1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lahjonta

Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuotta vankeutta

Käräjäoikeus on tuominnut Peltomäen törkeästä lahjuksen ottamisesta. Peltomäki aikoo valittaa päätöksestä.

lahjonta
Jukka Peltomäk
Vantaan entinen kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki.Jarno Kuusinen / AOP

Vantaan entinen kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki (sd.) on tuomittu kahdeksi ja puoleksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Peltomäkeä syytettiin törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta hylättiin.

Lahjusrikoksesta Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Peltomäen menettämään valtiolle liki 188 000 euroa vastaanottamiensa lahjojen tai etujen arvona.

Syyttäjän mukaan Peltomäki oli ottanut vastaan lahjuksia vantaalaiselta arkkitehtitoimisto Forma-Futuralta ja sen omistajalta ja toimitusjohtajalta Leila Tuomiselta. Tapahtumat ajoittuivat vuosille 2006–2011, jolloin Peltomäki oli ensin palvelussuhteessa Vantaan kaupunkiin, sitten apulaiskaupunginjohtajana maankäytön ja ympäristötoimen alueella ja lopulta hetken aikaa Vantaan kaupunginjohtajana.

Tilisiirtoja, ulkomaanmatkoja

Syyttäjä on arvioinut aiemmin, että Peltomäki olisi hyötynyt erilaisista etuuksista jopa yli 200 000 euroa. Forma-Futura olisi muun muassa järjestänyt sekä Peltomäelle että hänen kahdelle pojalleen vuokra-asunnot alle markkinahinnan, ja Leila Tuominen olisi maksanut Peltomäen tilille kymmeniätuhansia euroja tavoitteenaan vaikuttaa tämän toimintaan virassa. Syyttäjä on myös kertonut, että arkkitehtitoimisto olisi kustantanut Peltomäelle ulkomaanmatkat Bangkokiin, Dubaihin, Prahaan sekä Pariisiin ja Cannesiin.

Käräjäoikeus kuitenkin kertoo hylänneensä lahjussyytteet Prahaan ja Cannesiin suuntautuneiden matkojen osalta.

Tuomiselle 2 vuotta 10 kuukautta ehdotonta

Tuomisen käräjäoikeus tuomitsi kahdeksi vuodeksi kymmeneksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Tuomio tuli kahdesta törkeästä lahjuksen antamisesta, yhteisesti. Lisäksi hänelle langetettiin viiden vuoden pituinen liiketoimintakielto.

Kolmihaaraisessa vyyhdissä toinen osa käsitteli Forma-Futuran lahjuksia VVO Yhtymän entiselle johtajalle ja vantaalaiselle kuntapoliitikolle Tapio Päiviselle. Hänet käräjäoikeus tuomitsi törkeästä lahjuksen ottamisesta vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Tämän lisäksi Päivinen menettää noin 34 000 euroa vastaanottamiensa lahjojen tai etujen arvona valtiolle.

Syyttäjä oli vaatinut myös, että Forma-Futuralle olisi tuomittu ainakin neljännesmiljoonan suuruinen yhteisösakko, mutta käräjäoikeus jätti sen tuomitsematta.

Syyttäjä: Poikkeuksellinen tapaus

Kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi kertoo Ylen haastattelussa, että syyttäjä on pääosin tyytyväinen tämänpäiväiseen tuomioon. Käräjäoikeus on pohtinut huolella oikeuskysymyksiä ja näytön arviointia, hän sanoo.

Peltomäen syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta hylättiin hänen mukaansa vanhentumisen, ei näytön takia. Haasteen tiedoksianto myöhästyi "nippanappa kuukaudella", Tamminiemi toteaa.

Helsingin kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi Jukka Peltomäen epäiltyjä lahjusrikoksia käsittelevässä istunnossa 24.8.2016
Tuire Tamminiemi.Ulla Malminen / Yle

Tamminiemi pitää Peltomäen tapausta Suomen mittakaavassa poikkeuksellisena. Virkamiehen lahjuksen ottamisesta on lukumääräisesti vain vähän oikeuskäytäntöä, syyttäjä perustelee.

– Kyllä minä näkisin, että tällä [päätöksellä] on merkitystä juuri sen takia, että oikeuskäytäntöä on aiemmin vähän ja tämän tyyppisiä tekomuotoja tullaan tunnistamaan.

Puolustus: Peltomäki valittaa päätöksestä

Jukka Peltomäki on käräjäoikeuden päätökseen pettynyt ja tulee valittamaan siitä hovioikeuteen, kertoo hänen asianajajansa Riitta Leppiniemi Ylelle.

– Asia on vaikea huomioiden se, että käräjäoikeus on päätynyt äänestysratkaisuun. Peltomäki on tuomittu asiassa, mutta yksi tuomari oli samalla kannalla kuin vastaajat ja olisi hylännyt törkeän lahjuksen ottamista ja antamista koskevat syytteet, Leppiniemi sanoo.

– Tässä on se iso kysymys, kun on ollut selvää, että päämieheni on saanut Tuomiselta lainoja ja hän ja hänen lähipiirinsä on asunut Tuomisen tai Tuomisen yritysten asunnoissa. Kysymys on ollut siitä, onko tämä toiminta johtunut heidän läheisestä ihmissuhteestaan, mikä on ollut vastaajien kanta, vai Peltomäen virka-asemasta. Tältä osin käräjäoikeus on nyt ollut erimielinen.

Leila Tuominen ja Jukka Peltomäki näyttivät avoimesti läheisiä välejään Helsingin käräjäoikeudessa. Vasemmalla Tuomisen asianajaja Matti Manner.
Leila Tuominen ja Jukka Peltomäki Helsingin käräjäoikeudessa viime syksynä. Vasemmalla Tuomisen puolustusasianajaja Matti Manner.Yle / Juha Kivioja

Myös Leila Tuomisen puolustusasianajaja Matti Manner sanoo pitävänsä selvänä, että asia etenee vielä hovioikeuden käsittelyyn. Hän kuvaa käräjätuomiota isoksi pettymykseksi, mutta toteaa äänestyspäätöksen osoittavan, ettei asia ollut käräjäoikeudellekaan selvä tai yksiselitteinen.

– Tuominen ei ole lahjonut Peltomäkeä eikä myöskään saanut mitään oikeudettomia etuja, niin kuin on jo aikanaan Vantaan kaupungin omissa tarkastuksissa todettu, Peltomäki ei ole millään tavalla pyrkinyt vaikuttamaan eikä vaikuttanut Tuomisen yrityksen asioihin.

Tässä jutussa kerrotaan, mistä Vantaan entiseen kaupunginjohtajaan liitetyssä vyyhdissä olikaan kyse. Vantaan kaupunki toteaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että se ei ole asianosainen Peltomäen rikosasiassa eikä sillä ole vaatimuksia tai kommentteja tämänpäiväiseen päätökseen.

Juttua muokattu 22.6. kello 16.13: Jutun alkuun lisätty Jukka Peltomäen puoluetausta.

Lue seuraavaksi