Kokoomuksen ja Uuden vaihtoehdon arvot törmäsivät jo – Terho ja Elo vastasivat "ei" pakolaiskiintiön nostolle

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo olisi valmis nostamaan pakolaiskiintiötä, mikä ei käy entisille perussuomalaisille.

Pakolaiskiintiö
Simon Elo, Petteri Orpo ja Sampo Terho
Simon Elo, Petteri Orpo ja Sampo TerhoAOP ja Lehtikuva

Hallituksen kipukynnys näyttää olevan edelleen EU- ja maahanmuuttopolitiikassa, vaikka perussuomalaiset repesi hallitus- ja oppositioryhmiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon ehdotus pakolaiskiintiön nostamisesta sai tänään nopean kielteisen vastauksen Uusi vaihtoehto -ryhmästä.

– Me haluamme kantaa myös globaalia vastuuta hädänalaisten ihmisten auttamiseksi. Yksi konkreettinen asia voisi olla pakolaiskiintiön nostaminen, jota ministeri Risikko on esittänyt. Sille olisi tilaa, koska turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt, Orpo (kok.) sanoi puheessaan puolueen periaateohjelmaseminaarissa.

Esitys ei innostanut Uusi vaihtoehto -ryhmää. Eurooppaministeri Sampo Terho (uv.) vastaili Ylen kysymyksiin pakolaiskiintiön nostosta lyhyesti.

– Tällaista ei ole sovittu emmekä tue sitä.

Entä jos nousee esiin budjettiriihessä, voisitteko tukea?

– Ei olla vielä budjettiriihessä.

Onko mahdoton ajatus?

– Sellaista ei ole sovittu, Terho sanoi.

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo paalutti ryhmän linjaa maahanmuutossa:

– On kaksi selvää kulmakiveä, joista on syytä pitää kiinni: pakolaiskiintiö ei nouse ja turvapaikanhakijoiden EU-siirrot perustuvat vapaaehtoisuuteen, Elo sanoi.

Keskustan Kulmuni: kiintiöt kehysriiheen

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti huhtikuussa mahdollisena, että Suomi nostaisi pakolaiskiintiöitään. Keskustan eduskuntaryhmä ei ole keskustellut asiasta viime aikoina.

Varapuheenjohtaja Katri Kulmunin mukaan Suomi voisi ottaa enemmän pakolaisia, jos Itä-Eurooppa ensin kantaisi oman vastuunsa taakanjaosta. Osa Itä-Euroopan maista ei ole ottanu lainkaan turvapaikanhakijoita EU-maiden yhdessä sopimista kiintiöistä.

– Asia käsiteltäneen syksyn budjettiriihessä, Kulmuni ennakoi.

Äänestäisikö Suomi EU-turvapaikanhakijoista yhä tyhjää?

Halituskriisin yhteydessä pääministeri Sipilä on korostanut, että hallituksen pitää pystyä toimimaan kaikissa tilanteissa. Siksi Sipilän mukaan hallituksella pitää olla yhteinen EU-linja eivätkä arvot saa poiketa toisistaan liikaa.

Suomi sai EU:n sisäministerien kokouksessa syksyllä 2015 huomiota äänestämällä ainoana maana tyhjää niin sanotusta vapaaehtoisesta pakosta, jolla EU-maat sopivat keventävänsä Kreikan ja Italian taakkaa ja ottavansa niiltä turvapaikanhakijoita. Suomi päätyi painamaan tyhjää perussuomalaisten vaatimuksesta.

Unionimaat eivät ole saaneet päätettyä pysyvistä turvapaikanhakijakiintiöistä, vaikka asia on ollut esityslistoilla jo yli vuoden.

Orpo: Tämä ei ole testi

Kokoomuksen Orpo on hallituskriisin yhteydessä muistutellut arvoista. Tänään Orpo esitti pakolaiskiintiön nostoa samassa yhteydessä, kun hän puhui syrjintää ja rasismia vastaan.

– Nämä ovat länsimaisia arvoja, joille liberaali demokratia perustuu. Ne eivät ole kauppatavaraa, niistä ei neuvotella eikä tehdä kompromisseja. Ei siinä ole mitään välimuotoja, onko jokaisella yksilöllä sama ihmisarvo vai ei, Orpo kehysti asiaa.

Suomen pakolaiskiintiö on vaihdellut viime vuosina 750:n ja 1 050:n välillä. Hallituksen kehysriihen alla sisäministeri Paula Risikko ehdotti, että ensi vuonna Suomeen tulisi suoraan pakolaisleireiltä 1 050 pakolaista – 300 enemmän kuin tänä vuonna. Kehysriihessä perussuomalaiset torjui noston.

Orpo kiistää, että kokoomus kokeilisi uuden hallitusryhmän sietokykyä.

– Määrä ei ole päätä huimaava, mutta minusta se olisi ele ja ihmisyyden puolesta tehty teko, jolla toimisimme oikeaan suuntaan.

– Tämä ei ole mikään testi. Tämä on kokoomuksen mielipide, ja näistä asioita me tietysti yhdessä hallituksen piirissä keskustellaan, Orpo perusteli puheenvuoroaan.

Täydennetty 20:25, lisätty keskustan kommentit