1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puutarhat

Puutarha on nykyään esteetikon paratiisi, pula-aikana nälkä saneli lajit: "Koristekasvi oli kirosana"

Kajaanin Impilinnan nykyinen puutarha on saman mallinen kuin 90 vuotta sitten puutarhan valmistuttua. Nykyisin puutarhassa kasvaa myös koristekasveja, joita pula-aikana ei olisi suvaittu.

puutarhat
Impilinna ja sen puutarha.
Nykyinen Impilinnan puutarha on vielä nuori. Se on täydessä loistossaan noin 3–5 vuoden kuluttua.Niko Mannonen / Yle

KajaaniVuonna 1928 karjanhoitokoulun oppilaiden hameenhelmat ja sormet tahriutuivat multaan, kun he opettelivat viljelemään erilaisia vihanneksia ja juureksia. Ensimmäinen maailmansota ja Suomen sisällissota olivat ohi, mutta ruuasta oli edelleen pula.

– Nimenomaan emäntiä opetettiin tuottamaan ruokaa. Impilinnan puutarhassa oli hyötyviljelyä. Maatiloille ja asumuksiin haluttiin viedä tietoa vihanneksista ja marjojen viljelystä ja sitä kautta lisätä ruuan saantia, kertoo puutarha-agronomi Heli Pirinen.

Alkuperäinen Impilinnan puutarhasuunnitelma.
Alkuperäisen puutarhan pohjapiirros.YritysAmis, arkisto

Tänä päivänä Impilinnan puutarha (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun ammattiopisto) on saman mallinen kuin noin 90 vuotta sitten, kun Impilinna ja sen puutarha rakennettiin. Siihen yhtäläisyydet tosin loppuvat.

– Isoin alue eli nurmialue oli aikoinaan hyötykasveja täynnä, mutta nyt on tehty toisin päin eli nurmialuetta reunustavat hyötykasvit, Pirinen kertoo ja osoittaa Impilinnan edustalla olevia vehreitä nurmialueita.

Peilikuvallinen puutarha

Vuonna 1928 kartanopuutarha oli Pohjois-Suomessa harvinainen näky – ja niin on edelleen. Impilinnan puutarha on kartanopuutarha, jossa on vahvasti muotopuutarhan elementtejä, esimerkiksi peilikuvallisuus.

Kainuun ammattiopiston puutarha-alan tiimivastaava Renne Sänisalmi on suunnitellut Impilinnan puutarhan uudistuksen. Sänisalmi halusi lähteä suunnittelemaan puutarhaa täsmälleen alkuperäisen mallin mukaan.

– Muotokieli otettiin hyvin pitkälti vanhasta puutarhasta. Pientä säätämistä oli, koska aikanaan se oli hyötypuutarha. Halusin pitää tuon aspektin siinä mukana. Siksipä kasveiksi on valikoitunut erilaiset hyötykasvit, lähinnä erilaiset marjakasvit, kertoo Sänisalmi.

Impilinna ja sen puutarha.
Impilinnan puutarhassa viljeltiin ennen kasveja hyötykäyttöön.KAO

Alun perin karjanhoitokoulun puu- ja kasvitarha tehtiin vuonna 1928 maataloushallituksen puutarhanhoidon tarkastaja Anttilan laatiman suunnitelman mukaan. Sänisalmi uskoo, että puutarha perustettiin aikoinaan opetuksen ja ruuan saamisen lisäksi myös muuhun tarkoitukseen.

– Rakennus on ollut sen ajan mittapuulla hyvin näyttävä, ja myös puutarhaan on haluttu varmasti saada samaa näyttävää ilmettä.

Nimenomaan emäntiä opetettiin tuottamaan ruokaa.

Heli Pirinen

Aikoinaan Impilinnan puutarha oli nähtävyys Kainuussa. Heli Pirisen mukaan kiinnostusta puutarhaan on edelleen, 90 vuotta myöhemmin.

– Olen vetänyt puutarhassa monet esittelykierrokset, naurahtaa Pirinen.

Aikoinaan etenkin Impilinnan asukkaat kiinnostivat miesvierailijoita. Jopa niin paljon, että miehet nousivat ikkunanpuitteita pitkin sisälle taloon. Impilinna oli ennen naisten asuntola, johon miehiltä oli pääsy kielletty.

– Rehtori tarkisti joka ilta ikkunan alustat. Näin hän näki, löytyikö jalanjälkiä eli olivatko miehet käyneet yökylässä, kertoo Pirinen.

Mesimarja Impilinnan puutarhassa.
Mesimarjat kukkivat Impilinnan puutarhassa.Niko Mannonen / Yle

Nykyinen Impilinnan puutarha on vielä nuori. Pirinen arvioi, että kasvukausista riippuen menee noin 3–5 vuotta ennen kuin puutarha on täydessä loistossaan.

– Kun puutarha kasvaa täyteen ikäänsä, siitä tulee erittäin komea ja esteettisesti kaunis, sillä kasvit kukkivat vähän eri aikoihin. Osa on marjoiltaan ja lehdistöltään todella kauniita.

