Risikko: uusi työryhmä selvittämään kriisinhallinnasta suomalaista vientituotetta

Kansliapäällikkö Päivi Nerg kokoaa uuden työryhmän sisä-, ulko- ja puolustusministeriön virkamiehistä.

kriisinhallinta
Kriisinhallintakeskuksen kyltti.
Sakari Partanen / Yle

Suomalaisesta kriisinhallinnasta tahdotaan tehdä vientituote, kertoo sisäministeri Paula Risikko. Ideana on, että suomalaisesta kriisinhallintatyöstä voitaisiin tehdä konsepti, jonka mallia voisi viedä ulkomaillekin.

Tavoitetta varten perustetaan sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin johdolla sisäministeriön, puolustusministeriön ja ulkoministeriön virkamiehistä koostuva työryhmä.

Työryhmän tarkoituksena on selvittää, miten kokonaisvaltainen kriisinhallintakeskus Suomessa voitaisiin toteuttaa. Työryhmä aloittanee työnsä aiemmin tässä kuussa selvityksensä jättäneen työryhmän esityksen pohjalta.

– Tämä on timantti, jota kannattaa hioa vientituotteeksikin. Haluan, että kun joku sanoo sanan kriisinhallinta, niin ajatus on, että Suomessahan on siinä hienoa toimintaa, Risikko kertoo visiostaan.

Kriisinhallintakeskus pysyy Kuopiossa

Selvitystyöryhmän esityksen vastaisesti Kriisinhallintakeskusta ei olla siirtämässä Kuopiosta pääkaupunkiseudulle, Risikko rauhoittelee. Risikko tahtoo sen sijaan vahvistaa Kuopiossa toimivan CMC Finland – Kriisinhallintakeskuksen toimintaa.

Esimerkiksi CMC Kriisinhallintakeskuksen johtajan paikka avattaneen uudestaan haettavaksi elo-syyskuussa. Johtajan paikka oli auki alkuvuodesta, mutta haku keskeytettiin maaliskuussa, kertoi Savon Sanomat. (siirryt toiseen palveluun) Risikon mukaan tämä herätti epäilyjä keskuksen kohtalosta Kuopiossa.

– Siitä ei ollut kyse, vaan niin että kun laitetaan selvitys päälle, niin selvitetään ensin, mikä on johtajan tehtävä. Kun paikka laitetaan auki, niin tiedämme, mikä johtajan tehtävä on.

Risikon mielestä uuden johtajan tehtäviin kuuluu Kriisinhallintakeskuksen operatiivinen johtaminen sekä muutosjohtaminen suhteessa tulevaisuuteen. Hän myös uskoo, että hakijoita työhön riittää, koska johtajan paikkaan tuli paljon hakemuksia jo keväällä.

Keskusta voitaisiin johtaa verkostomaisesti

Risikon mukaan uuden työryhmän pohdinnassa on esimerkiksi, miten kokonaisvaltaista kriisinhallintakeskusta johdetaan ja organisoidaan. Yksi vaihtoehto on tehdä Kriisinhallintakeskuksesta verkostomainen osaamiskeskus, Risikko kertoo.

– Verkostomaisestikin voidaan johtaa, eikä se ole paikkasidonnainen. Se pitää vain suunnitella.

Kesäkuun alussa julkistettu selvitysryhmän esitys ei siis tule toteutumaan sellaisenaan, mutta Risikon mielestä esitys oli hyvä lähtölaukaus kriisinhallintatyöstä käytävälle keskustelulle.

– Selvitystyöryhmäkin oli sitä mieltä, että jatkoselvittely pitäisi tehdä kuluvan hallituskauden aikana, Risikko toteaa.

Kansliapäällikkö Nergin työryhmän pohdinnassa on myös uudenlaisen kriisinhallintakeskuksen budjetti ja se, millaisia synergiaetuja saadaan ministeriöiden yhteistyöstä.