Keskustakirjasto aikataulustaan myöhässä – kaaren rakenteisiin lisää rautaa

Helsingin Keskustakirjasto on noin kuukauden aikataulusta myöhässä. Rakentaja YIT kuitenkin luottaa loppukiriinsä ja vakuuttaa talon valmistuvan sovittuna ajankohtana ensi vuoden lopussa.

betoni
Kuvassa on rakenteilla olevan Keskustakirjaston julkisivun teräksestä ja betonista valmistettu runko. Keskeltä runko kaartuu hieman ulospäin.
Keskustakirjaston runko valmistuu heinäkuun puolivälissä. Ari Tuhkanen / Yle

Syynä viiveeseen on erikoinen ja harvinainen seinän kaarirakenne, joka on tuottanut haasteita niin suunnittelijoille kuin rakentajillekin. Rakennesuunnittelijoiden tarkentavat laskelmat osoittivat, että kaareen liittyviä betonirakenteita pitää vahvistaa suunniteltua enemmän. Se tarkoittaa käytännössä lisäraudoituksia.

– Karkeammilla suunnitelmilla lähdettiin liikkeelle ja sitten tuli laskelmissa tarkennuksia, kertoo vastaava mestari Tero Seppänen YIT:stä.

Keskustakirjasto kuitenkin valmistuu Seppäsen arvion mukaan suunnitellusti ensi vuoden lopussa. Rakentajat aikovat ottaa loppukirin silloin, kun käyttäjät ovat jo toinen jalka talossa.

– Projektin loppuvaiheessa on käyttäjien kalustamisvaihe. Katsotaan sitten, miten nämä työt limittyvät, pohtii vastaava mestari Seppänen.

Keskustakirjaston betonista ja teräksestä tehty runko valmistuu jo lähiaikoina. Seppälä arvioi, että se on suurelta osin valmis heinäkuun puoliväliin kieppeillä. Samoihin aikaan alkaa rungon peittäminen puulla.

– Juhannuksen jälkeen viikolla 26 rupeaa tulemaan Virosta puuelementtejä. Malliasennuksesta lähdetään liikkeelle ja sitten ruvetaan asentamaan vesikattoelementtejä, kertoo vastaava mestari Seppänen YIT Rakennus Oy:stä.