Lähteet: Trumpin tähtäimessä seuraavaksi Pakistanin kovistelu

Yhdysvallat haluaa hillitä kapinallisia, jotka Pakistanin puolelta tekevät hyökkäyksiä Afganistaniin.

Pakistan
Afganistanilaiset osoittivat mieltään heikentynyttä turvallisuustilannetta vastaan kesäkuun alussa Heratissa
Afganistanilaiset osoittivat mieltään heikentynyttä turvallisuustilannetta vastaan kesäkuun alussa Heratissa. Jalil Rezayee / EPA

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto on aikeissa koventaa otteita Pakistaniin. Tavoitteena on hillitä kapinallisia, jotka Pakistanin puolelta tekevät hyökkäyksiä naapurimaahan Afganistaniin.

Asiasta kertoivat yhdysvaltalaiset hallintolähteet uutistoimisto Reutersille.

Yhdysvallat harkitsee miehittämättömillä lennokeilla tehtyjen iskujen lisäämistä Pakistanissa ja Pakistanille annettavan avun kohdistamista uudelleen tai jäädyttämistä osittain.

Lisäksi Yhdysvallat pohtii Pakistanin nykyisen liittolaisaseman muuttamista, nimettöminä Reutersille puhuneet hallintolähteet kertovat. Pakistan on ollut keskeinen Yhdysvaltain liittolainen sotilasliitto Naton ulkopuolella.

Pakistanin kovistelusta mahdollisesti saatavia tuloksia on myös epäilty Yhdysvaltain hallinnossa. Aiemmat Yhdysvaltain yritykset hillitä kapinaryhmiä Pakistanin kovistelun kautta ovat epäonnistuneet.

Pakistan on kiistänyt väitteet siitä, että se sallisi kapinallisten käyttää aluettaan hyökkäysten valmisteluun. Pakistanissa ei myöskään ole katseltu hyvällä Yhdysvaltain lähentymistä Pakistanin arkkivihollisen Intian kanssa.

Toukokuun lopussa Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtyä rajua pommi-iskua oli Afganistanin turvallisuuspalvelun mukaan valmisteltu osin Pakistanissa. Afganistanin hallitus on syyttänyt ääriliike Talibaniin kytkeytyvää Haqqani-verkostoa iskusta, jossa sai surmansa yli 150 ihmistä.

Pakistaniin kohdistuvat uudet toimet on nostettu pöydälle, koska Yhdysvallat käy parhaillaan läpi Afganistanin-strategiaansa. Valkoinen talo ja Yhdysvaltain puolustusministeriö eivät ole kommentoineet Reutersin tietoja.

Lähteet: Reuters