1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kittilä

Kittilässä vaaditaan rikoksesta epäiltyjä valtuutettuja syrjään päätöksenteosta

Oikeudenmukainen Kittilä, vasemmistoliiton ryhmä sekä kokoomuksen ja vihreiden valtuutetut peruisivat myös päätöksen erota Kuntaliitosta.

Lapin kuntakiistat ovat kiinnittäneet huomiota niin maakunnan sisällä kuin sen ulkopuolella. Kuva: Yle

Kittilän kunnanvaltuuston maanantaisessa kokouksessa jätettiin useita aloitteita, joissa pyritään muuttamaan päätöksentekoa edellisestä, myrskyisästä valtuustokaudesta.

Aloitteiden allekirjoittajina ovat Oikeudenmukainen Kittilä (OMK) -ryhmän kuusi valtuutettua sekä vihreiden ja kokoomuksen yhteensä kaksi valtuutettua.

Laajimmin perustellussa aloitteessa vaaditaan, että syyteharkinnassa olevat kunnanvaltuutetut vetäytyvät valtuutetun toimestaan syyteharkinnan ja mahdollisen oikeudenkäynnin ajaksi.

Valtuustossa myös ihan uusia

Muun muassa kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen liittyen epäillään virka-aseman väärinkäyttämisestä yhteensä liki 30 kuntapäättäjää. Myös muita kuntapäättäjien toimia on poliisin tutkinnassa ja tai edennyt jo syyteharkintaan.

Osa syyteharkinnassa mukana olevista päättäjistä jatkaa Kittilän kunnanvaltuustossa. Valtuustoon valittiin myös 15 täysin uutta valtuutettua.

Aloitteen tekijät tuovat esille huolen siitä, että Kittilän päätöksenteon uskottavuus ja luotettavuus on ollut pitkään kriisissaä, koska virka- ja muista rikoksista epäillyt luottamusmiehet eivät ole vetäytyneet luottamustoimistaan.

OMK-ryhmän puheenjohtaja Inkeri Yritys sanoo, että aloitteeseen ei reagoitu kokouksessa.

– Tätä esitystä ei otettu siellä käsittelyyn millään tavalla. Nyt huolettaa se, minkälainen on Kittilän uskottavuus myös kuntarajojen ulkopuolella juuri siksi että kunnanvaltuustolla ei ollut itsellä kykyä ja halua hoitaa tätä sotkua siten, että oltaisiin voitu aloittaa puhtaalta pöydältä kuten kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala on monessa puheenvuorossaan luvannut, Yritys sanoo.

Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen (vas.) kertoo, että OMK:n, kokoomuksen ja vihreiden aloite käsiteltiin kokouksen lopussa kohdassa aloitteet ensimmäisenä aloitteena. Inkeri Yrityksen luettua aloitetekstin, Nevalainen päätti ilman keskustelua, että se viedään kunnanhallituksen käsittelyyn.

Kurula pidätettävä virantoimituksesta

Lisäksi valtuutetut vaativat, että kunnanhallitus ryhtyy pikaisiin toimiin vt-kunnanjohtaja Timo Kurulan pidättämiseksi virantoimituksesta.

– On tiedossa, että vt. kunnanjohtaja Timo Kurula on syyteharkinnassa epäiltynä muun muassa kuntaan kohdistuneesta törkeän petoksen yrityksestä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä. Rikosepäilyt ovat niin vakavia, että ne horjuttavat luottamusta hänen kykyynsä hoitaa kunnanjohtajan tehtäviä uskottavasti, aloitteessa kirjoitetaan.

Perutaan päätös erota Kuntaliitosta?

Samat OMK-kokoomus-vihreät -valtuutetut vaativat, että päätös Kuntaliitosta eroamisesta perutaan. Myös vasemmistoliiton ryhmä jätti aloitteen samasta asiasta.

– Eropäätös oli oman aikansa tuotos, eikä päätöksen valmistelu ollut riittävän perusteellista, vasemmistoliiton ryhmä perustelee.

Taustalla oli vasemmistoliiton ryhmän mukaan silloinen epäluottamus Kuntaliittoa kohtaan ja silloinen vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg ajoi ponnekkaasti eroamista. Ero on tulossa voimaan ensi vuoden alusta, ja Kittilä olisi Suomen ainoa Kuntaliittoon kuulumaton kunta.

Lisäksi OMK-kokoomus-vihreät -ryhmittymä vaatii, että kunnanvaltuusto peruu päätöksen erota Lapeco-kuntayhtymästä. Siitä on tehty myös valitus Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.

Lisätty kello 17.10 kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalaisen kommentit, miten aloitetta käsiteltiin kokouksessa.