Perussuomalaisten piiriväki pysyy puolueessa – Sininen tulevaisuus houkuttelee vain harvoja

Perussuomalaisten kahtiajakautuminen puhututtaa kentällä, mutta siirtymisiä tulevaan puolueeseen, Siniseen tulevaisuuteen, on ollut vain vähän.

Perussuomalaiset
Perussuomalaisten ilmapallo.
Perussuomalaisten kenttäväki pysyy edelleen puolueessa.Henrietta Hassinen / Yle

Arviolta puolet perussuomalaisten piirijohtajista pysyy edelleen tiukasti puoluekannassaan: Sininen tulevaisuus ei kiinnosta. Sininen tulevaisuus on perussuomalaisista irtautuneiden tulevan puolueen nimi. Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmä päätti nimiasiasta maanantaina.

Yle tavoitti 12 piirijohtajaa 16:sta. Tavoitetuista Etelä-Savon piirin puheenjohtaja Kati Kähkönen on ainoa, joka selvästi lämpenee Siniselle tulevaisuudelle, mutta hän ei ole vielä varma poliittisen uransa jatkosta.

Lapin ja Etelä-Pohjanmaan piirien puheenjohtajat eivät ole vielä päättäneet kantaansa.

– Perussuomalaisten nykyjohdon puheet ovat kaukana siitä puolueesta, jonka tunnen. Eilen kuultu Laura Huhtasaaren puhe oli esimerkiksi jotain sellaista, jota ei ole eduskunnan puhujapöntöstä aiemmin kuultu. Uuden puoluejohdon kantojen tiukkuus määrittelee loppukädessä jatkon puolueessa, toteaa Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Raimo Vistbacka.

Puolestaan Pirkanmaan, Helsingin, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan, Hämeen, Uudenmaan, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan piirijohtajat pysyvät perussuomalaisissa. Suurimmalla osalla perusteluna on se, että he ovat perussuomalaisia eikä Jyväskylän puoluekokouksen päätöksen yli kävellä.

– Koen tämän erittäin valitettavana, että kun jäsenistö käytti demokraattista valtaansa, se ei sitten hävinneille sopinut. He eivät kunnioittaneet demokratiaa ja lähtivät omille teilleen. Nyt tuetaan nykyistä jäsenistön valitsemaa johtoa. Koen olevani vahvasti perussuomalainen, enkä pidä rinnastuksista, kun puhutaan "muista" ja "halla-aholaisista". Jussi Halla-aho on yhtä lailla perussuomalainen, sanoo Helsingin piirin puheenjohtaja Markku Saarikangas.

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmä irtaantui perussuomalaisista Jyväskylän puoluekokouksen jälkeen 10. kesäkuuta, jolloin puolueen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Jussi Halla-aho.

Koen olevani vahvasti perussuomalainen, enkä pidä rinnastuksista, kun puhutaan "muista" ja "halla-aholaisista".

Markku Saarikangas

Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Arto Pihlajamaa nostaa esille myös sen, ettei hän halua loikkarin mainetta. Pihlajamaa koettaa vaikuttaa puolueessa niin, että se ei muuttuisi pelkästään maahanmuuttopuolueeksi. Lisäksi Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Ahti Moilanen esittää epäilyksensä siitä, että porukkaa vain yritetään hajottaa.

– Miksi lähteä valmiista valtakunnallisesta organisaatiosta? Tiedän, että tässähän vain yritetään tätä perussuomalaisten porukkaa hajottaa ja saada mahdollisesti paikallisyhdistysten vetäjät ja toimijat mukaan.

Kymen, Keski-Suomen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen piirijohtajia ei tavoitettu eilen tiistaina. Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Heli Kupari on kuitenkin aiemmin todennut, ettei aio lähteä perussuomalaisista. Liikehdintää tosin on jo: Jyväskylän perussuomalaisten puheenjohtaja Juha Vimpari erosi puolueesta viime viikolla. Tiistaina erostaan kertoi Äänekosken perussuomalaisten puheenjohtaja Jari Halttunen. Hän ei aio liittyä mihinkään muuhun puolueeseen, Vimpari miettii vielä.

Kymen piiristä puheenjohtaja Ilpo Heltimoista ei saatu kiinni kommentoimaan asiaa, mutta varapuheenjohtajat olivat ainakin viime viikolla tiukasti perussuomalaisten riveissä.

Kentällä kannatus pientä

Perussuomalaisten piirijohtajien mukaan kentälläkään ei ole juurikaan näkyvissä liikehdintää uuteen puolueeseen. Vain Lapin piirin puheenjohtaja Matti Torvinen uskoo, että tänä kesänä poliittinen kartta Lapissa muuttuu.

Pohjois-Savossa osaa puolueen jäsenistä kiinnostaa uusi puolue, osa puolestaan on aika närkästyneitä.

– Osa on varmaan innoissaan. Odottavat kovasti, että jotain tapahtuisi. Mutta myös miettivällä kannalla on vielä porukka, kun ei ole mitään, mihin liittyä. Paine purkautunee, kun uusi puolue saadaan käyntiin. Jos nyt tahtoo lähteä puolueesta, menettää lautakuntapaikat ja puheenjohtajuudet, toteaa piirin 1. varapuheenjohtaja Pia Pentikäinen.

Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja Jani Kolehmainen erosi viime viikolla.

Paine purkautunee, kun uusi puolue saadaan käyntiin.

Pia Pentikäinen

Piireissä on tapahtunut yksittäisiä siirtymisiä, mutta pääasiassa Sininen tulevaisuus on saanut huonon vastaanoton.

– Kentältä ja yhdistyksiltä olen saanut viestin, että Sinisen tulevaisuuden kannatus olisi hyvin pientä. Nekin, jotka ovat puolueesta lähteneet, ovat siirtyneet enemmänkin sitoutumattomiksi, kertoo Uusimaan piirin puheenjohtaja Pekka Sinisalo.

Joissain piireissä tilannetta pidetään kentällä vaikeana.

– Eduskuntaryhmän kahtiajako on tuonut tiettyä epävarmuutta yhdistyksissä. Ihmetellään, että kun on laillisesti valittu puoluejohto, niin miksi ihmeessä pitäisi lähteä? Valmiina on valtakunnallinen organisaatio ja piirijärjestöt ja paikallisyhdistykset. Joukkopakoa ei tietääkseni tullut, sanoo Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Ahti Moilanen.

Lue lisää:

Perussuomalaisista irtautuneen Uuden vaihtoehdon nimeksi Sininen tulevaisuus

Yle tutki miten hallituskriisi eteni – Timo Soini näytti jälleen olevansa maailmanluokan peluri

Terho ja Huhtasaari kävivät kiivasta sananvaihtoa: "Suunnaton helpotus, etten enää joudu selittämään näitä lausuntoja" – video

"Hän on viiltävän älykäs, asiat ovat nyt toivotulla tavalla" – näin perussuomalaisten aluepomot kommentoivat Halla-ahon valintaa

Perussuomalaiset piirijohtajat ovat hämmentyneitä puolueen kahtiajaosta – "Ei ollut Soinilla malttia"

Toimittajalta: 10 hämmästystä Jyväskylän PS-kokouksesta