Tänään on vuoden pisin päivä – Valo alkaa vähentyä, mutta älä huolestu: lämpimin aika on vasta edessä

Päivä on tänään pisimmillään. Pohjoisessa aurinko ei laske ollenkaan ja eteläisessäkin Suomessa päivänvaloa riittää lähes 19 tuntia.

Kesäpäivänseisaus
Kartta, johon on merkitty päivän pituudet Suomessa 21. kesäkuuta.
Yle

Kesäpäivänseisaus, vuoden pisin päivä, on tänään keskiviikkona. Pohjoisessa se tarkoittaa yötöntä yötä, ja aivan eteläisessä Suomessakin päivänvaloa riittää lähes 19 tuntia.

Tästä päivä alkaa lyhentyä ja kohta on jo syksy ja joulu, saattaa joku ajatella. Kesä on kuitenkin kaikkea muuta kuin ohi, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Keskimäärin lämpimin aika on vasta edessä.

– Vaikka kesäpäivänseisauksen ja juhannuksen tienoota tarkoitettaessa puhutaan sydänkesästä, tilastollisesti lämpimin aika on yleensä vasta heinäkuun puolivälin jälkeen, Huutonen sanoo.

Ilmatieteilijät seuraavatkin vuodenaikoja hahmottaessaan kalenterin sijaan vuorokauden keskilämpötiloja. Terminen kesä (siirryt toiseen palveluun) alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi 10 asteen yläpuolelle.

Keskimäärin terminen kesä alkaa Etelä-Suomessa toukokuun lopulla ja kestää syyskuun puoliväliin asti.

Tänä vuonna terminen kesä alkoi etelässä 18.5. (siirryt toiseen palveluun) Pohjois-Lapissa terminen kesä ei ole vielä virallisesti alkanut.

Tähtitieteellinen kesä vasta alkamassa

Kun mennään pilvien yläpuolelle, kesä on vasta aivan alussa. Kesäpäivänseisauksesta alkaa nimittäin tähtitieteellinen kesä (siirryt toiseen palveluun), joka kestää syyspäivän tasaukseen saakka, joka on tänä vuonna 22. syyskuuta.

Tähtitieteellisten vuodenaikojen ja valonmäärän vaihtelun aiheuttaa se, että Maa on hieman kallellaan Aurinkoon nähden.

Tähtitieteelliset vuodenajat ovat rytmittäneet ihmisten elämää jo kivikaudella. Sekä juhannuksen että alun perin pakanallisen keskitalven juhlan eli joulun ajankohta liittyvät auringonvalon määrään ja sen muutokseen.

Viisi tuhatta vuotta sitten valtavista paasista rakennettu Stonehenge Englannissa on sijoitettu niin, että kesäpäivänseisauksen aikaan aurinko nousee kivikehän koillisen sisäänkäynnin kohdalta.

Stonehengen luokse kokoonnutaan nykyisinkin tähtitieteellisen vuodenajan vaihtuessa muun muassa viettämään uuspakanallisia juhlia.

Lue myös: Pohjoisessa maa paikoin valkea – meteorologi lohduttaa: Murmanskin alueella vieläkin kylmempi