1. yle.fi
  2. Uutiset

Näissä paikoissa peltipoliisi välähtää taatusti juhannusliikenteessä – poliisi paljasti pitkän listan varmoista kärypaikoista

Poliisi julkisti listan 30 tolppakamerasta, jotka varmasti ovat päällä juhannuspyhinä. Lista ohessa.

Juhannusliikenne
Kameravalvontatolppa tien varressa.
90 tolppakameraa valvoo ajonopeuksia juhannuspyhien aikana. Osan paikat poliisi julkisti jo etukäteen. Ismo Pekkarinen / AOP

Poliisi haluaa säästää autoilijoita ylimääräiseltä rahanmenolta juhannuspyhinä ja kohentaa samalla liikenneturvallisuutta. Poliisi on julkistanut osoitelistan 30:sta automaattisen nopeusvalvonnan tolppakamerasta, jotka varmasti ovat päällä juhannuksen aikaan ja jo sitä ennen. Julkikamerat ovat toiminnassa jo nyt ja niitä on siroiteltu tasaisesti koko Suomeen Rovaniemeä myöten.

– Julkistamisella pyritään ennaltaehkäisemään ylinopeuksia. Se on yksi konsti nopeusvalvonnan keinovalikoimasta, perustelee julkistamista poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein.

Kaikkiaan tolppakameroita on juhannuksen menoliikenteen aikana käytössä noin 90, ja viikonlopun aikana määrä laskee hiukan. Valtaosan paikkaa ei siis paljasteta etukäteen.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Alle prosentti ajaa ylinopeudella

Pastersteinin mukaan ajonopeudet ovat jatkaneet maltillistumistaan. Salamavalon välähdykseen oikeuttavalla ylinopeudella ajaa nyt alle prosentti liikennevirrasta eli harvempi kuin joka sadas kaasuttelee yli sallitun.

Ylinopeuksien huippu koettiin talvella 2015, minkä jälkeen on tultu tasaisesti alas.

– Ajonopeuksien siistiytymiseen on vaikuttanut rikesakkojen korotukset, rikesakon puuttumiskynnyksen lasku, valvonnan lisääntyminen, näkyvä tiedotus ja on ratin takanakin petrattu ajotapoja, Pasterstein listaa syitä.

Huomautuksia, rikesakkoja ja sakkoja on tänä vuonna määrätty ylinopeuksista noin 40 000 kappaleen kuukausivauhdilla eli keskimäärin 1 300 joka päivä. Rikesakon suuruus on 140-200 euroa. Sakkosumma taas lasketaan tulojen pohjalta.

Rattijuopumukset haasteena

Poliisi valvoo juhannusliikennettä muutenkin tehostetusti juhannuspyhien aikaan. Erityishaasteena ovat rattijuopumukset, ei niinkään ajonopeudet.

– Eihän menoliikenteessä ajeta kovempaa, koska on ruuhkaa. Mutta ohittelijoihin kiinnitämme huomiota ja poimimme vaarallisesti ohittelevat pois autoletkoista, koska tavoitteena on tasainen liikennevirta, Pasterstein sanoo.

Lue seuraavaksi