Video: Kilpisjärvellä odotetaan jäiden lähtöä vielä juhannuksena, etelässä shortsikelejä

Juhannuspäiväksi sää lämpenee hitusen.

Uutisvideot: Kilpisjärvi on edelleen jäässä
Uutisvideot: Kilpisjärvi on edelleen jäässä

Huolimatta lähestyvästä keskikesän juhlasta Kilpisjärvi Käsivarressa on edelleen jäässä. Kilpisjärveläinen veneyrittäjä Kalle Mannela odottelee, koska pääsee laskemaan veneensä vesille ja kuljettamaan matkailijoita kolmen valtakunnan kiven luo.

Mannela on veneillyt Kilpisjärvellä 40 vuotta, tilanne on hänelle entuudestaan tuttu.

– Kyllä tämä on tavallista. Tavallinen vuosi, viime vuonna oli aikaisessa. Nyt vähän kestää, viime vuonna olin tähän aikaan kuljettanut matkailijoita jo monta viikkoa. Täällä kestää jäät järvessä juhannukseen asti, joskus jopa juhannuksen ylikin.

Etelämpänäkin koleaa

Juhannusta vietetään etelämpänä tuoreimmankin sääennusteen mukaan koleassa säässä.

– Aattona lämpötilat ovat yleisesti 10 asteen tienoilla, joskin lounaisessa Suomessa lämpötila voi nousta yli 15 asteen. Pohjois-Lapissa ollaan viiden asteen tienoilla, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Sääkartat juhannusviikonlopulle 23.-25. kesäkuuta. Kuva: Yle

Juhannuspäivänä sää lämpenee himpun verran. Lämpötilat ovat yleisesti  lähellä 15 astetta, Lounais-Suomea ja etelärannikkoa lukuun ottamatta.

– Lounaaseen ja etelään ennuste näyttää 16 astetta, maan keskiosaan 10–15 astetta. Pohjoisessa Lapissa lämpötila on 5–6 asteen korvilla.

Sunnuntaina lämpötilat ovat yleisesti 15 asteen korvilla eteläistä lappia myöden. Suurempia sateita juhannukseksi on tuskin luvassa, joskin maan keskiosaan voi tulla sunnuntaina kuurosadetta.