1. yle.fi
  2. Uutiset

Nilsiän koulumurron kustannukset jäämässä pelättyä pienemmiksi – nuorten hölmöilystä kuitenkin noin 10000 euron lasku

Asbestipölyä kulkeutui tunkeutujien mukana koulun muihin osiin. Varsinaista asbestisiivousta ei mittausten mukaan tarvita.

Nilsiä
Ukko-Paavon koulu eli Nilsiän yhtenäiskoulu.
Toni Pitkänen / Yle

Nilsiän yhtenäiskoulun murrosta aiheutuneet vahingot ovat jäämässä pelättyä pienemmiksi.

Joukko nuoria murtautui viime viikonloppuna remontissa olevaan rakennukseen asbestityömaan alipaineistuskanavan kautta. Murtautujien mukana asbestipölyä kulkeutui myös koulun muihin osiin.

Tilat on nyt tutkittu mittauksin, eikä käyttökiellossa oleviin osiin tarvitse tehdä varsinaista asbestisiivousta. Tämä olisi nostanut siivouksen kustannuksia merkittävästi.

Edessä perusteellinen siivous

Asbestille altistuneet tilat joudutaan joka tapauksessa siivoamaan perusteellisesti ja kustannusarvio on noin 10 000 euroa. Kuopion Tilakeskuksen valvoja Timo Ylinen kertoo, että tilat siivotaan ensi viikon perjantaina 30. kesäkuuta.

Koulun salissa piti järjestää Nilsiän musiikkileirin muskarin ja lastentanssiin päätöskonsertti sunnuntaina 2. heinäkuuta, mutta se siirtyy liikuntatalolle.

Koulu toimii esimerkiksi 7. heinäkuuta alkavien Nilsiän herättäjäjuhlien majoituspaikkana. Kaikki juhlille suunnitellut majoitustilat ovat näillä näkymin käyttökunnossa.

Nuorisojoukon päähänpisto

Poliisin mukaan asialla oli useasta nuoresta koostuva joukko. Kuopion Tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö Heikki Kekäläinen onkin tilojen sijasta huolissaan asbestipölylle altistuneista nuorista.

– Toivottavasti nuoret heräävät miettimään sitä, että työmaille ei kannata mennä ihan suin päin, vaikka siellä näyttäisi jokin poistoventtiili olevan auki. Varoitusmerkithän siellä on, mutta niitä ei ehkä ymmärretä.

Lue seuraavaksi