1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ammattikorkeakoulut

Ammattikorkeakoulun uusi kampus rakennetaan Kotkansaarelle – kaupunki haluaa samaan kimppaan tapahtuma-areenan

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu rakentaa Kotkaan uuden kampuksen vuoteen 2022 mennessä.

Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kotkan-kampus siirretään Kotkansaarelle. Todennäköisesti paikka on Kantasatamassa, lähellä Merikeskus Vellamoa. Kaupunki haluaa samaan yhteyteen uuden tapahtuma-areenan.

Ammattikorkeakoulu on etsinyt Kotkan kampukselle uutta paikkaa, koska nykyiset tilat Kotkan Metsolassa vaatisivat peruskorjausta. Selvitysten perusteella Metsolan tilojen saneeraus tulisi kallimmaksi kuin uuden koulun rakentaminen.

Kampuksen uudisrakennuksen alustava kustannusarvio on 30-40 miljoonaa euroa ja arvioitu valmistumisaikataulu 2022.

Kotkan kaupungilla puolestaan on halu rakentaa kaupunkiin monipuolinen tapahtuma-areena. Ammattikorkeakoulun ja kaupungin välisissä keskusteluissa on noussut esille, että uusi kampus ja areena voitaisiin toteuttaa yhtenä kokonaisuutena.

Turun Logomo saattaa olla lähinnä tätä meidän konseptia.

Jyrki Koivikko

– Tapahtuma-areena olisi kongressikeskuks, konserttikeskus, näyttelytila. Turun Logomo saattaa olla lähinnä tätä meidän konseptia, sanoo ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko. Hän on ollut mukana kampuksen suunnittelua varten kootussa ohjausryhmässä, joka on pohtinut sitä, millaisia toimintoja ammattikorkeakoulun yhteydessä voisi olla.

Sijainti kävelymatkan päässä Merikeskus Vellamosta pitää Koivikon mukaan sisällään sen, että myös sen tiloja voidaan tarvittaessa käyttää.

Kotka maksaisi areenan ja ammattikorkeakoulu kampuksen. Osapuolet ovat laskeneet, että toteuttamalla rakennushankkeet yhdessä säästö olisi jopa miljoonia euroja. Pääosa säästöistä tulisi yhteiskäyttöisistä tiloista.

– Siitä voi olla meidän laskelmien mukaan jopa viiden miljoonan euron etu, jos meillä on yksi ja sama rakennus. Voimme tukeutua tapahtuma-areenan ravintolatilaan ja käyttää sitä päivällä opiskelijaravintolana. Emme tarvitsisi omaa auditoriota ja opiskelijoiden liikuntatilat voisi soveltuvin osin sijoittua sinne areenaan. Kaikkea ei tarvitsisi rakentaa kahteen kertaan, Koivikko sanoo.

Kotkassa on noin 2500 opiskelijaa.

Kampus paremmin osaksi kaupunkia

Kampuksen sijantia Kotkansaarella pidetään Metsolaa parempana, sillä se houkuttelee paremmin opiskelijoita ja etenkin julkiset liikenneyhteydet ovat entistä paremmat.

– Kotkansaarella korkeakouluyhteisöllä on myös entistä parempi mahdollisuus integroitua kaupungin toimintaan, kerrotaan ammattikorkeakoulun tiedotteessa.

Yhteishanke esiteltiin ammattikorkeakoulun hallitukselle tiistaina. Ammattikorkeakoulu on osaltaan valmis toteuttamaan rakennushankkeet yhtenä kokonaisuutena. Koivikon mukaan kokous oli hyvähenkinen. Paikalla olivat ammattikorkeakoulun kaikkien toimipaikkojen kaupunginjohtajat Kotkasta, Kouvolasta, Mikkelistä ja Savonlinnasta.

– Näimme yhdessä, että tämä on hyvin harvinainen positiivinen mahdollisuus edistää yhden kaupungin elinvoimaa ja vetovoimaa, ja sitä kautta myös kampuksen vetoivoimaa tulevaisuudessa, Koivikko sanoo.

Kotkan kaupunginvaltuustossa asia on esillä elokuussa.

Kantasatamaan on suunnitteilla myös mittava ostoskeskus. Sen yhteyteen rakennettavan hotellin hanketta on lykätty siinä toivossa, että Kymenlaakson ammattikorkeakoulu päättäisi uuden kampusalueen sijoittamisesta Kantasatamaan.