Pohjois-Korean vankina olleen yhdysvaltalaisopiskelijan kuolinsyy yhä mysteeri – Perhe kielsi ruumiinavauksen tekemisen

Ruumiinavauksen toivottiin tuovan lisävalaistusta siihen, mikä oli aiheuttanut yhdysvaltalaisen Otto Warmbierin vakavat aivovammat Pohjois-Koreassa.

Otto Warmbier
Otto Warmbier kuvattuna lehdistötilaisuudessa Pyongyangissa, Pohjois-Koreassa 29. helmikuuta 2016.
Otto Warmbier kuvattuna lehdistötilaisuudessa Pyongyangissa, Pohjois-Koreassa 29. helmikuuta 2016. AOP

Maanantaina kuolleelle yhdysvaltalaisopiskelijalle Otto Warmbierille ei tehdä ruumiinavausta perheen pyynnöstä. Perhe ei ole kertonut syytä ruumiinavauskiellolle.

Nuorukainen ehti olla yli 15 kuukautta Pohjois-Korean vankina ennen kuin hänet vapautettiin 13. kesäkuuta. Warmbier palasi kotiin Ohion osavaltioon koomassa, ja kuoli vain muutama päivä saapumisensa jälkeen, toissapäivänä.

Kuolinsyytutkijan mukaan 22-vuotiaalle Warmbierille on tehty ulkoinen tutkimus. Virallista kuolinsyytä eivät tutkijat ole pystyneet toistaiseksi antamaan. Kuolinsyytutkijat käyvät vielä läpi Warmbierin terveystietoja, kuten kuvia sekä tekevät haastatteluja.

Ruumiinavauksen toivottiin antavan lisätietoa kuolemaan johtaneista syistä.

Pohjois-Korea on väittänyt aivovaurioiden johtuvan botulismitaudin ja unilääkkeen yhteisvaikutuksesta. Warmbierin perhe ja lääkärit ovat eri mieltä.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan Warmbierille "tapahtui paljon pahaa" Pohjois-Korean "julman hallinnon" käsissä.

Warmbier tuomittiin viime vuoden maaliskuussa Pohjois-Koreassa 15 vuoden pakkotyöhön yrityksestä varastaa propagandajuliste hotellista. Nuorenmiehen perhe sai tietää poikansa heikentyneestä terveydentilasta kuun alussa.

Warmbierin hautajaiset pidetään huomenna torstaina hänen kotiosavaltiossaan Ohiossa.

Lue myös:

"Sinua ei sitten enää nähdä" – 22-vuotias Otto Warmbier ei selvinnyt lomamatkasta Pohjois-Koreaan (siirryt toiseen palveluun)

Yli vuoden Pohjois-Koreassa pakkotyössä ollut amerikkalaisopiskelija kuoli vain viikko vapautumisensa jälkeen (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters