Neste: Lentoliikenne saattaa kärsiä, juhannuskansalla hamstraukseen ei ole tarvetta

Mielenilmaus keskeyttää polttoaineiden jakelun Nesteellä viikoksi. Bensiinin riittävyydestä laaditaan suunnitelmia.

talous
neste logo
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tänään tuli tieto, että Nesteen työntekijät aikovat osoittaa mieltään pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen omistajapolitiikkaa vastaan. Tämän seurauksena polttoaineiden jakelu keskeytetään ensi viikoksi.

Nesteen liiketoimintajohtaja Panu Kopra kertoo, että parhaillaan yritetään tehdä suunnitelmia jotta bensaa riittää koko ensi viikon. Tavallisilla ihmisillä ei hänen mukaan ole syytä polttoaineen hamstraukseen.

– Kyllä juhannuskansa voi ihan rauhassa vielä paluumatkatkin suunnitella, kyllä Suomessa polttoainetta riittää, Kopra kommentoi Ylelle.

Jos polttoaine käy vähiin, niin bensa loppuu ensimmäisenä Kopran mukaan vilkkaimmilta asemilta. Polttoaineiden jakelun on sanottu keskeytyvän ensi viikon maanantaina. Kopran mukaan vaikutukset voivat näkyä jo keskiviikkona.

– Jos tämä alkaa ensi viikon maananataina, niin keskiviikkona tai torstaina alkaa näkymään jo kyllä vaikutuksia.

Kopra uskoo, että dieseliä riittää raskaalle liikenteelle, mutta lentoliikenne onkin hankalampi ratkaistava.

– Lentoliikenne on kriittinen, ja se voi olla vaikeampi ratkaistava, mutta siihenkin tehdään kovasti työtä ja mietitään miten turvataan koko viikoksi. Se voi olla vaikeampi kysymys. Näitä varastoja ei ole juurikaan paljoa.

Panu Kopra
Panu KopraNeste

Voidaanko pahimmassa tapauksessa joutua perumaan lentoja ja lomamatkoja?

– En pidä sitä todennäköisenä, mutta näin voi käydä.

Liiketoimintajohtaja ei halua arvioida, joudutaanko mahdollisesti tehtaita sulkemaan polttoaineen jakelun keskeyttämisen vuoksi.

– En lähde vielä sillä spekuloimaan, mutta seuraukset voivat pahimmillaan olla mittavat.

Polttoaineiden jakelu keskeytetään ensi maanantaina kello 7.00 ja sitä jatketaan sunnuntaina kello 19. Nesteen luottamusmiesten tiedotteen mukaan kyseessä on protesti Sipilän hallituksen toimille, jotka mahdollistavat valtion omistamisen laskemisen Neste Oyj:ssä 33,4 prosenttiin. Tällä hetkellä valtio omistaa yhtiöstä 50,1 prosenttia.

Protestissa ovat mukana Neste konsernin työntekijät, toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt. Neste haluaa korostaa, että yhtiö ei ole mielenilmauksessa osallisena, vaan omistaja ja työntekijät.

– Mehän emme ole tässä osapuoli, eli varsinaista neuvotteluprosessia ei ole, mutta tapaamme heidät [työntekijät] huomenna. Keskustelemme asiasta ja varmistamme, että molemmilla osapuolilla on yhtenäinen ymmärrys siitä mitä nämä seuraukset voivat pahimmillaan olla.