1. yle.fi
  2. Uutiset

Ähtärin pandatalon rahoitus nurin Vaasan hallinto-oikeudessa

Hallinto-oikeuden arvion mukaan pandatalon rahoitukseen liittyy Ähtärin kaupungin kannalta merkittävä riski. Rahoituksesta oli valittanut ähtäriläinen yksityishenkilö.

Ähtärin eläinpuisto
Pandatalo rakentuu jo Ähtärin eläinpuiston alueelle.
Pandatalo rakentuu jo Ähtärin eläinpuiston alueelle. Antti Kettumäki/Yle

Vaasan hallinto-oikeus on kumonnut Ähtärin pandatalon rahoituksen. Asiasta oli tehnyt valituksen ähtäriläinen yksityishenkilö. Hallinto-oikeus antoi ratkaisunsa tiistaina.

Ähtärin kaupunki myönsi pandatalolle aiemmin 8,2 miljoonan omavelkaisen takauksen. Valittaja kritisoi sitä, että talousvaikeuksissa oleva kaupunki käyttää veronmaksajien rahoja bisnekseen, joka ei kuulu kaupungin toimenkuvaan. Pandatalon rakentaminen aloitettiin valituksesta huolimatta väliaikaisten vakuutusten ja kiinnitysten turvin.

Hallinto-oikeus toteaa Ähtärin kunnanhallituksen antaman selvityksen perusteella, että matkailulla ja eläinpuiston toiminnalla on huomattavaa merkitystä Ähtärin kaupungille ja siksi omavelkaisen takauksen myöntämisen sinänsä voisi kuulua kaupungin toimialaan.

Hallinto-oikeuden arvion mukaan kyseessä on kuitenkin taloudellisesti merkittävä sitoumus Ähtärin kaupungin taloudellisiin voimavaroihin nähden ja takauksen myöntäminen on merkittävä taloudellinen riski. Vaasan hallinto-oikeus katsoo, että valituksenalainen kaupunginvaltuuston päätös on lainvastainen.

– Kun kaupunginvaltuusto on myöntänyt omavelkaisen takauksen ilman riittävän kattavia vastavakuuksia, hallinto-oikeus katsoo että takauksen myöntämiseen valtuuston päättämällä tavalla sisältyy kuntalain 129 §:n 1 momentissa tarkoitettu merkittävä taloudellinen riski. Valituksenalainen kaupunginvaltuuston päätös on tämän vuoksi lainvastainen, todetaan hallinto-oikeuden päätösessä.

Kaupunki harkitsee jatkotoimia

Ähtärin kaupunki on luonnollisesti pettynyt hallinto-oikeuden ratkaisuun. Vs. kaupunginjohtaja Seppo Karjala toteaa, ettei kaupunki voi olla tyytyväinen ratkaisuun, koska kaupungin toimesta on annettu toisen suuntainen lausunto annettu oikeudelle.

– Päätös tuli sillä tavalla yllätyksenä, että perustelut oli varsin vahvat kaupungin puolelta. Toki on niin, että aina pitää kunnioittaa sitä, että kun käsittelee asioita, heidän näkökulmansa voivat olla erilaisia, Karjala toteaa.

Nyt Ähtärin kaupungissa aiotaan perehtyä tarkkaan hallinto-oikeuden antamaan päätökseen ja pohditaan, miten asiassa tullaan etenemään. Kaupunginhallitus on koolla seuraavan kerran heinäkuun alussa.

– Mietimme sitten, mikä ratkaisu tehdään. Siinä on vielä useampia vaihtoehtoja: ryhdytäänkö takausasioiden kanssa muihin järjestelyihin vai jatketaanko oikeusprosessia korkeimpaan hallinto-oikeuteen, sanoo Ähtärin vs. kaupunginjohtaja Seppo Karjala.

Artikkeliin lisätty Ähtärin kaupungin kommentit klo 12:04.

Lue seuraavaksi