Nelivuotias Rodrigo menehtyi sukulaisten autoon – Portugalissa kysytään, olisiko metsäpalokuolemat voitu estää

Julkisessa keskustelussa on epäilty, että ainakin osa kuolonuhreista olisi voitu välttää paremmalla metsänhoidolla ja varautumalla joka vuosi toistuviin metsäpaloihin.

maastopalot
Armeijan henkilöstöä saapui avustamaan tulipalojen jälkitöissä Vila Facaian kylään 19. kesäkuuta.
Armeijan henkilöstöä saapui avustamaan metsäpalojen jälkitöissä Vila Facaian kylään 19. kesäkuuta.Paulo Novais / EPA

Portugalissa hallituksen ja viranomaisten arvostelu yltyy metsäpalojen suuren uhrimäärän vuoksi. Viikonlopun aikana 64 ihmistä sai surmansa rajussa metsäpalossa Pedrógão Grandessa.

Tiistaina iltapäivällä sammutustyöntekijät kertoivat, että raivoisa, kolme päivää jatkunut palo on lähes hallinnassa. Yli 40 asteen paahtava helle ja puuskittainen tuuli ovat vaikeuttaneet summutustöitä rutikuivassa maastossa.

Sammutustöissä on mukana yli tuhat palomiestä ja yhdeksän sammutuslentokonetta. Ranska, Italia ja Espanja ovat lähettäneet sammutuskalustoaan Portugalin avuksi.

Pääministeri António Costa on määrännyt tutkinnan sunnuntain vastaisen yön tapahtumista, kun paloissa kuoli kymmeniä ihmisiä.

Maanteitä olisi pitänyt sulkea

Julkisessa keskustelussa on kysytty, miten on mahdollista, että suurpalo levisi niin nopeasti. Monet ovat epäilleet, että ainakin osa kuolonuhreista olisi voitu välttää, jos metsäpaloihin olisi varauduttu kunnolla.

Puutteellista metsänhoitoa, kehnoa varautumista ja ajantasaisten pelastussuunnitelmien puutetta pidetään syinä palon laajuuteen ja tuhoihin.

Alueen asukkaiden mielestä palon keskelle jääneet vaaralliset maantiet olisi pitänyt sulkea huomattavasti aiemmin. Esimerkiksi N236-maantiellä sai surmansa 47 ihmistä. Heistä 30 oli jäänyt liekkien keskelle vangeiksi omiin autoihinsa.

Loukkaantuneita on viranomaisten mukaan 157. Heistä seitsemän on vakavasti loukkaantuneita. Yksi loukkaantuneista on lapsi.

Ihmisiä evakuoitiin tulipalojen vuoksi Castanheira de Pêran kylän lähellä, Portugalissa 18. kesäkuuta.
Ihmisiä evakuoitiin metsäpalojen vuoksi Castanheira de Pêran kylän lähellä, Portugalissa 18. kesäkuuta.Patricia de Melo Moreira / AFP

Perhe pelastui vesisäiliössä

Yksi palon nuorimmista uhreista oli nelivuotias pikkupoika Rodrigo. Hänen vanhempansa olivat lähteneet häämatkalle ja vieneet pojan sukulaisten luo hoitoon. Rodrigon ja hänen setänsä jäännökset löydettiin auton vierestä. He ilmeisesti yrittivät paeta autolla paloa.

Tulipalossa sai surmansa kolme muuta lasta.

Neuvokas Ferreiran perhe Pobraisin kylästä selvisi palosta hengistä heittäytymällä kotinsa vieressä olevaan vesisäiliöön.

Perhe pelkäsi henkensä edestä.

– Tiesimme kuitenkin, että olemme turvassa, jos vain pysymme vedessä, kertoo yksi perheen aikuisista tyttäristä.

– Yritimme taivutella naapureitamme jäämään. Rukoilimme heitä, mutta he päättivät paeta autolla, tytär jatkaa.

11 Ferreiran naapuria on löydetty maantieltä kuolleena.

Palo tuhosi viestintäyhteyksiä

Portugalilaisviestimien mukaan pelastussuunnitelmia metsäpalon varalta ei ollut tarkistettu neljään vuoteen. Määräysten mukaan pelastus- ja sammutussuunnitelmat pitää tarkistaa kahden vuoden välein.

Público-lehti arvioi, että pelastussuunnitelmien päivittäminen ei ole ollut päättäjien mielestä etusijalla.

Lisäksi viestintäongelmat vaikeuttivat palon sammutustöitä. Jornal de Noticias -lehden mukaan tulipalon aiheuttama kuumuus vaurioitti hätäviestinnässä käytettäviä linkkimastoja, mikä hidasti sammutustöitä.

Eukalyptysviljelmät herkästi syttyviä

Metsäpalot ovat kuivassa ja kuumassa Portugalissa lähes jokakesäinen vitsaus.

Portugalilainen ilmastonmuutoksen asiantuntija João Camargo arvioi Público-lehdessä, että herkästi syttyvien eukalyptuspuiden suurviljelmät ovat yksi syy paloihin.

Metsiä on viime vuosikymmeninä yksityistetty, ja maaseudulla metsänomistajat ovat laiminlyöneet metsänhoitoa.

Tiheät pensaikot ja ryteiköt ovat olleet otollisia palon leviämisessä.

Sosiaalisen median raivostuneissa kommenteissa vaaditaan viranomaisia tarttumaan toimeen välittömästi.

Talouskriisi on tyhjentänyt Portugalin maaseutua asukkaista, sillä suuri joukko erityisesti sisämaassa asuvia on muuttanut maalta kaupunkeihin. Monet viime vuosien metsäpaloista ovat saaneet alkunsa hylättyjen kylien tuntumasta.

Lähteet: AP, AFP