1. yle.fi
  2. Uutiset

Alkoholilain uudistuksesta syntyi sopu: Hallitus esittää limuviinojen tuomista ruokakauppoihin

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo tiedostavansa sen, että joillain edustajilla voi olla vaikeuksia tukea esitystä.

alkoholilaki
Alkoholin liikakäyttö on haitaksi terveydelle, mutta myös läheisille.
Mari Nupponen / Yle

Hallituksen eduskuntaryhmien puheenjohtajien mukaan alkoholilain uudistamiseen on löytynyt ratkaisu.

Hallituksen esitykseen sisältyy kaupassa myytävien juomien alkoholipitoisuuden nosto 5,5 prosenttiin. Käytännössä tämä tarkoittaisi esimerkiksi limuviinojen ja nelosoluen myynnin sallimista ruokakaupoissa.

Tällä hetkellä kaupoissa myytävien juomien alkoholiprosentin yläraja on 4,7.

– Hallituksen esitys on siis se 5,5 prosenttia, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi tänään tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Lisäksi hallituksen esitykseen sisältyy myös niin sanottu valmistustapaneutraliteetti. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupoissa myytävien alkoholijuomien ei tarvitsisi olla enää käymisteitse valmistettuja.

Hallitus tiedostaa, että joillekin vaikea pala

Kaikkonen sanoi lyhyessä tiedotustilaisuudessa hallituksen tiedostavan sen, että joillain edustajilla voi olla vaikeuksia tukea hallituksen esitystä.

– Siellä on edustajia, joista osalle olisi tärkeää, että prosentti olisi matalampi ja osa toivoisi, että se voisi olla korkeampi. Tämä tiedostetaan, Kaikkonen sanoi.

Lain ensimmäisessä käsittelyssä edustajat voivat äänestää omantuntonsa mukaan.

– Päätyi äänestys miten tahansa tästä prosentista, hallituspuolueet sitoutuvat siihen, että kokonaisuudistusta kannatetaan lain lopullisessa käsittelyssä, jossa pitää päättää, hylätäänkö vai hyväksytäänkö tämä kokonaisuudistus, hän korosti.

Pienpanimoille lupa myydä tuotteitaan ulos

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen huomautti, että yksi tärkeä osa uudistusta on pienpanimoiden mahdollisuus myydä tuotteitaan ulos valmistuspaikoilta.

– Se lisää sen elinkeinon mahdollisuuksia ja toimintaedellytyksiä, Jokinen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Aiemmat neuvottelut alkoholilain uudistamisesta tyssäsivät toukokuun lopussa. Perussuomalaislle ei tuolloin sopinut, että alkoholiprosentin nostosta olisi äänestetty omantunnon mukaan.

Hallituksen esitys pyritään tuomaan eduskuntaan mahdollisimman pian. Pääkäsittelyn on tarkoitus olla syksyllä. Tavoitteena on saada laki voimaan ensi vuoden alusta.

Lähteet: Yle, STT

Lue seuraavaksi