Tällä Saimaan saarella asutaan yltäkylläisesti: 5 asuttua savua ja oma teatteri

Savonlinnan Muhasaaressa asuvat Kira Boesen ja Matti Muhonen pyörittävät pihapiirissään vanhan navetan ylisillä teatteria. Lossi tuo saareen esiintymään Suomen huippuja.

Suomalaiset näyttelijät
Kira Boesen-Muhonen ja Matti Muhonen oman teatterinsa ovella Savonlinnan Muhasaaressa.
Kira Boesen ja Matti Muhonen tuovat Muhasaareen navetan ylisille sellaista teatteria, jota tahtovat itsekin nähdä. Paavo Koponen / Yle

– Erakoituminen, sitä pelkään. On välillä oikein ikävä sosiaalisuutta ja ihmisiä. En halua muuttaa täältä pois, mutta ennakoin, että tämä rauha, hiljaisuus ja itsekseen oleminen voi mennä syvälle sisimpään, lausuu Matti Muhonen.

– En tykkää yhtään sähkökatkoista, ne on huono puoli täällä. Minulla on paljon töitä muualla, joten haluaisin olla kotona jopa enemmän, sanoo Kira Boesen.

Viisi vuotta sitten pariskunta Boesen-Muhonen tuli katsomaan maataloa Savonlinnan Muhasaaressa ja ihastui. Talo oli ollut vasta hetken asumattomana ja sen sisätilat ovat edelleen 50-70-luvun asussa.

Kira Boesen ja Matti Muhonen
Kira Boesen ja Matti Muhonen viihtyvät vanhassa talossaan. Muhonen haaveilee pienen saaripuodin pitämisestä. "Haluaisin olla myös torimyyjä."Tanja Perkkiö / Yle

Lattioissa on puupinnat esillä, portaat maalattu kirkkailla väreillä, seinä ja sen vieressä leivinuuni on koristeltu monivärisin maalauksin. Talo on rakennettu vuonna 1956.

– Yhdet tuttavamme olivat myös käyneet tätä katsomassa ja heidän mielestään tässä olisi pitänyt tehdä niin paljon remonttia, etteivät innostuneet. Me olimme, että mitä remonttia, tännehän voi muuttaa samantien, kertoo Boesen.

Kira Boesen
Kira Boesen ja Hani. Taustalla navetta, jonka ylisillä on Muhasaaren Teatteri. Tanja Perkkiö / Yle

Näyttelijä-trubaduuri Matti Muhonen ja näyttelijä-opettaja-ohjaaja Kira Boesen asuvat nyt Muhasaaressa. Tilan nimi on nykyään Muhosmäki.

Pihapiirissä vierailijaa seuraavat koira Hani ja kissa Aatu. Kanat ja kukko sekä tänä kesänä pihaan muuttanut lammaskolmikko antavat äänimaailmaan omat ilmoituksensa.

Kira Boesen ja Matti Muhonen talonsa edustalla
Muhosmäki oli nimenä oivaa jatkoa, kun Muhasaaren tila siirtyi Boesenille ja Muhoselle. Talo on vuodelta 1956. Tanja Perkkiö / Yle

Mitä kuuluu?

Keskikesän valo on räikeän kirkas ja värit häikäiseviä. Korville on tarjolla metsän huminaa ja lintujen laulua. Moni paikalla vieraileva hätkähtää sitä, miten hiljaisuus käy korviin.

– Ei täällä kuulu mitään muita ihmisten ääniä kuin oikein tyynellä joskus lossin ääni, sanoo Matti Muhonen.

Talvella se vasta hiljaista onkin, kesällä saaressa on enemmän elämää. Puolenkymmentä savua on saaressa talviasuttuja. Kesäasukkaita on monikymmenkertainen määrä, pelkästään Muhasaarentien tieosakaskuntaan kuuluu nelisenkymmentä jäsentä.

Teatteri keskellä saarta

Kesällä saarissa on kulkijoita. Osa heistä saapuu mutkaista tietä Laitaatsalmen suunnasta, Koivukannan lossilla Kesamonsaareen, sieltä Muhasaarentietä numeroon 246, tullakseen teatteriin.

