Antimikrobiset kalusteet torjuvat sairaalainfektioita – 10 000 euron lahjoitus syöpälasten hyväksi

Lahjoitusta pidetään tervetulleena, sillä syöpää sairastavien lasten vastuskyky on alhainen ja infektioiden torjunta on tärkeä osa sairaalan päivittäistä toimintaa.

terveys
Antimikrobinen lahjasohva saapui sairaalaklovnien saattamana.
Sairaalaklovnit "avustivat" lahjasohvan sijoituksessa.Yle

Oulun yliopistollinen sairaala sai merkittävän lahjoituksen, kun Isku Interior lahjoitti osasto 51:lle antimikrobisia kalusteita. Kyseessä on lasten hematologian ja onkologian osasto, jolla hoidetaan pääosin syöpäpotilaita.

Uudet kalusteet eliminoivat pinnalleen tulevia viruksia, bakteereita, homeita ja sieniä. Kyseessä on uusi keino torjua sairaalainfektioita, koska osa mikrobeista tarttuu ihmisiin erilaisten pintojen kautta.

– Olemme tosi kiitollisia ja ilahtuneita, varsinkin vanhempain keittiön uudesta pöydästä, tuoleista ja kaapeista, ne ovat tosi tärkeitä. Vanhemmat viettävät paljon aikaa keittiössä, tekevät siellä lapsille ruokaa ja he syövät myös yhdessä siellä. Tällainen antimikrobinen kaluste on hyvä lisä sairaalahygienian parantamiseksi, kertoo apulaisosastonhoitaja Lea Anttila.

Juha Hintsala / Yle
Tuotteen tarkistus käynnissä, hyvä on.

Lasten hemalogisten ja onkologisten sairauksien hoito on keskitetty Pohjois-Suomessa OYS:iin. Syöpäsairaiden lasten hoitojaksot ovat pitkiä ja omaiset saattavat viettää osastolla jopa kuukausia.

– Huonekalut ovat tärkeitä viihtyvyyden ja vanhempain kannalta, ja myös lapset liikkuvat aulatiloissa. Nyt saadut huonekalut ovat tarpeelllisia, mutta käsihygienia ja yleinen siisteys ovat edelleen kaikkein oleellisinta, sanoo osaston ylilääkäri Merja Möttönen.

Uusi teknologia tekee tuotteesta antimikrobisen

Isku on merkittävä kotimainen sairaaloiden kalustaja. Uudet antimikrobiset tuotteet valmistetaan Lahdessa Mukkulan tehtaalla.

– Meillä ei ole erikseen antimikrobiseen mallistoon tehtyjä tuotteita, vaan joka ikinen kaluste meidän omalta tehtaalta voidaan päällystää antimikrobisilla materiaaleilla, sanoo Iskun tuotemarkkinointipäällikkö Anne Laitinen.

Antimikrobinen vaikutus ei heikkene, eikä se katoa kalusteen elinkaaren aikana.

Anne Laitinen

Kalusteiden antimikrobinen toiminta perustuu luonnolliseen hopeaan. Lisäaineena toimiva hopeafosfaattilasi lisätään lakkaan, maaliin tai laminaattiin ja samalla saadaan aikaan kestävä antimikrobinen vaikutus.

– Antimikrobinen vaikutus ei heikkene, eikä se katoa kalusteen elinkaaren aikana, Laitinen tietää.

Tutkimusten mukaan 99 prosenttia kaikista mikrobeista kalusteen pinnalla kuolee tietyn ajan sisällä.

– Vielä ei ole sellaista mikrobia tullut vastaan, mitä se materiaali ei tappaisi, sanoo Laitinen.