1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomessa on viisi viiden tähden leirintäaluetta – tällaisia ne ovat oikeasti

Leirintäalueiden luokitusjärjestelmällä pyritään ylläpitämään ja parantamaan leirintäalueiden tasoa.

leirintäalueet
Nainen nousee mökin portaita
Viiden tähden leirintäalueilta löytyy jokaiselle jotakin. Majoittua voi teltassa tai luksushuvilassa.Juha Korhonen / Yle

Mäntyjen reunustama tie johtaa meren rannalle, ja puiset mökit levittyvät rannasta nousevalle rinteelle. Tien oikealla puolella näkyy asuntoautoja ja -vaunuja sekä vastaanottorakennus. Suurten mäntyjen väleissä roikkuu vihreitä ja oransseja puutelttoja. Paikka on Santalahden leirintäalue Kotkan Mussalossa.

Santalahti on yksi Suomen viidestä viiden tähden leirintäalueesta. Neljä muuta ovat Kuopion Rauhalahti, Helsingin Rastila, Rauman Poroholma ja Manamansalon leirintäalue Oulujärvellä. Viiden tähden luokituksen saadakseen leirintäalueen on täytettävä yli neljäkymmentä kriteeriä.

– Viiden tähden leirintäalueilla on laajin mahdollinen palveluvarustus. Alueella tulee olla esimerkiksi ympärivuorokautinen valvonta, lämpöeristetyt sosiaalitilat, uintimahdollisuus, A-oikeuksin varustettu ravintola ja lastenhoitopalvelu. Lisäksi leirintäalueella tulee olla online-varauspalvelu ja henkilökunnan on sesonkiaikana osattava puhua vähintään viittä eri kieltä, Suomen Leirintäalueliiton toiminnanjohtaja Antti Saukkonen luettelee.

Mäntyjen välissä roikkuu puuteltta
Puuteltat ovat leirintäaluematkailun nouseva trendi. Juulia Tillaeus / Yle

Leirintäalueet on luokiteltu yhteispohjoismaisen järjestelmän mukaan, jolla pyritään ylläpitämään ja parantamaan niiden tasoa. Vapaaehtoisessa järjestelmässä on mukana noin sata Suomen kolmestasadasta leirintäalueesta.

Tähtihaarukka on yhdestä viiteen. Yhden tähden luokituksessa kiinnitetään huomiota lähinnä peruspalveluihin, kuten saniteettitiloihin ja jätehuoltoon. Mitä enemmän palveluita, sitä enemmän tähtiä.

Luokitus antaa mielikuvaa siitä, millaista tasoa leirintäalueelta voi vähintään odottaa.

Antti Saukkonen

Saukkonen pitää luokitusta hyvänä ohjeena sekä matkalle valmistautuville retkeilijöille että leirintäalueiden pitäjille.

– Luokitus antaa mielikuvaa siitä, millaista tasoa leirintäalueelta voi vähintään odottaa. Luokitus antaa ohjenuoran myös niille leirintäalueille, jotka eivät halua luokitusta hakea. Hekin voivat katsoa vaatimuksia ja parantaa aluettaan niiden pohjalta.

Pistokokeita

Kolmen, neljän ja viiden tähden leirintäalueiden taso tarkastetaan kolmen vuoden välein. Alempia luokituksia valvotaan pistokokeilla. Myös Santalahden leirintäalueen miehensä kanssa omistava Katriina Halles-Markkola pitää laatuluokitusta tärkeänä.

– Järjestelmä kertoo asiakkaille, kuinka varustautua retkeen ja onko paikalla saatavilla ruokatarvikkeita tai kahvilapalveluita.Kaiken pitää toimia ja alueella on oltava hyvät nettiyhteydet, sehän on nykypäivää.

Teltta- ja asuntovaunumajoituksessa vuosikymmeniä Pohjoismaiden leirintäalueita kiertänyt Unto Penttinen viettää vapaa-aikaansa mieluiten saunoen ja luonnonhelmassa liikkuen. Hän viettää kolmatta kesäänsä kausipaikalla Santalahdessa vaimonsa kanssa. Kokenut retkeilijä pitää leirintäalueiden luokitusjärjestelmää hyvänä ohjenuorana leiripaikkaa valittaessa.

– Siistit sosiaalitilat, kahvilapalvelut, uimaranta ja asfaltoitu alue ovat tärkeitä. Täällä ei ole yhtään pehmoista maata, satakoon vettä vaikka kuinka paljon. Myöskään häiriökäyttäytymistä ei ole ollut.

