1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työttömyys

Työttömiä oli toukokuussa lähes 300 000

Työllisyysaste nousi viime vuoden toukokuusta, kertoo Tilastokeskus.

Rakentaminen on vilkasta noususuhdanteessa. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Suomessa oli toukokuussa lähes 300 000 työtöntä. Määrä ei viime vuoden toukokuuhun verrattuna juuri muuttunut.

Työttömyysaste tämän vuoden toukokuussa oli 10,7 prosenttia, kun se viime vuonna oli 10,8. Työllisiä oli 16 000 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Työllisyysaste oli toukokuussa 69,4 prosenttia. Viime vuoden toukokuussa työllisyysaste oli 68,6 prosenttia.

Hallitus asetti reilu kaksi vuotta sitten tavoitteeksi nostaa työllisyysasteen hallituskauden aikana 72 prosenttiin.

Tilastokeskuksen katsauksessa todetaan, että toukokuussa työttömien määrä on tavallisesti muita kuukausia suurempi. Asia selittyy sillä, että kesätöitä hakevat ja opintojaan päättävät tulevat työmarkkinoilla hakemaan töitä.

TE-toimistoissa kirjoilla 292 000 työtöntä

Työ- ja elinkeinotoimistoissa työttömien määrä oli toukokuussa 41 000 pienempi kuin vuosi sitten. Toukokuussa TE-toimistoissa oli kaikkiaan 292 000 työtöntä työnhakijaa.

Viime vuoden toukokuussa työttömiä työnhakijoita oli TE-toimistoissa 332 000.

Yli vuoden työttöminä olleita eli pitkäaikaistyöttömiksi laskettavia oli toukokuussa 106 000. Vuosi sitten heitä oli TE-toimistoissa kirjoilla 125 000 eli heidän määränsä putosi viime vuoteen verrattuna lähes 15 prosentilla.

Työ- ja elinkeinoministeriö sekä Tilastokeskus mittaavat työttömyyttä eri tavoin. Tilastokeskuksen sivuilla (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan tarkemmin, miten tavat eroavat toisistaan.

Tilastokeskus kokoaa luvut otospohjoisella tutkimuksella. TE-toimistot sen sijaan katsovat työttömäksi ne, jotka ovat rekisteröityneet niiden palveluihin työttömiksi työnhakijoiksi.