Uudistettu opiskelijoiden voimin

Puutarhan huolto ja perustaminen on tapahtunut kokonaan opiskelijoiden voimin.

Renne Sänisalmi piirsi uuden puutarhan ensimmäisen version vuonna 2011, itse puutarhaa alettiin rakentamaan 2013. Puutarha on rakennettu täysin opiskelijatyönä, maansiirtotöistä lähtien.

– Rakentaminen on kestänyt toki useamman kesän, sillä opiskelijatyö on aina hitaampaa. Pääpaino on aina oppimisessa eikä siinä, että urakoitaisiin mahdollisimman nopeasti.

Impilinnan uudistetun puutarhan pohjapiirros.
Uuden puutarhan pohjapiirros on hyvin samanlainen kuin vanha pohjapiirros.Renne Sänisalmi

Puutarha valmistui viime kesänä, joten nyt opiskelijoiden tehtävänä on ollut lähinnä puutarhan huoltotyöt.

– Kitkemistä, kasvien vaihtoa ja kesäkukkien istutusta, tiivistää Heli Pirinen.

Puutarha on moniaistillinen.

Renne Sänisalmi

Nykyään puutarhassa kasvaa muun muassa marjoja tuottavia tuomipihlajia ja koristepensaita kuusamista lähtien. Aluskasvillisuudesta löytyy mesimarjoja, mansikoita ja ahomansikoita.

Isot ruokaviljelmät ovat väistyneet erilaisten koristekasvien ja yksivuotisten kukkien tieltä.

– Koristekasvi on ollut aikoinaan kirosana. Koko puutarha-alue haluttiin hyödyntää, sanoo Pirinen.

Mansikan kukka Impilinnan puutarhassa.
Mansikkaa viljeltiin Impilinnan puutarhassa noin 90 vuotta sitten. Sama marja löytyy tänäkin päivänä puutarhan kasvustosta.Niko Mannonen / Yle

Vaikka puutarhassa kasvaa myös tänä päivänä erilaisia marjoja, ei niitä käytetä Impilinnan keittiössä.

– Puutarhassa kulkevat ihmiset ja eläimet, joten niitä ei voi hygieniasyistä viedä keittiöön, toteaa Pirinen.

Yksi kummitusjuttu

Mitäpä olisi kymmeniä vuosia vanha puutarha ilman yhtä kummitusjuttua?

Impilinnan rakennuksen takana on suurehko tekolampi. Tarina kertoo, että karjakkokouluun tuli aikoinaan nuori nainen, joka tuli etsimään itselleen opin lisäksi miestä.

– Hän oli ilmeisesti pahatapainen ja päästi suustaan vaikka minkälaisia sutkauksia. Kukaan ei huolinut naista. Hän masentui siitä ja hukuttautui lampeen, kertoo Heli Pirinen.

Pirisen mukaan Impilinnassa tapahtuu kummallisia asioita, ovet aukeavat ja valot syttyvät itsestään. Lisäksi tavaroita katoaa säännöllisin väliajoin.

– Se on tämä meidän kummitus, joka siellä seikkailee ja hävittelee tavaroita, naurahtaa Pirinen.

Rungollinen valkoherukka.
Puutarhasta löytyvän rungollisen velkoherukan pölyttäminen on jo alkanut.Niko Mannonen / Yle

Pirinen kertoo, että lampi on kaivettu luultavasti samoihin aikoihin kun Impilinna on rakennettu, ja mitä ilmeisemmin lammen tarkoitus on ollut kaunistaa maisemaa.

– Lammen keskellä on lähde, jonka ympärille lampea on lähdetty rakentamaan. Lähde takaa veden vaihtuvuuden ja puhtauden.

Lammessa ei ole tällä hetkellä mitään hyötykäyttöön olevia eläimiä tai kasveja, mutta suunnitelmia on viritteillä.

– Kalatalouskeskuksen kanssa on suunniteltu lampeen kalan kasvatusta, myös ravun kasvatus onnistuisi tässä lammessa. Se voisi olla hyvä lisä Impilinnan tarjontaan, tuumii Pirinen.

Koristekasvi on ollut aikoinaan kirosana.

Heli Pirinen

Nykyään puutarha on avoin yleisölle, ja vihreälle nurmialueelle voi huoletta mennä vaikkapa piknikille.

– Puutarha on moniaistillinen siinä mielessä, että kun siellä on kypsiä marjoja niin niitä voi laittaa suuhunsa. Toki ei ole toivottavaa tulla oman ämpärin kanssa poimimaan, Renne Sänisalmi naurahtaa.

Lue lisää:

Naisten asuntolasta yrityshautomoksi – Impilinna nousemassa uuteen loistoon

Kellariin piilotetut lehmät, sota ja aavetarina – Raatteentien taistelut johdettiin Impilinnasta

Vanhan rakennuksen peruskorjaus sisältää yllätyksiä ja vaaranpaikkoja

Lue seuraavaksi