1. yle.fi
  2. Uutiset

Roisto vai pollari – Haastattelussa tutkintavanki Jari Aarnio

Yle Uutiset tapasi huumepoliisin entisen päällikön, Vantaan vankilassa istuvan Jari Aarnion. Katso haastattelu, jossa Aarnio kertoo, pitääkö entisen huumepoliisin pelätä vankilassa ja onko häntä itseään syytä kavahtaa.

Jari Aarnio
Jari Aarnio

– Helsingin entinen huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio, millä tittelillä puhuttelen sinua?

– Tutkintavanki.

Näin vastaa Vantaan vankilassa istuva tutkintavanki Jari Aarnio. Huumetynnyrihaaran ja Trevoc-haaran yhdistetty käräjätuomio on maksimi eli 13 vuotta. Aarnio kiistää nyt hovioikeudessa kaikki huumausainerikos- ja virkarikossyytteensä.

– Käräjäoikeuden johtopäätökset perustuvat osin sellaiseen näyttöön, jota ei esitetty oikeudenkäynneissä. Osa päättelystä perustuu huumepoliisille täysin tuntemattomaan ns. kokemussääntöön siitä, miten rikollisorganisaatiot toimivat.

Aarnio asianajajineen on laatinut lähes 200 sivuisen valituskirjelmän hovioikeudelle.

– Emme ehkä onnistuneet kertomaan käräjäoikeudelle huumepoliisin työstä ymmärrettävästi. Siihen liittyy tietolähdetoiminta ja anonyymit puhelimet, jotka ovat olleet Helsingin poliisin virkakäytössä. Näin on, vaikka käräjäoikeuden päätöksessä kerrottiin kummallisuuksia joistakin toisista puhelimista.

Aarnion mielestä hänelle on sälytetty ns. käännetyllä todistustaakka.

– Jos en pysty selittämään, missä olen ollut seitsemän vuotta sitten maaliskuussa tarkkana kellonaikana, se luetaan vahingokseni. Meidän oikeusjärjestelmäämme ei kuulu se, että vastaajalla on käännetty todistustaakka. Siis että minun on todistettava itseni syyttömäksi.

Aarnio lisää vielä, että Helsingin huumepoliisi on ollut hänen aikanaan erittäin tarkan laillisuusvalvonnan kohteena.

– Tarkastuksia on ollut puolivuosittain: laitoksen johto, sisäasianministeriö, oikeusasiamies, valtiontalouden tarkastusvirasto jne. Milloinkaan ei ole havaittu laittomuuksia tai epätervettä toimintaa meidän yksikössämme.

Jari Aarnio
Videolla Jari Aarnio ja kihlakunnansyyttäjä Antti Sundberg kertovat näkemyksiään.

Herrasmiesten osastolla on aiempaa helpompi hengittää

Nyt Jari Aarnio istuu lukkojen takana. Täällä vankilan tapaamishuoneessa ja tässä haastattelussa ei käydä oikeutta.

– Millaisia päivät täällä ovat? Taisit tulla äsken punttisalilta?

– Viime kierroksella, kun istuin täällä vajaat kaksi vuotta, oli pelkkää yksinäisyyttä. En ollut kenenkään kanssa tekemisissä. Nyt olen toisenlaisella osastolla, jossa on helpompi hengittää. Osastolla on rauhallinen meininki. Meillä on melko hyvät mahdollisuudet liikuntaan, ulkoiluun ja muuhun puuhasteluun. Joskin päivät ovat melko samanlaisia. Eikä vankilassa ole tietenkään mukavaa herätä yhtenäkään aamuna.

– Kun entinen huumepoliisi on pannut aika monta ihmistä telkien taa, joutuuko hän vankilassa pelkäämään?

– Toki vankilahenkilökunta kantaa ensimmäisen vastuun siitä, että täällä voi olla turvallisesti. Mutta osasto, jolla olen on rauhallinen. En näe, että minulla olisi suurta turvallisuusriskiä.

– Entä sinä itse – pitääkö sinua pelätä? Sellaistakin sanotaan.

– Ne on näitä mielikuvia. Yksikään ihminen, joka on tämän oikeudenkäynnin kuluessa ollut vastaajana tai ylipäätään kuulusteluissa todistajana, ei ole kertonut, että minua pitäisi pelätä. Tai että Helsingin huumepoliisia pitäisi pelätä. Ne pelon kohteet ovat ihan muualla.

Jari Aarnio on kirjoittanut vankilassa kirjaa, joka ilmestynee kesän lopulla. Ääneen pääsevät monet huumerikostutkinnan ja oikeudenkäynnin osalliset.

Mutta vankilassa istumista ja tuomion odottamista on riittämiin. Hovioikeuskäsittelyn veikkaillaan olevan ohi vasta vuoden päästä.

Raskaat syytteet niskassaan myös tv-sarjan käsikirjoitusta työstävä Aarnio vastaa vielä yhteen kysymykseen.

– Rosvo vai pollari?

– Aikamoinen roiston status on minuun lyöty. Mutta kyllä itse kallistun pollaripuolelle, sanoo Aarnio. Ja hyvästelee toimittajan sarkastisesti vielä ennen poistumistaan omaan selliinsä.

– Toiset lähtee. Toiset jää.

Lue myös:

Hovioikeuskäsittelyn käsikirjoitus: Syyttäjä puolustaa tynnyrihuumejutun tuomiota – Jari Aarnio huumepoliisin menetelmiä

Muistatko kuka kukin on Jari Aarnion huumevyyhdessä? Uusi kierros mammuttijutussa alkaa tänään

Lue seuraavaksi