1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalivähemmistöt

Ihmisoikeustuomioistuin tyrmäsi Venäjän kiistellyn homopropagandalain

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan homoseksuaalisuudesta tiedon levittämisen kieltävä laki rikkoo sananvapautta ja on seksuaalivähemmistöjä syrjivä.

LGBT-ryhmän aktivisteja osoitti mieltään kesäkuussa 2013 Pietarissa. Kuva: Anatoly Maltse / EPA

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on tyrmännyt Venäjän kiistellyn niin kutsutun homopropagandalain, joka kieltää tiedon levittämisen homoseksuaalisuudesta.

Tuomioistuimen mukaan laki rikkoo sananvapautta ja on seksuaalivähemmistöjä syrjivä.

Kolme venäläistä homoaktivistia nosti kanteen vuonna 2013 hyväksyttyä Venäjän federaation lakia ja siihen kytkeytyviä alueellisia lakeja vastaan.

– Lakien tavoite ja tapa jolla lait oli muotoiltu ja edelleen sovellettu kantajien tapauksessa on ollut syrjivä. Lakien ei voi katsoa palvelleen yleistä etua, tuomioistuin linjasi.

Tuomioistuin katsoi, että hyväksymällä lait viranomaiset olivat vahvistaneet seksuaalivähemmistöihin kohdistunutta leimaa ja ennakkoluuloja tavalla, joka ei kunnioittanut demokraattisen yhteiskunnan arvoja.

Lakiteksti kielsi "homoseksuaalisen propagandan" levittämisen alaikäisille. Lain valmistelijoiden mielestä lain tarkoituksena oli lastensuojelu ja pyrkimys varjella alaikäisten kehitystä.

Laki muun muassa kielsi sanomasta, että homoseksuaalien suhteet ovat yhdenveroisia heterosuhteiden kanssa.

Lain arvostelijat ovat varoittaneet lain antavan käytännössä vapaat kädet seksuaalivähemmistöihin kohdistuvalle vainolle.

Lähteet: AP, Reuters