Kranttu Jussi valtaa alaa sopeutuvaiselta Timolta – uusi kotimainen varhaisperunalajike kiinnostaa

Jussin kysyntä on tarjontaa suurempi, joten lajiketta saattaa olla vaikea löytää kaupan hyllyltä.

perunanviljely (peltoviljely)
Jussi-perunaa pussissa
Petra Ristola / Yle

NaantaliPerunanviljelijät eivät laske juhannuksen alla työtuntejaan. Varhaisperunaa nostetaan niin paljon kuin pystytään, jotta juhannuspöytään riittää kotimaista herkkua.

Naantalin Merimaskussa perunanviljelijä Jukka Sariola nostaa lohkoltaan uutta suomalaista varhaisperunalajiketta Jussia. Sariolan kokeilu yhdellä lohkolla ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta.

– Tämä on ehkä liian savinen maa Jussille. Se kaipaa pehmeämmän maan.

Kymmeniä vuosia maahan istutettua Timoa on voinut laittaa kasvamaan melkein mihin vain. Sariolan kokemus osoittaa, että Jussi on hieman tarkempi siinä, mihin maahan sen laittaa kasvamaan.

– Jussi on vielä niin uusi lajike, että haemme sille omia lohkoja. Ensi vuonna olemme paljon viisaampia.

Suomessa kehitetty Jussi -varhaisperuna ponnahti heti perunantuottajien suursuosikiksi.
Jussi on rakenteeltaan kiinteä ja väriltään keltainen peruna.Arto Veräjänkorva / Yle

Jussi kiinnostaa

Viime vuonna uusi suomalainen varhaisperunalajike Jussi tuotiin pienimuotoisesti markkinoille. Sekä viljelijät että kuluttajat kiinnostuivat Jussista. Jussi oli odotettu uutuus suomalaisen Timon rinnalle, sillä valtaosa viljellyistä perunalajikkeista on ulkomaisia.

Jukka Sariola kertoo, että merimaskulaisilla perunanviljelijöillä vielä muutama vuosi sitten noin 90 prosenttia viljelyalasta oli Timoa. Nyt Timon osuus on laskenut puoleen.

– Jos asiakaskunta haluaa tiettyä lajiketta, sitä me viljelemme, sanoo perunanviljelijä Jukka Sariola.

Jussin etuina viljelyssä nähdään hyvä mukulaluku ja sato sekä kasvunopeus. Oikukkaasta kevätsäästä huolimatta Sariolankin pellolla se on kasvanut nostokuntoon.

– Tätä on helpompi nostaa kuin esimerkiksi Colombaa. Märässä kelissä odotan sitä, että se ei ole niin yhtenäisessä pesässä kuin Timo on, Sariola sanoo.

Suomalaisia varhaisperunoita torilla.
Henrietta Hassinen / Yle

Kaupan hyllyllä puutetta Jussista

Viime vuonna Jussin siemenperunoista käytiin kovaa taistelua. Tänä vuonna siemenperunatuotanto tuplattiin.

– Tänä vuonna jakoon tuli noin 300 000 kiloa Jussi-siemenperunaa. Siitä tulee noin 2 miljoonaa kiloa ruokaperunaa, sanoo myyntipäällikkö Tommi Tuomela Suomen siemenperunakeskuksesta.

Vaikka Jussia nousee tänä vuonna myyntiin tuplasti enemmän kuin viime vuonna, kysyntä on tarjontaa suurempi. Kaupan hyllyltä Jussia saattaa olla vaikea löytää. Jussin siemenperunatuotanto on tarkoitus kaksinkertaistaa ensi vuonna.

Jussi kiinnostaa myös ulkomailla. Suomen siemenperunakeskuksen myyntipäällikkö Tommi Tuomela kertoo, että Tanskassa ja Saksassa on pieni koe-erä Jussia kasvamassa.

Entä sitten se Jussi-perunan maku?

– Kannattaa maistaa. Toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä. Nämä ovat näitä makukysymyksiä, sanoo perunanviljelijä Jukka Sariola.