Imatra haastaa isompansa – Ukonniemeen tulee ainutlaatuinen urheilusuoritusten mittausjärjestelmä

Ukonniemen ensilumenlatu venytetään syksyllä viiden kilometrin mittaiseksi. Samalla rakennetaan kaikille avoin ajanottojärjestelmä.

liikuntapalvelut
Imatralla tehtiin ensilumen latua tiistaina. Hiihtämän pääsee lähipäivinä.
Imatran Ukonniemessä päästään ensi talvena hiihtämään viiden kilometrin mittaisella ensilumenladulla.

Juhannusruusut ovat puhkeamaisillaan kukkaan, mutta Imatran Ukonniemessä haaveillaan hyvistä hiihtokeleistä.

Odotettavissa on kaikkien aikojen hiihtotalvi, sillä Ukonniemen stadionille rakennetaan ainutlaatuinen urheilusuoritusten ajanotto- ja mittausjärjestelmä. Lisäksi ensilumenlatua jatketaan yli kolmella kilometrillä.

– Ensimmäinen kokonaisuus Suomessa ja koko maailmassa. Tällaista ei ole edes Vuokatissa, tarkentaa ajanotto- ja ilmoittautumispalveluihin erikoistuneen EQ Timingin markkinointipäällikkö Jarkko Ruhanen.

Norjalaislähtöisen yrityksen yhteistyökumppanina Imatralla on ampumahiihtoon erikoistunut Suomen Biathlon Oy.

Erikoisesta palvelusta odotetaan Ukonniemen vetonaulaa

Ajanoton lisäksi Ukonniemen Self Timing -palveluun kuuluvat suoritteiden tilastointi, mittaus- ja ilmoittautumisjärjestelmä sekä verkkokauppa.

Järjestelmä toimii automaattitunnistustimella, joka on integroitu sähköiseen hiihtopassiin. Hiihtäjät hankkivat kausi- tai viikonloppukortin tai vastaavan ja aktivoivat sen rekisteriöitymällä järjestelmään, joka sitten tallentaa suoritukset kortin omistajan henkilökohtaiseen profiiliin.

– Palvelu helpottaa oman kunnon kehityksen seuraamista. Se helpottaa myös kilpaurheilijoiden valmennusta, sillä valmentajat voivat seurata kasvattiensa harjoittelua mistä tahansa, Ruhanen selvittää.

Palvelun avulla voidaan koota vaikkapa työporukan tai muun ryhmän tekemiset ja tulokset vetäjän käyttöön tai järjestää firman hiihtokilpailut ilman toimitsijoita.

Järjestelmästä odotetaan Ukonniemen vetonaulaa, sillä se palvelee sekä harrastajia että kilpaurheilijoita. Järjestelmän uskotaan houkuttelevan ensilumenladulle hiihtäjiä ulkomaita myöten.

Kaupungille uutta dataa liikuntapalvelujen kehittämiseen

Ukonniemen ajanotto- ja mittausjärjestelmän kustannukset ovat noin 30 000 euroa.

Se ei Imatran elämänlaatupalvelujen johtaja Harri Valtasolan mukaan ole paljon siihen nähden, että Ukonniemen urheilu- ja liikuntapaikkoihin on viime vuosina investoitu noin 30 miljoonaa euroa. Alueella ovat mun muassa jäähalli, ampumahiihto- ja pesäpallostadion, sisäharjoitteluhalli, tennishalli ja vaativat hiihtomaastot.

Imatran kaupungin elämänlaatupalveluissa Timing-järjestelmä nähdään myös osana kansanterveyden edistämistä.

Ensilumenladun käyttö- ja käyttäjätiedot auttavat kaupunkia omien liikuntapalvelujensa kehittämisessä.

– Meillä on melko mukavasti tietoa seniorien ja nuorten liikuntatottumuksista. Sen sijaan työikäisten liikkumisesta tietoa on vähemmän, ja tämä on nyt yksi tapa saada sitä tietoa lisää, sanoo Valtasola.

Self Timing -järjestelmä ja entistä pitempi ensilumenlatu otetaan käyttöön Ukonniemessä lokakuun 21. päivänä.