1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi verkkoseuranta antaa kattavampaa tietoa porokuolemista

Uusi järjestelmä on kattavampi ja myös poroihin asennettavat seurantalaiteet ovat entistä pienemmät ja pitkäkestoisemmat.

poronhoito
Poroemä ja vasa
Matkalla pohjoiseen hellyyttävä kohtaaminen keskellä ajorataa.Raija Malvalehto, Kolari

Metsään kuolleista poroista saadaan entistä tarkempaa tietoa, kun Digitan kehittelemä uusi LoRa -seurantajärjestelmä otetaan käyttöön. Palojärven paliskunnassa pilotoitava verkkosovellus korvaa jo hieman vanhentuneenkin Tracker -seurannan.

Seurantajärjestelmän avulla porojen liikkeistä ja katoamisista saadaan reaaliaikaista ja luotettavaa tietoa.

Palojärven paliskunta sijaitsee Rovaniemen, Tervolan, Ylitornion ja Pellon alueella. Paliskunnan pinta-ala noin 4000 neliökilometriä. Alueella palkii 5000 poroa.

Petokeskustelu oikealle tolalle

Poroelon seuranta on tärkeää, sillä suurin osa metsään kuolleista poroista jää löytymättä, sanoo Palojärven paliskunnassa hanketta vetävä Seppo Koivisto. Hän on ollut mukana myös aikaisempien gps-järjestelmien kehittelyssä.

Koiviston mukaan uusi systeemi antaa selon porokuolemien todellisesta määrästä ja siten avittaa myös petokeskustelun oikealle tolalle.

-Nyt liian suuri määrä poromiesten ansioista menee petojen suihin. Paljon enemmän kuin, miltä näyttää, hän harmittelee.

Porot auringonotossa
Porot auringonotossa uimarannalla.Mika Oikarinen

Nyt ilman katvealueita

Seppo Koivisto on innoissaan siitä, että porojen seurannassa voidaan vihdoin hyödyntää uutta ketterämpää teknologiaa.

-Poromiehillä on nyt paremmat edellytykset seurata koko porotokkaa, ilman katvealueita.

Koiviston mukaan uuden, kevyemmän ja halvemman seurantajärjestelmän kehittämistä vauhditti vanhan järjestelmän ikääntyminen ja kalleus. Palojärven poromiehillä on jo kymmenen vuotta ollut käytössään 120 kappaletta vanhaan Tracker -järjestelmään liittyvää lähetintä.

Koivisto laskee, että uuden järjestelmän hinnaksi tulee kymmenen euroa porolta vuodessa. -Ja kun Palojärven paliskunnassa palkii 5000 päätä, niin kustannukset ovat yhteensä 50.000 euroa vuodessa.

Kevyempiä ja kestävämpiä

Digitan maanlaajuinen IoT-verkko mahdollistaa aikaisemppiin järjestelmiin verrattuna kevyemmät ja kestävämmät seurantaratkaisut, sanoo Digitan IoT-palveluiden johtaja Ari Kuukka.

-Verkon avulla ja LoRa -tekniikalla on mahdollista seurata entistä useampaa poroa ja myös löytää kadoksiin jääneet yksilöt. Tulevaisuudessa voisi myös olla mahdollista seurata porojen liikkumista teiden lähistöllä ja varoittaa autoilijoita poroista, Kuukka arvioi. Hänen mukaansa seurannasta voivat hyötyä kaikkia poroalueella liikkuvat.

Korkeiden mastojen kautta

Ari Kuukka tähdentää, että Digitan korkeisiin mastoihin ja kaksisuuntaiseen LoRa-teknologiaan perustuva IoT-verkko mahdollistaa verkkoon kytkettyjen laitteiden toiminnan kustannustehokkaasti ja yksinkertaisesti. Myös IoT-verkkoon kytkettyjen kannettavien laitteiden akun kesto on vanhempia teknologioita huomattavasti parempi.

Poroseurantapilotti on Kuukan mukaan vain yksi esimerkki IoT-teknologian tuomista uusista mahdollisuuksista. Digita on verkko- ja asiakkuusyhtiö, mutta on kokonaisvaltaisesti mukana uuden poroseurannan kehittelyssä ja toimeenpanossa.

Valkoinen poro
"Valkoinen peura" Pallaksen maisemissa.Taina Ylitalo, Enontekiö
Lue seuraavaksi