä, koska hänen kantansa on se, että kaikki nämä puhelimet, tämä yhteydenpito ja niin edelleen, liittyy ihan normaaliin huumepoliisin työhön.

Hänen pyrkimyksensä on tietysti entistä paremmin valottaa huumepoliisin työtä.

Riitta Leppiniemi

Tynnyrijutun pääkäsittely alkaa hovioikeudessa syyskuussa ja kestänee ensi vuoden kesään, vaikka kirjallisia todisteita käytäneen läpi käräjäoikeutta joutuisammin.

Sundberg ja Leppiniemi arvioivat, että hovioikeus tarvitsee ratkaisun tekemiseen puolisen vuotta, joten päätös voisi tulla joulun tienoilla.

– Se riippuu tietysti hovioikeuden aikataulusta, mutta jos lopetamme istunnon noin vuoden kuluttua tähän aikaan, niin varmaan tuo on hyvä valistunut arvaus, sanoo Riitta Leppiniemi.

Aarnion rikosjuttujen etenemisestä voit lukea täältä: Jari Aarnion kujanjuoksu – ilotyttötuttavuudesta huumekäräjille