Muhasaaren teatterin näyttämö on vanhan navetan ylisillä.
Muhasaaren Teatterin taustalla on yhdistys, johon kuka tahansa voi liittyä. Katsomoon mahtuu 100 henkeä. Rakennustöitä on tehty mm. opiskelijatyönä. "Viimeksi tuoleilla istui La Sega del Canto."Tanja Perkkiö / Yle

Niin, teatteriin. Boesen ja Muhonen ovat vuoden 2016 kesällä aloittaneet navettansa ylisillä teatterin. Siellä ovat tänä kesänä jo vierailleet Tommi Eronen Ilari Johanssonin ohjaamalla Ihminen!-näytelmällään ja tulossa on lisää esityksiä, näyttämötaidetta ja musiikkia ammattilaisilta ympäri maan.

Muhasaaren teatterin opaste
Muhasaareen mennään Koivukannan lossilla, ensimmäinen opaste on Kesamonsaaren rannassa.Tanja Perkkiö / Yle

Muhasaaren Teatteri on vierailunäyttämö, mutta poissuljettua ei ole, etteikö tulevaisuudessa siellä esitettäisi perinteisempääkin paikkaan suunniteltua kesäteatteria.

Missä onni?

Kun Muhasaaren paikka löytyi, moni pariskunnan ystävä sanoi, että ylisille kuuluu tehdä teatteri. Siivoaminen vei vuosia, mutta nyt teatteri on yksi toteutunut unelma.

– Kyllä minä olen onnellinen kasvimaalla, onnellinen lampaita rapsuttaessani ja täällä omassa teatterissa. Mutta ei se syvä onni tule pelkästään paikasta, vaan ihmisen sisältä. Se on sitä, että uskaltaa antaa periksi tunteelle olla onnellinen, kertoo tänäkin kesänä 'Missä onni? Minna Canthin naisia' -näytelmää esittävä Kira Boesen.

Levyjä
Matti Muhonen on tehnyt useita levytyksiä. Suomen kansan rivot runot esitettiin Muhasaaressa jo edelliskesänä vuonna 2016 ja tänä kesänä on luvassa uudelleenvierailu. Tanja Perkkiö / Yle

Matti Muhonen tulkitsee Lasse Pajusen kanssa Mika Siekkisen esittämä Junnu Vainion lauluja. Vainion teksteja hän kehuu tarkkanäköisiksi ja viisaiksi.

Norpan kohtaaminen on nopea tilanne, eikä siinä kannata käydä kameraa etsimään.

Näyttelijä-trubaduuri Matti Muhonen

Meri-Junnu on löytänyt myös järvi-ihmisten sisimmän ja erityisesti saimaannorppa-alueella tulee mieleen kappale 'Vanhoja poikia viiksekkäitä'.

– Olen nähnyt norpan ainakin 20 kertaa. Työn suoma etu, kun esiinnyn usein höyrylaivoilla täällä norppaseuduilla. Sen olen oppinut, että norpan kohtaaminen on nopea tilanne, eikä siinä kannata käydä kameraa etsimään, vaan nauttia hetkestä, sanoo Matti Muhonen.

Saari on pieni maailmankaikkeus

Saarielämässä kumpaakin miellyttää se, että omassa maailmassa on selkät rajat. Maailman kohinoiden ja kuohujen ei tarvitse antaa rantautua mantereelta saareen.

Aatu-kissa
Aatu-kissa pitää jyrsijät kurissa ja viihtyy teatterin kulisseissa. Myös isännän onkimat särjet maistuvat. Tanja Perkkiö / Yle

Matti Muhonen valmistautuu illlan päätteeksi norpanpuuhiin, pienelle kalareissulle lähtöön.

– Pieniä ahvenia ja särkiä, kissa syö ehkä kolme ja lopuilla hemmottelen kanoja, hän kertoo.

Koivukannan lossi
Koivukannan lossi vie saarista mantereelle. Talvella lossiväylän vieressä on myös jäätie. Tanja Perkkiö / Yle

Kira Boesen pohtii, että kasvimaa pitäisi kitkeä. Toisaalta hänellä on aamulla taas harjoitukset Kerimäellä, jonne mennään taas hiekkatietä, lossilla, mutkaista pikkutietä ja Savonlinnan läpi, helposti toista tuntia.

– Kertaakaan ei ole silti harmittanut, että asuu saaressa.