Presidentti Niinistö kehottaa kansalaisia raportoimaan poikkeuksellisista asioista – "Emme ole kauheuksilta suojassa"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Ylelle, miten suomalaisten pitäisi suhtautua Suomessa hiljattain paljastuneisiin terrorismiuhkatilanteisiin.

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö
Sauli NiinistöYle

Yle tavoitti presidentti Niinistön ulkomaanmatkalla Kazakstanissa.

Niinistön mielestä paljastuneet tapaukset kertovat siitä, että Suomi ei ole mikään erityistapaus, joka voisi välttyä kauhistuttavilta terrorismitapauksilta.

– Emme ole mikään erityistapaus tai suojassa niistä kauheuksista, mitä maailmalta on nähty. Ja tapaukset kertovat myös siitä, että viranomaiset ovat olleet hyvin hereillä, Niinistö sanoi Ylen haastattelussa.

Niinistö rauhoittelee suomalaisia toteamalla, että pelkoon ei ole syytä, mutta valppaana kannattaisi olla.

Ei meidän tarvitse mitään yksityisetsiviä olla, mutta...

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

– Ei nyt pidä ruveta pelkäämään, mutta kyllä minä suosittelisin, että jos sattuu näkemään jotain erityistä ja poikkeuksellista, joka pistää silmään – näin on tainnut poliisikin todeta – siitä on hyvä kertoa eteenpäin. Ei meidän tarvitse mitään yksityisetsiviä olla, mutta kyllä me huomaamme, jos jotain poikkeuksellista on menossa, Niinistö sanoi.

Poliisi epäilee, että Temppelinaukion kirkkoon Helsingissä olisi suunniteltu terroristista tekoa. Poliisi teki kirkolla näyttävän operaation sunnuntaina. Temppeliaukion kirkko on yksi Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä.

Keskusrikospoliisin mukaan terrori-iskun mahdollisuuteen on varauduttu Suomessa jo useita kertoja, mutta vähemmän näyttävästi kuin sunnuntaina.

Suojelupoliisi kohotti viikko sitten Suomen terroriuhan tasoa pykälällä ylöspäin, korkeimmalle tasolleen ikinä.

Lue kirjeenvaihtajamme Kerstin Kronvallin juttu siitä, millainen maa on Kazakstan ja mitä maailmannäyttelyssä on nähtävänä tästä.