Työryhmä: Lappeenrantaan uusi jäähalli aikaisintaan vuonna 2021 – halliin tulisi tiloja myös muille urheilulajeille

Jäähallin korjauksesta päätetään kesälomien jälkeen. Uusi jäähalli on joka tapauksessa rakennettava.

Lappeenranta
Saipa, Kisapuiston jäähalli, Saipa-Jyp, Lappeenranta
Lappeenrannan jäähallin tulevaisuutta ratkotaan syksyllä.YLE/Etelä-Karjala

Jäähallin tulevaisuutta pohtiva työryhmä rakentaisi Lappeenrantaan nykyistä monikäyttöisemmän hallin.

Työryhmä on esittämässä kaupungin päättäjille kolme vaihtoehtoa siitä, miten jäähallin kanssa voisi edetä.

Yksi vaihtoehto on se, että uuden monitoimi-jäähallin suunnittelu aloitetaan välittömästi ja nykyisen hallin katolle ei tehdä mitään ennen uuden hallin valmistumista.

– Sinnitellään 3–4 vuotta niin, että katolta kolataan lumia. Käytännössä tämä tarkoittaisi noin 100 000 euron käyttökustannuksia vuodessa, työryhmän puheenjohtaja, kaupunginsihteeri Juha Willberg kertoo.

Uuden hallin voisi Willbergin mukaan saada rakennettua 25 miljoonalla eurolla.

Korjauksilla lisää käyttöikää

Nykyisen jäähallin käyttöikää saataisiin jatkettua korjausten avulla enintään 15 vuotta. Yhdessä vaihtoehdossa kattoa vahvistettaisiin, mikä tarkoittaisi noin 3,2 miljoonan euron investointikustannuksia. Työn voisi tehdä aikaisintaan ensi keväänä.

– Tässäkin tapauksessa pitäisi aloittaa uuden jäähallin suunnittelu välittömästi, koska jäähalli on tulossa muiltakin kuin katon osalta tiensä päähän, Willberg sanoo.

Viimeinen vaihtoehto on se, että katon kunnostuksen lisäksi halli peruskorjataan ja yleisötiloja kohennetaan. Kokonaiskustannukset olisivat lähes 10 miljoonaa euroa.

– Tämän vaihtoehdon järkevyyttä on mietittävä, Willberg toteaa.

Joka tapauksessa Lappeenrantaan tulisi ennen pitkää uusi jäähalli. Aikaisintaan uusi halli voisi olla valmis vuonna 2021. Uudessa hallissa pitäisi jäähallityöryhmän mielestä pystyä järjestämään esimerkiksi isoja konsertteja. Jääkiekon liigapelien ulkopuolella hallin yleisö- ja oheistilojen tulisi olla mahdollisimman hyvin käytössä.

– Katsomoiden alapuoliset tilat täytyy pystyä käyttämään muuhunkin urheilukäyttöön tai toimintaan. Se vaatii aika paljon suunnittelua, mutta on varmasti toteutettavissa, Willberg kertoo.

Päätöksiä kesälomien jälkeen

Työryhmä päätyi esitykseensä perehdyttyään Pöyry Finland Oy:n tekemään selvitykseen. Siinä esitettiin yhtenä vaihtoehtona myös jäähallin katon purkamista ja uuden rakentamista tilalle.

– Se tarkoittaisi sitä, että jäähalli olisi vuoden pois käytöstä eli liigapelejä ei pelattaisi siellä. Se ei ole käytännössä mahdollista, Willberg sanoo.

Päättäjien eteen jäähallin tulevaisuus tulee ensi syksynä. Ensin on ratkottava hallin paikka, käyttötarkoitus ja koko. Mahdollisia sijaintipaikkoja ovat Kisapuisto, Armilan sairaalan kohta, Airikan puisto Hyrymäessä, niin sanottu Opintien alue Prisman läheisyydessä sekä Harapaisessa sijaitseva pelto.

1970-luvulla valmistuneen jäähallin tulevaisuus nousi tapetille viime syksynä, kun Kisapuistossa sijaitsevan hallin katon kestävyydessä havaittiin vakavia puutteita.