Pariskunta seisoo asuntovaunun edessä
Unto ja Mirja Penttinen aloittivat leirintäalueretkeilyn telttailulla, jota kesti 15 vuotta. Asuntovaunun nimeen pariskunta on vannonut jo 35 vuoden ajan. Juulia Tillaeus / Yle

Viisi tähteä ei tarkoita sitä, että leirintäalue olisi pullollaan huippuvarusteltuja mökkejä.Santalahdenkin mökkivalikoima ulottuu vaatimattomista leirintämökeistä hyvin varusteltuihin kymmenen hengen mökkeihin. Kaikki eivät kaipaa lainkaan sisätiloja. Järjestelmän tavoitteena on, että viiden tähden leirintäalueilta löytyisi jotain jokaiselle. Leirintäaluematkailijoista 60 prosenttia majoittuu asuntoautossa tai -vaunussa, 30 prosenttia mökissä ja kymmenen prosenttia teltassa.

– Tottakai aina löytyy retkeilijöitä, jotka haluavat telttaan ja heillä on omat minikeittimet mukana vanhaan malliin. Matkailijoita on monenlaisia,Katriina Halles-Markkola toteaa.

Alueella on oltava hyvät nettiyhteydet, sehän on nykypäivää.

Katriina Halles-Markkola

Suomalaisten lisäksi Santalahdessa majoittuu matkailijoita muun muassa Saksasta, Hollannista ja Ruotsista. Suomalaisten ja ulkomaalaisten toiveissa ei Halles-Markkolan mukaan ole merkittäviä eroavaisuuksia. Hän kuitenkin pitää suomalaisia hivenen vaativampina.

– Suomalaisista suurin osa ei varmaan ole koskaan käynyt ulkomailla leirintäalueilla, joita on todella moneen lähtöön. Ulkomaalaiset asiakkaamme ovat todella kiitollisia ja tyytyväisiä. He ovat paljon nähneitä ja tyytyväisiä kun kaikki toimii.

Leikkipaikkoja, minigolf ja polkupyöriä

Yksi viiden tähden luokitukseen vaadittavista kriteereistä on, että alueella tulee olla vapaa-ajantoimintoja sekä lapsille että aikuisille. Santalahdesta tarkoitukseen löytyy esimerkiksi leikkipaikkoja, minigolf-rata ja polkupyöriä. Asiakkaat voivat myös vuokrata sup-lautoja tai osallistua charter-veneretkelle. Erikoisemmat aktiviteetit ovat pääosin alueella kokoontuvien ryhmien suosiossa.

– Palveluita kysellään, mutta kalliista aktiviteeteista ei olla valmiita maksamaan. Tavalliset matkailijat haluavat yleensä jotain pientä, jonka katsotaan sopivan ohjelmaan.

Mies katsoo asuntovaunun jääkaappiin
Penttisten ruokatarvikkeet mahtuvat hyvin asuntovaunun jääkaappiin.Juulia Tillaeus / Yle

Leirintäalueen viheriölle, tammen varjoon pysäköity asuntovaunu on Unto Penttisen seitsemäs. Vaunujen varustelutaso on vuosien myötä parantunut huomattavasti ja muun muassa ruoanlaitto onnistuu 14 neliöisen vaunun keittiössä hyvin.

Vaunun kylpyhuoneessa on myös suihkumahdollisuus, mutta Penttiset suosivat alueen huoltorakennusten suihkutiloja. Myös tiskit hoituvat kätevästi samassa rakennuksessa. Leirintäaluematkailun hyvänä puolena Penttinen pitää itsenäisyyttä.

– Tämä on vähän kuin olisi oma mökki. Hommia ei kuitenkaa tarvitse tehdä samalla tavalla, kun alueesta huolehditaan henkilökunnan puolesta.

Mökkien hinnoissa huimia eroja

Edullisimmin leirintäalueen parhaiten varustellun mökin saa Rauman Poroholmalta 110 eurolla. Neljän vuodepaikan mökissä ei ole suihkua, petivaatteita eikä pyyhkeitä. Vuorokausihinnaltaan kallein mökki löytyy Santalahdesta, jossa yöstä 10-20 hengelle tarkoitetusta 276 neliömetrin hirsihuvilasta saa pulittaa 1076 euroa.

Asuntoauto- ja asuntovaunupaikkojen hinnat koostuvat alueilla hieman eri tavalla. Kaikilla alueilla peritään vuorokausimaksu, joka vaihtelee 16-23 euron välillä. Hintaan lisätään henkilömaksu, joka on kaikilla alueilla viidestä kuuteen euroa vuorokaudessa. Sähkö kuuluu vuorokausihintoihin Santalahden viiden ja Rastilan kuuden euron vuorokausimaksua lukuunottamatta.

SF-Caravan-kortilla voi saada leirintäalueilla muutaman euron alennuksen.

Lue seuraavaksi